Dagens overblik: Afghanere skal have hjælp, mener både borgere og borgmestre

60 procent af danskerne vil lade evakuerede afghanere, der har arbejdet for Danmark, blive i landet permanent. Borgmestre afviser ikke afghanske flygtninge. Ansøgere til tolkeaftale mangedoblet. Grønt lys til øremærket barsel til fædre. Få morgenoverblikket.

Evakuerede fra Kabul i til Tyskland den 20. august.
Evakuerede fra Kabul i til Tyskland den 20. august.Foto: Matthias Rietschel/Reuters/Ritzau Scanpix
Caroline Tranberg

Godmorgen og velkommen til dit politiske overblik på ugens sidste hverdag.

Vi begynder igen med de afghanske ansatte, som har hjulpet Danmark i krigen.

En ny undersøgelse viser, at 60 procent af danskerne vil lade afghanere, der har arbejdet for Danmark, blive i landet permanent. 1010 danskere over 18 år har svaret på undersøgelsen, som er lavet af Voxmeter. Det skriver TV2.

Den danske tolkeaftale, der blev udvidet i sidste uge til at sikre midlertidigt ophold af afghanske ansatte i to år, hvis de har arbejdet for Danmark indenfor de seneste to år.

Enhedslistens udlændingeordfører, Rosa Lund, siger til mediet, at det bør være lettere at få permanent opholdstilladelse:

”I dag er reglerne for permanent ophold virkelig, virkelig stramme, så mange afghanere vil have brug for, det bliver lettere at få en permanent opholdstilladelse”.

Ansøgere til tolkeaftale mangedoblet

Da Folketinget blev enige om udvidelsen af den nye tolkeaftale i sidste uge, var antallet af ansøgere omkring 45. Siden er der kommet op mod 200 ansøgninger fra tolke og andre, der har hjulpet danske styrker i Afghanistan. Det fortæller forsvarsminister Trine Bramsen i en orientering om situationen torsdag, skriver Jyllands-Posten.

”Det er en forudsætning, at man skynder sig at søge. For den tid, vi kan evakuere i, den ophører på et tidspunkt,” sagde ministeren også på orienteringen.

Borgmestre afviser ikke afghanske flygtninge

Selvom statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag ikke ville forholde sig til diskussionen om, hvor mange afghanske flygtninge Danmark bør tage imod, så melder 12 borgmestre, som Politiken har talt med, sig klar på at modtage flere. 

Det er forskellige argumenter, der får kommunerne til at være positive overfor at modtage flere flygtninge: At kommunerne har prøvet det før, at der de seneste år er kommet færre flygtninge til landet, at vi har et ansvar ved at have været aktive i krigen, og at kommunerne tidligere har vist, at de er gode til at integrere.

Grønt lys til øremærket barsel til fædre 

Støttepartierne har længe ønsket en mere ligelig fordeling af de 48 ugers barsel, som forældre i dag har ret til, men beskæftigelsesministeriet har tidligere afvist med argumentet, at det vil bryde EU-retten.

Nu får et nyt svar fra EU-kommissionen beskæftigelsesministeriet til at åbne for en model, hvor begge forældre kan få lige mange ugers orlov med barselspenge efter fødslen. Det skriver Altinget Arbejdsmarked.

"Vi afventer lige nu anbefalingerne fra arbejdsmarkedets parter om, hvordan vi implementerer direktivet, og så ser vi frem til de politiske forhandlinger. Ministeren skal have ros for at lytte og spørge Kommissionen til råds, når nu der var så megen tvivl om reglerne," siger Enhedslistens ligestillingsordfører, Pernille Skipper.

Læs også

DI: Flere private jobs i yderområderne

Et nyt udspil fra Dansk Industri skal give private virksomheder ude i landet bedre vilkår for at tiltrække arbejdskraft. Det skriver Avisen Danmark.

Dansk Industris administrerende direktør Lars Sandahl kritiserer til avisen erhvervsminister Simon Kollerup (S) for at gøre for lidt for at sikre beskæftigelse i landdistrikterne, hvor antallet af offentlige jobs falder, og der i hans optik kun er private tilbage til at sikre arbejde. 

Tidligere i år præsenterede regeringen en aftale, som skal rykke uddannelsespladser ud i landet, men Dansk Industri er ikke tilhængere, fordi de frygter dårligere kvalitet i uddannelserne. Det skriver Fyns Amts avis.

I stedet mener branche- og erhvervsorganisationen, at institutionerne bør oprette nye studiepladser ude i landet i tæt dialog med virksomheder i området, så dem der bliver uddannet, matcher behovet på det lokale arbejdsmarked.  

Det sker i dag:

  • Grønlandsudvalget besøger Nuuk.
  • De strejkende sygeplejersker demonstrerer fredag en række steder, blandt andet i Svendborg.
  • Klokken 9: Folketingsmedlem Naser Khader skal afhøres i en straffesag mod en kvinde, der anklages for at have tilsluttet sig Islamisk Stat i næsten tre år.
  • Klokken 9.30: Folketinget flager med regnbueflag og huser LGBTI+-konference.
  • Klokken 13: Dagens ministeroverdragelser begynder. Klokken 13 i Kulturministeriet, klokken 14 i Uddannelses- og Forskningsministeriet og klokken 15 gælder det Kirkeministeriet.
  • Klokken 14: Nato-landenes udenrigsministre holder ekstraordinært videomøde om udviklingen i Afghanistan.
  • Klokken 14: Folketingets Epidemiudvalg har sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) i samråd for at redegøre for, hvorfor man fravalgte lyntest af plejehjemspersonale, imens statsminister Mette Frederiksen på tv lovede danskerne, at man ville indføre lyntest af personalet.
  • Klokken 15: Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, er i Moskva for at mødes med Ruslands præsident, Vladimir Putin.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00