Dagens overblik: Aflyste operationer kan tage et år at indhente

NYHEDSOVERBLIK: Det kan tage op til et år at indhente de mange udskudte operationer og behandlinger i sundhedsvæsenet, spår professorer. Og så kræver blå partier flere muligheder for at kunne teste og kontrollere regeringen under krisen. Få dit overblik her.

(Arkiv)<br><br>
(Arkiv)

Foto: Erik Refner/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Godmorgen og velkommen til dagens overblik.

I forbindelse med den gradvise genåbning af samfundet skal også store dele af sundhedsvæsenet igen tilbage til normal kadence.

Men det kan tage op til et år at indhente de mange operationer og behandlinger, der er blevet udskudt på grund af coronakrisen.

Sådan lyder vurderingen fra to professorer i dagens udgave af Jyllands-Posten.

Jakob Kjellberg, der er professor ved Vive, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, bygger sin formodning på, at det i 2008 tog et år at barbere de mange behandlinger ned, som havde ophobet sig, imens sygeplejerskerne strejkede i otte uger.

”Det tog et år, før sygehusene havde høvlet puklen væk og var klar til igen at indfri patientrettighederne,” siger Jakob Kjellberg til Jyllands-Posten.

Foreløbige tal viser, at der alene i Region Hovedstaden er aflyst eller udskudt 7.672 operationer siden 10. marts med coronavirus som begrundelse.

Blå blok vil have kontrol med regering
Oppositionen skal have udvidede muligheder for at teste og kontrollere regeringen under krisen.

Sådan lyder et nyt krav fra en samlet opposition anført af Venstre og DF i Berlingske.

Blandt andet ønsker partierne, at statsminister Mette Frederiksen (S) under coronakrisen én gang om ugen møder op til den såkaldte spørgetime i Folketinget for at svare på kritiske spørgsmål fra landets partiledere.

Samtidig ønsker partierne meget mere fleksible deadlines for at stille spørgsmål til ministrene.

”Hidtil har statsministeren skullet have ro til at håndtere krisen, og det har vi givet hende. Men med de beslutninger, regeringen træffer nu, er der stærkt brug for et Folketing, som kan lave parlamentarisk kontrol. Det har der ikke været mulighed for, og det skal stoppe nu,” siger Venstres gruppenæstformand, Karsten Lauritzen, til Berlingske.

Hotelophold til udsatte sundhedsansatte
Enhedslisten vil afsætte 50 millioner kroner til at isolere sundheds-, pleje- og institutionsansatte, der har covid-19 eller har syge og udsatte familiemedlemmer.

De skal fremover kunne isolere sig på hoteller og vandrehjem på statens regning, lyder forslaget, der bakkes op af SF og Dansk Folkeparti.

”Når vi som myndigheder anbefaler, at folk skal gå i hjemmeisolation, skal vi også sikre, at der er de tilstrækkelige faciliteter til det,” lyder det fra Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, i dagens Politiken.

EU's rolle i genopbygning splitter Folketinget
Når Europas økonomier skal genopbygges efter coronakrisen, skal EU og ikke mindst EU’s budget spille en helt afgørende rolle. Det fortalte EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, onsdag på et pressemøde.

Men det spørgsmål skaber uenighed i Folketinget. Blandt andet ønsker regeringen ikke, at syvårsbudgettet må vokse, mens der også skal være grænser for, hvor stor en rolle EU skal spille i medlemslandenes økonomiske genopbygning.

"Vi ved ikke, om det nødvendigvis er mere EU, der er løsningen," siger Socialdemokratiets EU-ordfører, Lars Aslan Rasmussen, til Altinget.

Venstre og Radikale ser anderledes på sagen. Læs hele artiklen her.

Ida Auken sygemeldt
De seneste uger har Radikales klimaordfører, Ida Auken, været sygemeldt på grund af overbelastning og stress. Det oplyste hun i går aftes på Facebook.

I dag overtager partiets førstesuppleant Ruben Kidde, der også er byrådsmedlem i Frederiksberg Kommune, Ida Aukens poster i Folketinget. Det oplyser han på Twitter.

Dronningen fylder rundt
Danmarks første kvindelige regent, dronning Margrethe II, fylder 80 år i dag. Det fejrer Altinget ved at se tilbage på, hvordan hun – trods sin politiske neutralitet – er havnet midt i forskellige politiske debatter gennem årene.

Læs fem af hendes mest opsigtsvækkende udtalelser her.

Det sker i dag

  • Klokken 10.00: Der er møde i Folketingssalen. En række af møderne i salen er aflyst på grund af risiko for spredning af coronavirus, men dagens møde ventes at finde sted.
  • Klokken 10.00: Beskæftigelsesministeriet offentliggør hver dag klokken 10.00, hvor mange danskere der har meldt sig ledige dagen forinden. Tallene kommer dagligt på grund af coronakrisen.
  • Klokken 12.00: Forligsmanden offentliggør resultatet af urafstemningen om mæglingsforslaget til nye overenskomster for 600.000 ansatte i det private erhvervsliv.
  • Klokken 14.00: Indenrigsministrene fra EU- og Schengenlande holder videomøde.
  • Klokken 14.00: EU's udenrigs- og handelsministre holder møde om blandt andet eksportrestriktioner for medicinsk udstyr.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00