Dagens overblik: 1,3 millioner danskere skal testes for antistoffer, og DF er bekymret over ny bog om Thulesen

OVERBLIK: Over en million borgere vil blive tilbudt test for antistoffer. Jeppe Kofod siger undskyld igen, og Dansk Folkeparti er bekymret over ny bog om Thulesen Dahl. Få et overblik over dagens nyheder.

Godmorgen og velkommen til fredagens politiske overblik fra Altinget.

Vi lægger ud med nyheden om, at 1,3 millioner danskere vil blive tilbudt test for antistoffer mod corona.

Inden længe vil 2,5 millioner danskere derfor modtage et spørgeskema i deres e-boks. Her vil der blandt andet blive spurgt om alder, rygning, kroniske sygdomme og BMI. Det skal være med til at afgøre, om de vil blive tilbudt en test.

Det skriver DR.

”Vi tester danskerne for at få en kortlægning af smitten. Både for at vide, hvor langt vi er fra flokimmunitet, hvor mange der har haft symptomer, og om der er nogle grupper, der får specielt voldsomme symptomer og derfor skal passe bedre på,” siger professor og overlæge Kasper Iversen, der er en del af testprogrammets ekspertgruppe, til DR

Sverige har nu en af Europas laveste smitterater
Politiken fortæller her til morgen på forsiden, at Sverige nu har en af de laveste smitterater i Europa. Det er til trods for, at svenskerne har haft få forbud og nedlukninger og heller ikke bruger mundbind.

Landet kan have opnået en tilstrækkelig grad af immunitet til at bremse smitten tidligere end ventet. Et nyt studie tyder nemlig på, at der skal mindre til for at opnå flokimmunitet i samfundet end ventet. 

Læs mere her. 

Tvivl om lovligheden af gældende regler for adskillelse af asylpar
Jurister åbner nu for en ny dimension af sagen om mulige ulovligheder i forbindelse med forhenværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs instruks om adskillelse af asylpar, skriver Dagbladet Information.

Flere jurister sår nemlig alvorlig tvivl om lovligheden af de gældende retningslinjer.

Læs historien her.

 

Ny bog om Kristian Thulesen Dahl vækker bekymring i DF
Der er udbredt bekymring i Dansk Folkeparti over en ny bog om partiformanden Kristian Thulesen Dahl forud for udgivelsen mandag. Ledelsen på Christiansborg sendte onsdag en mail til samtlige af partiets lokalformænd samt by- og regionsrådsmedlemmer, skriver Ekstra Bladet.

”Der vil helt sikkert være en del omtale af bogen i forbindelse med udgivelsen, og I vil formentlig endnu engang blive kontaktet af journalister, der vil lede efter kritiske udtalelser, der kan give negative artikler til skade for DF,” lød beskeden med tilføjelsen:

”Vi håber, I som sædvanligt vil undlade at medvirke til dette.”

Ifølge Berlingskes kilder har Thulesen Dahl gjort det klart, at det var hans indtryk, at bogen har til formål at miskreditere såvel ham som partiet.

Jeppe Kofod undskylder for gammel sex-sag
Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) forstår godt, at der nu igen er kommet fokus på sagen fra 2008, hvor han som 34-årig havde sex med en 15-årig pige, efter at have undervist en samling DSU’ere på et påskekursus.

Det siger han til DR.

”Undskyldningen, som jeg gav dengang, er vigtig at få understreget i dag. Jeg forstår godt den vigtige debat, der er i dag omkring sådan et spørgsmål her.”

Ekstra gruppe ældre kan gå tidligt på pension
Regeringens Arne-udspil giver ekstra år på pension til en gruppe ældre, som ellers ikke lever op til kravet om at have været mindst 42 år på arbejdsmarkedet. Det skriver Jyllands-Posten.

Det skyldes, at der mangler oplysninger om dem, der arbejdede som 16- og 17-årige før 1. september 1977, og regeringen har derfor valgt at give 1,25 års ekstra anciennitet automatisk til de relevante årgange.

”I det ene scenarie ville nogen have ret til tidlig pension uden at kunne få det, fordi deres lønsedler for længst er gået op i forbrændingsanlægget. Nu får vi i stedet den vilkårlighed, at nogle ryger med ind i ordningen, selv om de ikke skulle,” siger Torben M. Andersen, der er økonomiprofessor ved Aarhus Universitet, til Jyllands-Posten.

Det sker i dag

  • Klokken 11: Åbent samråd med sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) om at Sundhedsstyrelsen ikke anbefalede en lukning af blandt andet skoler og dagtilbud i forbindelse med nedlukningen. 
  • Klokken 12: Det Demokratiske Parti præsenteres på et pressemøde på Café Dan Turèll i København. 
  • Klokken 14: Statsminister Mette Frederiksen (S) holder pressemøde om corona 

Forrige artikel EU-kommissær iskold over for dansk ønske om modtagecentre uden for EU: ”Vi kommer aldrig til at eksportere retten til asyl” EU-kommissær iskold over for dansk ønske om modtagecentre uden for EU: ”Vi kommer aldrig til at eksportere retten til asyl” Næste artikel Mette Frederiksen indkalder til pressemøde i Statsministeriet Mette Frederiksen indkalder til pressemøde i Statsministeriet
Regeringen lander bred aftale om milliarderstatning til minkavlere

Regeringen lander bred aftale om milliarderstatning til minkavlere

ERSTATNING: Et bredt flertal i Folketinget er enige om en aftale, som sikrer knap 19 milliarder i erstatning til danske minkavlere og følgeerhverv. Over de næste ti år skal avlerne kompenseres for aflivningen af alle mink i kampen mod coronasmitte.