Dagens corona-overblik: Forsamlingsforbud forlænget og forsigtig optimisme

LYNOVERBLIK: I USA kalder præsident Trump nu til kamp mod de guvernører, han i går gav frie tøjler. I Danmark bliver forsamlingsforbud for grupper over ti personer forlænget til maj.

Forbuddet mod at forsamles mere end ti mennesker på en gang bliver forlænget til 11. maj. <br>
Forbuddet mod at forsamles mere end ti mennesker på en gang bliver forlænget til 11. maj.
Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Chris Lehmann

Velkommen til Altingets daglige lynoverblik over coronakrisens udvikling, hvor du på fem minutter kan blive opdateret på det nyeste inden for politik og økonomi samt få de seneste globale nyheder.

Politik
Det danske forbud mod forsamlinger på mere end ti personer bliver forlænget til 11. maj. Tidligere var det 18. april. Det skriver blandt andet Jyllands-Posten.

Ændringen kommer i form af en bekendtgørelse udstedt af sundhedsministeren. Bekendtgørelsen blev offentliggjort fredag.

Forbuddet gælder dog ikke for for eksempel skoler, dagtilbud eller andre institutioner, der er omfattet af den gradvise genåbning, der er i gang.

Da forhandlingerne om netop genåbningen af sundhedsvæsenet brød sammen i mandags, skete det på baggrund af meget dårlig stemning mellem Venstre og Socialdemokratiet, fortæller TV 2.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, skulle angiveligt have sendt et vredesudbrud mod regeringen og finansminister Nicolai Wammen over, at Venstre ikke følte sig imødekommet i aftalen. Derefter forlod Jakob Ellemann-Jensen praktisk talt videomødet, da han slukkede for kameraet.

I et møde senere samme dag stod det klart, at ikke kun Venstre, men også Dansk Folkeparti og Radikale ikke ville være med i aftalen af samme årsag som Venstre. Derfor blev forhandlingerne afbrudt mandag aften, da sundhedsminister Magnus Heunickes mandat var at skabe en bred aftale.

Økonomi
De amerikanske finansmarkeder har nu haft to uger uden nedture for første gang siden februar, skriver Financial Times og Børsen.

Optimismen skyldes den amerikanske plan for genåbning, og at biotekvirksomheden Gilead har offentliggjort, at den muligvis har en medicin, der kan behandle symptomerne på covid-19.

"Trumps plan om en genåbning og nyheden om Gilead skaber optimisme. Trump kom med en decideret plan, ikke bare løs snak om en snarlig plan, og det handler folk på fredag," lyder analysen fra Lars Skovgaard Andersen, der er seniorstrateg i Danske Bank, til Ritzau Finans.

De amerikanske investorer er optimistiske og satser på, at flere redningsinitiativer fra centralbanker og regeringer kan gøre en forskel.

Coronakrisens aftryk på økonomien bliver dog stadig større. PWT Group, som ejer flere store tøjkæder i Danmark, er gået i formel rekonstruktion, skriver Børsen. Selskabet står blandt andet bag Tøjeksperten-butikkerne.

“Vi skal først og fremmest bevare en virksomhed fremadrettet. Og det kan vi også. Det er jeg ret sikker på,” siger Ole Koch Hansen, topchef og medejer af virksomheden.

Selskabet, der har kapitalfonden Polaris som hovedaktionær, har sendt 86 procent af sine 700 medarbejdere hjem, mens de cirka 200 forretninger har været lukket i en måned.

Globalt
I USA skifter stemningen dagligt. Fredagens coronaoverblik her på Altinget berettede, at præsident Trump gav staternes guvernører frie tøjler til at handle under coronakrisen. Allerede et døgn efter har piben fået en anden lyd, skriver The New York Times.

Præsidenten gik fredag på Twitter og støttede protester mod nedlukningen i stater som for eksempel Michigan og Minnesota.

"LIBERATE MICHIGAN!” og “LIBERATE MINNESOTA," skrev præsidenten.

I de pågældende stater var der protester mod nedlukningerne og mod påbud fra myndighederne om at holde social afstand.

I USA kæmper myndighederne stadig en hård kamp mod virussen. Det anslås, at den har slået 7.000 mennesker ihjel, alene blandt landets ældre befolkning på plejehjem. I alt er over 37.000 mennesker døde med virussen i USA, og landet har over 600.000, der lige nu er syge af covid-19.

Samtidig er virussen begyndt at sprede sig i Sydamerika. Tallene for antal nye smittede per dag stiger kraftigt i blandt andet Mexico og Brasilien.

Virussens udvikling i Danmark
I Danmark har der nu været 7.073 bekræftede tilfælde af covid-19, hvoraf 3.389 har overstået infektionen. 336 er døde.

I den nyeste overvågningsrapport fra Statens Serum Institut står der, at 350 er indlagt med sygdommen, at 93 af dem er på intensiv, og ud af dem ligger 74 i respirator.

I rapporten ses det også, at der har været et stabilt fald i antallet af nyindlæggelser af patienter med covid-19 per dag siden slutningen af marts.

Hvor der i en kort periode i slutningen af marts blev indlagt omkring 80 mennesker dagligt, er tallet nu nede på mellem 20 og 30 dagligt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

0:000:00