Dagens overblik: Alternativet forlader sundhedsforhandlinger, og antal børn på Sjælsmark er næsten fordoblet

NYHEDSOVERBLIK: Elbæk og co. er ude af forhandlinger om sundhedsreformen. Der sidder stadig flere børn på det udskældte Udrejsecenter Sjælsmark, og Merete Riisager afviser på forhånd et forslag fra regeringens stresspanel. Her er morgenoverblikket.

Velkommen til det korte rids af dagens vigtigste nyheder i dansk politik på en onsdag morgen, hvor der er masser af sundhed på nyhedsprogrammet.

Vi begynder med forhandlingerne om den sundhedsreform, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og regeringen håber at få igennem før det snarlige folketingsvalg. For nu står det klart, at en sådan aftale vil blive indgået alene med Dansk Folkeparti.

Tirsdag aften meddelte formand Uffe Elbæk nemlig, at Alternativet forlader forhandlingerne.

Alternativet var ellers på usædvanlig vis blevet i forhandlingslokalet sammen med Dansk Folkeparti, mens alle andre oppositionspartier forlod forhandlingerne kort efter sættemøderne. Den gennemgående kritik fra de røde partier – og fra dele af Venstres eget bagland – er, at reformen vil centralisere magten, fordi regionsrådene skal nedlægges.

Stresspanel: Livsmestring skal være tema i skolen
I dag præsenterer regeringens stresspanel i Politiken tre forslag til, hvordan man kan forebygge stress blandt børn og unge. 

  • Sundhedsstyrelsen skal køre en kampagne om mental sundhed.
  • Familierne skal blive bedre til at støtte børn og unge i at prioritere hvile og få tilstrækkeligt søvn.
  • Og "livsmestring" skal være et tema i folkeskolen og på ungdomsuddannelserne.

Men det sidstnævnte forslag bliver på forhånd afvist af undervisningsminister Merete Riisager (LA):

”Det kan ikke nytte noget, at hver gang samfundet står med et problem, så skal det laves til et fag i skolen. Det vil heller ikke give mening, da det vil blive til en slags løsrevet aktivitet. Men karakterdannelse er bestemt en del af folkeskolens iboende opgave, og det synes jeg er sundt at blive husket på,” siger hun til Politiken.

Stadig flere børn på asylcenter for afviste familier
Nogle af de børn i Danmark, der er blevet talt og skrevet rigtig meget om i de senere år, er børnene på udrejsecenter Sjælsmark for afviste asylansøgere.

Ombudsmanden har kritiseret de forhold, børnene lever under, og nu viser nye tal, at der bliver stadig flere børn på centeret i Hørsholm.

På under halvandet år er antallet af børn på Udrejsecenter Sjælsmark næsten fordoblet.

Det fremgår af et svar fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) til Folketinget, skriver DR.

Der bor nu 125 børn under 18 år, hvoraf mere end hver tredje har været der i mindst et år.

”Når vi har Sjælsmark, er det for klart at sige til familierne, at de er nødt til at forlade landet,” siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg.

Hun mener, at forældrene kunne rejse hjem i morgen, hvis de ville, og at de tager deres børn som gidsler, siger hun til Radioavisen.  

Sygesikringsbevis skal være digitalt
Lad os lige snuppe den sidste sundhedsnyhed, for sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) vil afskaffe det gamle gule plastikkort, de fleste har i tegnebogen. Sundhedskortet skal gøres digitalt, så man kan have det på mobilen, foreslår ministeren ifølge Jyllands-Posten.

”Det har overrasket mig ganske meget, at der hvert år udstedes 1,7 millioner nye sundhedskort. At trykke så mange nye plastikkort tyder på et stort ressourcespild,” siger ministeren.

Hun har fået lavet en analyse, som viser, at kortet kan gøres digitalt for omkring 35 millioner kroner. Samtidig kan det være første skridt mod et digitalt, nationalt id-kort. 

Løkke har stadig langt op til Frederiksen
Der er højst 103 dage til, at folketingsvalget skal være afholdt, og S-formand Mette Frederiksen er stadig klart den, flest danskere foretrækker som statsminister.

Det viser en ny måling foretaget af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten. 

Her svarer 31 procent, at de foretrækker Mette Frederiksen som Danmarks statsminister, hvis der var valg i morgen.

Blot 24 procent vil gerne beholde den nuværende, Lars Løkke Rasmussen (V), mens han bliver overgået af svarmuligheden 'en anden kandidat', som 28 procent har valgt.

Ministerium købte sig til positiv omtale
I kampen for at få amerikanerne til at anerkende den danske forsvarsindsats og holde igen med kritikken af, at vi ikke bruger to procent af BNP på forsvaret, har Forsvarsministeriet købt sig til ”positiv” omtale.

Ministeriet har brugt knap 428.000 kroner på at blive omtalt i en rapport fra den amerikanske tænketank Atlantic Council. Det fremgår af et folketingssvar fra forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V), skriver Berlingske.

Tænketanken udgav midt i februar en rapport, der roste Danmark i høje toner.

”Danmark har konstant gjort mere, end størrelsen af landet kan berettige til, og har ydet substantielt til det kollektive forsvar på trods af landets størrelse,” står der blandt andet i rapporten, som er sendt til flere amerikanske politikere og udgivet på tænketankens hjemmeside. 

Det sker i dag

  • Klokken 9: Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) mødes med Tysklands udenrigsminister, Heiko Mass, i Berlin. 
  • Klokken 10: FN's kommissær for menneskerettigheder, Michelle Bachelet, fremlægger den årlige rapport om menneskerettigheder. 
  • Klokken 12: Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og børne- og socialminister Mai Mercado (K) præsenterer en fireårig indsats for at få flere mennesker med handicap i job. 
  • Klokken 13.30: Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) præsenterer Ungeklimarådet. De ti medlemmer skal komme med idéer til, hvordan vi løser klimaudfordringerne.

Forrige artikel Måling: Næsten hver tredje vælger foretrækker Mette Frederiksen Måling: Næsten hver tredje vælger foretrækker Mette Frederiksen Næste artikel Klaus Riskær er klar med seks nye kandidater til valget Klaus Riskær er klar med seks nye kandidater til valget