DA: Jobcentre skal kunne tage dagpenge fra ledige

INTERVIEW: Beskæftigelsesindsatsen bør forankres endnu tydeligere i kommunerne, mener Dansk Arbejdsgiverforening. Kommunerne skal have hele det økonomiske ansvar og rådighedsvurderingen af de ledige, siger direktør i DA Henrik Bach Mortensen.
Jørgen Skadhede

Fri os fra at overlade indsatsen til a-kasserne, men giv kommunerne og deres jobcentre hele ansvaret. Også det økonomiske ansvar og muligheden for at tage dagpengene fra ledige, hvis de ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet.

Sådan lyder opfordringen fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA) til politikerne på Christiansborg, inden det såkaldte Carsten Koch-udvalg senere på efteråret kommer med sine anbefalinger til en reform af beskæftigelsesindsatsen.

Mens fagbevægelsen og flere partier både i rød og blå blok ønsker at lade a-kasserne spille en større rolle, så bakker arbejdsgiverne kommunerne op i deres kamp for at beholde og udvide ansvaret for beskæftigelsesindsatsen, som de formelt set overtog fra staten i 2009. 

Men på en række områder står kommunerne i dag ikke med det endelige ansvar. Og det bør laves om med reformen, mener DA. Det gælder eksempelvis med rådighedsvurderingen af de forsikrede ledige, som i dag ligger i a-kasserne.

Fakta

Beskæftigelsesindsats til eftersyn

Altinget.dk sætter i de disse måneder fokus på beskæftigelsesindsatsen. Den er i øjeblikket til et større politisk og fagligt eftersyn. Det såkaldte Carsten Koch-udvalg kommer med sine første anbefalinger i efteråret, og derefter vil regeringen komme med sit udspil til en reform.

I den forbindelse spørger Altinget.dk en række af de væsentligste aktører og eksperter på området om deres syn på en reform. I dag er det direktør i Dansk Arbejdsgiverforening Henrik Bach Mortensen.

Derfor kan jobcentret ikke tage dagpengene fra ledige, som ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet, men må nøjes med at indberette sine observationer til a-kassen, som dermed skal straffe sine egne betalende medlemmer. Den konstruktion er ikke holdbar ifølge arbejdsgiverne.  

Hammeren skal falde hurtigere
"De ledige skal motiveres, tilskyndes og i et vist omfang presses til aktivt at søge alle de job, som de har mulighed for at bestride. Derfor skal jobcentrene også selv have mulighed for at kunne sanktionere manglende rådighed, hvis man ikke gør, hvad man kan, for at få et arbejde," siger Henrik Bach Mortensen, direktør i DA.

Der er ikke noget, der hedder, at nu er jeg uddannet som økonom, så kan jeg ikke søge et job i Netto eller som rengøringsassistent. Du får dagpenge, og modydelsen er pligten til at stå til rådighed for arbejdsmarkedet.

Henrik Bach Mortensen
Direktør i Dansk Arbejdsgiverforening

"Hvis man ikke er konstruktiv i samarbejdet med jobcentret, og man er modvillig til at søge et job uden for ens fag eller job, som er besværlige i forhold til arbejdstider eller geografi, så skal man ikke have dagpenge," siger han.  

A-kasserne har de seneste år uddelt mellem 800 og 1.000 karantæner om året til dagpengemodtagere på grund af selvforskyldt ledighed. En karantæne betyder, at man mister dagpengene i tre uger.

Og hammeren skal falde hurtigere, end den gør i dag, mener DA. Ikke mindst over for højtuddannede, hvis de ikke vil søge job uden for deres eget fag. 

"Der er ikke noget, der hedder, at nu er jeg uddannet som økonom, så kan jeg ikke søge et job i Netto eller som rengøringsassistent. Du får dagpenge, og modydelsen er pligten til at stå til rådighed for arbejdsmarkedet," siger Henrik Bach Mortensen.

Giv kommunerne det økonomiske ansvar 
Desuden mener DA, at kommunerne bør overtage hele det økonomiske ansvar for beskæftigelsesindsatsen fra staten. Det nuværende sindrige refusionssystem, der delvist kompenserer kommunernes udgifter til overførselsindkomster og aktivering, bør helt afskaffes, hvis det står til DA.

"Vi ønsker ikke mere bureaukrati og rapportering i beskæftigelsessystemet end højest nødvendigt. Den bedste måde at undgå det på er ved, at kommunerne ikke bare skal stå for beskæftigelsesindsatsen, men også skal have hele det økonomiske ansvar. Hvis kommunen ikke tager sig sammen og hjælper sine ledige i job, så rammer det dem økonomisk," siger Henrik Bach Mortensen og tilføjer:

"Med kommunalreformen er kommunerne blevet meget større, så må de også være blevet store nok til at tage hele risikoen ved beskæftigelsesindsatsen. Hvis enkelte kommunerne ikke mener, de kan håndtere det, så må de slå sig sammen med andre kommuner i et samarbejde om beskæftigelsespolitikken."

Men der er vel nogle udkantskommuner med meget høj ledighed, som vil blive meget hårdt ramt af sådan et system. Der skal vel være en eller anden form for udligning eller refusion?

"Selvfølgelig skal der det. Som udgangspunkt skal der jo være nogle store bloktilskud, som udligner kommunernes objektive situation. Er der kommuner med store sociale problemer, så skal man selvfølgelig som på alle mulige andre områder tage højde for det," siger Henrik Bach Mortensen.

Derimod er arbejdsgiverne ikke meget for Venstres forslag om, at de forsikrede ledige frit skal kunne vælge, om de vil bruge jobcentret, a-kassen eller en helt tredje aktør som jobformidler.

"I den ideelle model skal der ikke være frit valg, for så bryder man sammenhængen mellem  ansvar og finansiering," siger Henrik Bach Mortensen, der ellers selv er et aktivt medlem af Venstre.

 

Læs hele interviewet på Altinget | Arbejdsmarked her (kræver abonnement).

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Bach Mortensen

Vicepræsident, Liberal International, formand, Tilsynsrådet, medstifter, Cepos, medlem, Lønstrukturkomiteen
cand.polit. (Københavns Uni. 1982), m.phil. (Cambridge. 1983)

0:000:00