Dagens corona-overblik: Danmark var ikke klar til pandemien, og "surrealistisk" stor opbakning til Mette Frederiksen

OVERBLIK: I løbet af den seneste måned er den danske statsministers popularitet steget med 20 procentpoint. Danske intensivlæger kalder covid-19 værre end frygtet, og så har coronavirussen afsløret store huller i det danske beredskab.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Velkommen til Altingets daglige nyhedsoverblik over coronakrisen denne palmesøndag.

Og vi starter med et tilbageblik.

Berlingskes tophistorie i dag dykker nemlig ned i spøgsmålet om, hvorvidt det danske beredskab trods advarsler var forberedt på en pandemi som coronakrisen.

Det var vi ikke, lyder det fra flere eksperter.

De peger på, at Danmark først og fremmest har haft et uafklaret forhold til sin teststrategi og mangel på værnemidler såsom håndsprit, masker, kitler og visirer.

Fremover bør truslen fra en pandemi tages anderledes alvorligt og behandles på lige fod med truslen fra terror og krig, lyder det.

"Vi har vidst det. Vi var advaret. Men det er, som om vi alligevel har tænkt, at det nok ikke ville ske," siger tidligere direktør for Sundhedsstyrelsen, Else Smith, til Berlingske.

Værre end frygtet
I Politiken har man talt med læger på landets intensivafdelinger, som er forbavsede over coronavirussens styrke.

De fortæller om de første erfaringer med coronasyge borgere på intensivafdelinger og tegner et billede af en sygdom, som er værre for patienterne end frygtet og sværere for lægerne at tackle end ventet.

De syge har brug for at være i respirator i forbavsende lang tid, og det er ikke kun ældre borgere, som bliver kritisk syge af covid-19.

"De er simpelthen sværere at få stabiliseret, end vi havde troet," siger Claus Lund, som er ledende overlæge på anæstesi- og intensiv afdelingen på Hvidovre Hospital, til Politiken.

I Jyllands-Posten ses der på Regionshospitalet Herning, der er presset til det yderste og må sende patienter med mistanke om covid-19-smitte videre til andre sygehuse.

Herning er en af de hårdest ramte kommuner af coronavirussen vest for Storebælt.

Tårnhøj opbakning til Mette Frederiksen
Og så tre nedslag fra vores egen verden på Altinget:

Først dagens Epinion-måling for Altinget og DR, der viser, at statsminister Mette Frederiksens (S) håndtering af coronakrisen får topkarakter blandt vælgerne.

I løbet af blot en måned er den siddende statsministers popularitet steget med 20 procentpoint.

Ifølge Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, er det en "surrealistisk" stor opbakning, Mette Frederiksen mønstrer blandt befolkningen.

Dagens portræt er af Kåre Mølbak, der er Mette Frederiksens banjospillende corona-spåmand.

Imens Søren Brostrøm er blevet en folkehelt, har Statens Serum Instituts faglige direktø,r Kåre Mølbak, stort set undgået rampelyset. Det på trods af, at han er en af regeringens centrale rådgivere og ham, der i sidste ende er ansvarlig for de data, Mette Frederiksen handler på.

Du kan blive klogere på Kåre Mølbak her.

Vestager bekymret
Dagens interview er med Danmarks EU-kommissær, Margrete Vestager, der er "dybt bekymret" over at have set de europæiske regeringer toppes om svaret på den akutte økonomiske krise, som spredningen af covid-19 har sendt Europa ud i.

"Det bliver desværre i en vis grad en genopførsel af de positioner, vi kender fra finanskrisen, men de burde ikke gøre sig gældende i denne situation, hvor vi alle sammen er ramt af noget, der ligger ud over menneskelig kontrol, nemlig en meget smitsom virus," siger hun.

Læs interviewet her.

Og sidst lidt nyheder fra den øvrige verden.

I USA varsler præsident Donald Trump en hård uge forude med "mange corona-dødsfald."

"Afbødningen fungerer, men igen, vi kan ikke ødelægge vores land. Jeg har sagt det fra begyndelsen – kuren må ikke være værre end problemet," sagde  Donald Trump på et pressemøde sent lørdag aften dansk tid ifølge TV 2.

Elizabeth og paven holder tale
I Storbritannien kan man se frem til, at dronning Elizabeth II vil holde en særlig tv-transmitteret tale til nationen klokken 21 i aften.

Ifølge BBC vil hun blandt andet rose briternes indsats og tale om værdien af selvdisciplin og beslutsomhed under corona-pandemien.

Talen kommer efter, at antallet af døde i Storbritannien lørdag ramte 4.313 – en stigning på 708 siden fredag.

Og så slutter vi, hvor vi startede: Det er jo palmesøndag, og det bliver stadig fejret i Rom, hvor Pave Frans klokken 11 holder palmesøndags-messe foran Peters Kirken.

På grund af smittefaren – og de strenge italienske foranstaltninger – vil det hele dog ske uden tilskuere, som der normalt er i tusindvis denne dage.

I stedet kan messen fra Rom følges på Vatikanets livestream.

God søndag!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00