Dagens corona-overblik: Sundhedsstyrelsen korrekser SSI, og rigspolitichef varsler flere bøder

LYNOVERBLIK: Sundhedsstyrelsen fastslår, at raske børn gerne må lege med andre raske børn, efter at en udtalelse fra Statens Serum Instituts direktør har skabt forvirring. Rigspolitichefen advarer borgere om at færdes i mindre forsamlinger udendørs. Få overblik over dagens coronarelaterede nyheder.

Velkommen til torsdagens coronaoverblik, hvor Altinget giver dig de nyeste tal og et hurtigt overblik over de politiske, økonomiske og globale nyheder om virussen.

Politik
Kontrameldinger fra Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut skabte torsdag komplet forvirring. 

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, fastslog på myndighedernes pressemøde torsdag eftermiddag, at raske børn gerne må lege med andre raske børn. 

Det blev dog nogle timer senere undsagt af Kåre Mølbak, der er lægefaglig direktør på Statens Serum Institut, i DR-programmet Lægens Bord. Her slog han fast, at forældre bør aflyse alle legeaftaler med andre børn – sunde som raske.

Over for Ekstra Bladet har Sundhedsstyrelsen fredag slået fast, at der er tale om "en fejl fra Statens Serum Instituts side". 

"De bakker naturligvis 100 procent op om Sundhedsstyrelsens anbefalinger," skriver styrelsens presseafdeling i en mail til dagbladet. 

Du kan læse mere om sagen her.

Rigspolitichef Thorkild Fogde kom med en kort bemærkning klokken 11.30 fredag formiddag, hvor han advarede borgere om at færdes i mindre forsamlinger udendørs.

"Vi kommer til at hive bødeblokken frem," sagde han.

Du kan læse mere og gense pressemødet med rigspolitichefen her.

Sundhedsstyrelsen bekræftede torsdag, at butikskæden Matas er inkluderet i gruppen af samfundsnødvendige butikker, der fortsat kan holde åbent. 

Matas har derfor besluttet at genåbne 50 centerbutikker fra og med fredag morgen. 

"Danskerne har i særlig grad i en sundhedskrise brug for de produkter, vi har på hylderne: hygiejne, håndkøbsmedicin, basal personlig pleje, helsekost og termometre," lyder det fra administrerende direktør Gregers Wedell-Wedellsborg i en pressemeddelelse.

Økonomi
Beskæftigelsesministeriet har besluttet at offentliggøre nye tal for antallet af tilmeldte ledige hver dag klokken 10.00. 

Torsdag 19. marts har 3.495 personer meldt sig ledige. Det er 225 færre ledige end onsdag og 500 færre end tirsdag. 

"Tallene ser dramatiske ud, og de skal bestemt tages alvorligt. Men lad os nu lige slå koldt vand i blodet og afvente udviklingen de kommende uger," siger Thomas Bredgaard, der er professor ved Aalborg Universitets Center for Arbejdsmarkedsforskning, fredag til Altinget

Det lykkedes torsdag Nationalbanken at få adgang til op imod 30 milliarder kroner fra den amerikanske centralbank.

Nationalbanken har fredag ligeledes genaktiveret den såkaldte swapaftale med Den Europæiske Centralbank (ECB), sådan at den nu har mulighed for at låne op til 24 milliarder kroner.

Det skriver Nationalbanken på sin hjemmeside.

Den norske regering har torsdag forhandlet en lånegaranti for pressede norske flyselskaber på plads.

Lånegarantien er i alt på 6 milliarder norske kroner, hvilket svarer til 3,7 milliarder danske kroner.

Det skriver det norske nyhedsbureau NTB ifølge DR.

Af det samlede beløb stiller den norske stat blandt andet 1,5 milliarder norske kroner, svarende til 936 millioner danske kroner, i lånegaranti for SAS.

Globalt
Der er nu sket mere end 10.000 dødsfald relateret til covid-19 på verdensplan, viser en opgørelse fra John Hopkins University.

Det er særligt virussens udbredelse i Europa, der har fået antallet til at stige voldsomt de seneste dage, skriver DR.

I Bruxelles har parlamentsformand David Sassoli besluttet at afholde en ekstraordinær samling næste torsdag.

Det er en skelsættende begivenhed i Europa-Parlamentets lovgivningsmæssige historie, fordi de folkevalgte medlemmer af Europa-Parlamentet for første gang nogensinde får mulighed for at afgive deres stemme digitalt frem for ved fysisk fremmøde.

Parlamentarikerne skal hastebehandle et forslag fra Kommissionen, der skal afbøde økonomiske konsekvenser af coronavirus.

Det kan du læse mere om på Altinget EU.

Uden for Europas grænser spidser situationen til.

I USA har Californiens guvernør, Gavin Newsom, bedt folk blive hjemme, medmindre de har et strengt nødvendigt ærinde. Det skriver nyhedsbureauet Reuters ifølge DR. 

Meldingen kommer efter, at prognoser har vist, at op imod 56 procent af Californiens indbyggere kan blive syge af coronavirussen i løbet af de næste otte uger.

Virussens udbredelse i Danmark
Siden torsdag er der sket yderligere tre dødsfald relateret til covid-19. 

Det bringer det samlede dødstal op på i alt ni personer. I alt 1.226 danskere er nu bekræftet smittet med virussen.

Det oplyser Sundhedsstyrelsen på sin hjemmeside.

I løbet af det seneste døgn er flere end 1.500 personer blevet testet for coronavirus i Danmark. Det er det største antal tests af virussen på ét døgn.

Statens Serum Institut besluttede i går at offentliggøre de første foreløbige data om de coronasmittede danskere, der er indlagt på landets intensivafdelinger. Blandt andet oplyser de, at de indlagte patienter smittet med covid-19 er mellem 47 og 82 år.

Få alle nyeste tal, oplysninger og vejledninger på myndighedernes fælles hjemmeside coronasmitte.dk. Du kan også følge deres daglige pressemøde, som fredag er rykket fra klokken 14.00 til klokken 17.00. Altinget sender live fra pressemødet.

Forrige artikel Har du fulgt med? Prøv coronaquizzen fra Spektrum, Altingets ungemedie Har du fulgt med? Prøv coronaquizzen fra Spektrum, Altingets ungemedie Næste artikel Hård kritik af myndigheder: Mangel på oversættelse øger risiko for smittespredning Hård kritik af myndigheder: Mangel på oversættelse øger risiko for smittespredning
Magnus Heunicke trækker omstridt lovforslag efter kritik

Magnus Heunicke trækker omstridt lovforslag efter kritik

PERSONLIGE DATA: Sundhedsministeren har fået kritik for at "snige" et forslag om at give myndighederne adgang til hemmelige telefonnumre på coronasmittede og deres kontakter ind i behandlingen af et andet lovforslag. Nu trækker han det tilbage.