Dagens overblik: A-kasse tilbød 50.000 kroner og fik møde med Løkke

NYHEDSOVERBLIK: Hemmelige bilag afslører, at statsminister Lars Løkke Rasmussen blev lovet en donation til Løkkefonden mod at mødes med a-kasse. Det nærmer sig et demokratisk problem, mener ekspert. Få dit politiske overblik her. 

"Der tegner sig efterhånden et systematisk billede af, at folk med penge kan få adgang til at tale politik med Lars Løkke Rasmussen, hvis de betaler til Løkkefonden," siger ekspert.
"Der tegner sig efterhånden et systematisk billede af, at folk med penge kan få adgang til at tale politik med Lars Løkke Rasmussen, hvis de betaler til Løkkefonden," siger ekspert.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Kasper Frandsen

Godmorgen og velkommen til dagens politiske overblik.

I strid med statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) hidtidige forklaringer ser det ud til, at Akademikernes A-kasse via Løkkefonden har købt sig til direkte adgang til Løkke og Venstre.

Det viser hemmelige bilag, som Berlingske er kommet i besiddelse af.

I en e-mail fra 21. januar 2014 skriver Bergur Løkke Rasmussen eksempelvis til Lars Løkke Rasmussens personlige assistent:

”Jf. aftale med min far skulle jeg skrive frem til dig om, at Michael gerne ville have ham på virksomhedsbesøg. Michael Valentin er CEO i Akademikernes, som gerne vil sponsorere 50.000,- til LøkkeFondens Rundt i Danmark.”

Akademikernes A-kasse erkender, at donationen på 50.000 kroner var en betingelse for, at Løkke ville besøge dem. Vi nærmer os dermed et demokratisk problem, mener Anders Drejer, professor ved Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet:

"Der tegner sig efterhånden et systematisk billede af, at folk med penge kan få adgang til at tale politik med Lars Løkke Rasmussen, hvis de betaler til Løkkefonden," siger han til Berlingske.

Børn har hårde vilkår på Sjælsmark
En hverdag plaget af uro, ensomhed og uoverskuelighed. Sådan beskriver Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, børnenes liv på udrejsecenteret Sjælsmark i en ny redegørelse, som Politiken beskriver i dag.

På baggrund af en række uanmeldte besøg på Sjælsmark konkluderer han, at forholdene "vanskeliggør børnenes opvækst og begrænser deres muligheder for naturlig udvikling og livsudfoldelse".

Ombudsmanden peger, at børnenes spiseforhold og fritidsaktiviteter bør forbedres.

Radikale og børneorganisationer udtrykker behov for forbedringer. Men det afviser DF's udlændingeordfører, Martin Henriksen.

"Vi skal ikke begynde at forbedre de forhold, når vi ved, at det med stor sandsynlighed vil have den konsekvens, at det så bliver endnu sværere at få folk sendt hjem," siger han til Politiken.

Krisemøde om energiaftalen
Man skal være loyal, stemme for og ”tage det sure med det søde”, hvis man vil være med i energiforliget.

Sådan lyder det i et brev fra finansminister Kristian Jensen (V) og energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) til energiforligskredsens ordførere onsdag aften, efter Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Alternativet torsdag havde truet med ikke at stemme for lovforslaget om stop for forbrugerbindinger, der er en del af energiaftalen fra juni.

Det skriver Altinget.

Fire partier i rød blok har ifølge regeringen handlet imod energiaftalens "ånd" ved ikke at stemme for lovforslag.

”Mindretallet har desuden stillet ændringsforslag, der ikke har grundlag i energiaftalen, og som der ikke er opbakning til i salen. Det er beklageligt og imod aftalens ånd,” skriver ministrene, som derfor har indkaldt til et møde ”først i 2019 for at drøfte aftalepraksis".

Døren står på klem for Kattegatbro med tog
Regeringen og Dansk Folkeparti vil nu alligevel igangsætte en ny, selvstændig analyse, der skal vurdere perspektiverne i en kombineret forbindelse med både vej og jernbane, skriver Altinget.

Det sker, selvom transportminister Ole Birk Olesen (LA) på forhånd er klar til at afskrive realismen i den løsning.

”Det tyder ikke på, at det har realismens præg at få tog over Kattegat. Men vi vil gerne have en bred opbakning i Folketinget til, at vi går ind i et arbejde med at lave en så skelsættende infrastruktur i Danmark,” siger ministeren, som mener, at broprojektet kun bliver rentabelt med en bro udelukkende til biler og busser.

”Det synes jeg, er meget fornuftigt, at regeringen nu også indser det og er klar til at bygge bro politisk,” siger Radikales transportordfører, Andreas Steenberg.

Stort interview med Vestager
Derudover kan vi i dag anbefale et stort interview med konkurrencekommissær Margrethe Vestager i Altingets EU-podcast 'Parlamentet'.

Hør podcastens juleinterview om Europa anno 2019, hvor kommissæren også kritiserer EU's udspil om dagpenge og opfordrer til dansk deltagelse i Bankunionen.

Læs også

Det sker i dag:

  • Danmarks Statistik kommer med nye tal på forbrugertilliden i december
  • Danmarks Statistik offentliggør BNP-opgørelse. 
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00