Dagens overblik: Ahlers åbner for femårig læreruddannelse på universitetet

DAGENS OVERBLIK: Uddannelsesministeren nedsætter en kommission, så læreruddannelsen kan blive mere ambitiøs. Og Theresa May forventes i dag at bede om udsættelse af Brexit. Få overblik over morgenens politiske nyheder.

Velkommen til onsdagens morgenoverblik, hvor vi giver dig de vigtigste nyheder i politik lige nu.

Først Brexit, for Storbritanniens premierminister Theresa May forventes i dag at bede de 27 EU-lande om at få udsat briternes udtræden af EU. Det sker i givet fald dagen før det store EU-topmøde, hvor medlemslandene så vil tage stilling til, om briterne kan få fristen forlænget.

Tyskland og Frankrig har på forhånd spillet hårdt ud. Deres respektive europaministre siger ifølge DR, at hvis ikke Storbritannien kommer med et klart alternativ, der er flertal for i det britiske parlament, ryger Storbritannien ud 29. marts.

Med ni dage til Brexit havde May sat denne onsdag som deadline for, at Underhuset igen kan stemme om den aftale, hun har indgået med EU. Og som Underhuset har forkastet to gange.

Men i går meddelte the speaker i Underhuset, at aftalen skal ændres, for at det britiske parlament kan stemme om den igen. Nu siger Brexit-minister Stephen Barclay dog til BBC, at regeringen håber at at kunne få udsættelse fra EU, så der er tid til at finde en ny måde at få aftalen tilbage til afstemning på. Hvis det lykkes, kan Underhuset måske stemme om aftalen i næste uge, siger Stephen Barclay.

Læreruddannelsen skal være mere ambitiøs
Det har været diskuteret i årevis, og nu skal en række fagfolk undersøge, om det giver mening at lave læreruddannelsen om og gøre den til en femårig uddannelse på universitetet. Det skriver Politiken.

Uddannelsesminister Tommy Ahlers (V) mener, at uddannelsen skal være mere ambitiøs, og han er åben for at forlænge den til en femårig kandidatuddannelse, hvis det viser sig at være den bedste måde at nå målet på. Nu nedsætter han en kommission, som med inspiration fra udlandet skal se på mulige løsninger.

Den skal både se på, hvordan en ny uddannelse kan fungere på professionshøjskoler og universiteter. Og den skal se på erfaringer fra de nordiske lande samt Holland, Storbritannien, Tyskland, New Zealand, Canada og Singapore, hvoraf flere lande har gjort uddannelsen længere og forankret den på universitetet.

Meldingen kommer kort efter en evaluering, som rettede alvorlig kritik af læreruddannelsen, som den er i dag. Se kritikpunkterne i Politiken her.

Sundhedsforhandlinger: Regeringen afviser dyrere cigaretter
Tirsdag aften forhandlede regeringen videre med Dansk Folkeparti om en sundhedsreform, og her havde DF et nyt krav med: Partiet vil hæve priserne på cigaretter med op til otte kroner per pakke. Det skal være med til at finansiere flere moderne læge- og sundhedshuse, skriver DR.

Men det er regeringen ikke umiddelbart klar til.

"Regeringen har ikke nogen politik om at hæve cigaretpriserne på nuværende tidspunkt," siger Kristian Jensen til DR.

LA-minister Simon Emil Ammitzbøll-Bille er mere klar i mælet, da han på Twitter bliver spurgt, om Liberal Alliance kan gå med til et lade en afgift stige kort før valget?

Finansen vil ikke blåstemple LA's plan
Og så er det dagen, hvor der bliver set nærmere på forskellige politiske partiers økonomiske planer. Avisen Danmark skriver, at Finansministeriet har regnet på grundelementerne i Liberal Alliances økonomiske plan. Ministeriet vil ikke blåstemple den. For den samlede pakke er så kompleks, at man ikke kan give en retvisende vurdering af den, lyder det fra ministeriet.

I Berlingske er det Socialdemokratiets økonomiske politik, der bliver set efter i sømmene. Den vil grundlæggende svække beskæftigelsen med 10.000 og sænke væksten med otte milliarder kroner, skriver avisen på baggrund af tal fra Cepos og Finansministeriet. Læs mere her.

Udsmidning af baby kommer på mødedagsorden
Det vakte stort postyr tirsdag, da Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, bad Mette Abildgaard (K) om at gå ud af folketingssalen med sin fem måneder gamle datter.

Nu tager næstformand i Folketingets præsidium Christian Juhl spørgsmålet op på et møde i næste uge.

"Formanden skal sørge for god ro og orden under afstemninger og forhandlinger, men vi har ingen regler om spædbørn, der ikke forstyrrer," skriver han i en mail til Altinget.

Christian Juhl har "et ønske om, at vi administrerer ledelsen i Folketinget gelinde, så alle føler sig trygge og tilpas," skriver han.

Berlingske har samlet tre eksempler på, at Pia Kjærsgaard som folketingsformand har været genstand for debat. 

Det sker i dag

Klokken 10: Høring om fremtiden for institutioner og tilbud under det specialiserede socialområde i lyset af regeringens sundhedsreformudspil. Foregår på Christiansborg.

Klokken 10:  Statsminister Lars Løkke Rasmussen deltager i møder i Det Udenrigspolitiske Nævn klokken 10.00 og i Europaudvalget klokken 10.45 for at orientere om EU-topmødet 21. og 22. marts, hvor Brexit er på dagsordenen.

Klokken 10.30: Nationalbanken præsenterer prognose for dansk økonomi på et pressemøde.

Klokken 13: Møde i salen med ministrenes spørgetid

Klokken 17: Kristian Thulesen Dahl (DF) og Morten Østergaard (R) mødes til politisk dialog. Arrangeret af Ewii.

Klokken 19: Pernille Vermund møder vælgerne i Vojens.

Forrige artikel Pelle Dragsted: Revolution starter hos forbrugerne i forsyningssektoren Pelle Dragsted: Revolution starter hos forbrugerne i forsyningssektoren Næste artikel Sygdomsbyrden bliver ulige fordelt i Løkkes sundhedsfællesskaber Sygdomsbyrden bliver ulige fordelt i Løkkes sundhedsfællesskaber