Dagens overblik: Altinget guider dig igennem detaljer, analyser og reaktioner dagen efter Arne-udspil

NYHEDSOVERBLIK: Topøkonomer advarer politikerne forud for Arne-forhandlinger, fløjpartierne kræver højere ydelse, og regeringen står stærkt op til forhandlingerne. Få overblikket her. 

Regeringen præsenterede tirsdag sit udspil til en model for tidlig pension. Det skete på et pressemøde på Danish Crown i Horsens.
Regeringen præsenterede tirsdag sit udspil til en model for tidlig pension. Det skete på et pressemøde på Danish Crown i Horsens.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Jeppe Maagaard Holm

Godmorgen, og velkommen til dagens politiske overblik.

Efter halvandet års ventetid præsenterede statsminister Mette Frederiksen (S) tirsdag sit udspil til en model for tidlig pension.

Regeringen vil med udspillet 'Ny ret til tidlig pension – værdig tilbagetrækning for alle' give mennesker, der har været på arbejdsmarkedet i over 42 år, ret til at trække sig tilbage før tid med en ydelse på 13.550 kroner om måneden.

Forstå udspillet

  • Altinget giver dig overblik over udspillets hovedelementer her.
  • Vil du se hele pressemødet, kan du finde det her.
  • Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard Thomsen (S) svarer i denne Q&A på seks spørgsmål om regeringens udspil. 
  • Altingets arbejdsmarkedsredaktør, Søren Elkrog Friis, analyserer udspillet i denne udgave af Altingets nyhedspodcast, Altinget Ajour.
  • "Bekymrende" og "historisk". I denne artikel samler Altinget en række reaktioner på Arne-udspillet.

Datagrundlag er fyldt med huller
Regeringen lægger med sit udspil op til, at det hovedsageligt skal være oplysninger fra ATP, der skal danne grundlag for, om folk har ret til tidlig pension.

Men systemet er hullet, og en række danskere skal derfor selv kunne dokumentere, at de har arbejdet mere end 42 år. Det skriver Jyllands-Posten. 

Det skal løses, lyder kravet fra SF's politiske ordfører, Karsten Hønge.

"Det er helt urimeligt at kræve, at danskerne selv skal til at rode efter gamle lønsedler. Man kan ikke forvente, at folk skal ligge inde med lønsedler fra evigheder tilbage," siger Karsten Hønge til Jyllands-Posten.

Topøkonomer advarer mod skred
Regeringen har med sit pensionsudspil gjort meget for at undgå, at ordningen kommer ud af kontrol, men der skal ikke meget til, før der åbnes for et økonomisk skred.

Sådan lyder advarslen fra en række topøkonomer i dagens Berlingske.

"Den oplagte risiko er, at politikerne begynder at slække og gøre systemet mere gavmildt. Når opfattelsen allerede nu synes at være, at for få er omfattet, skal man være meget opmærksom på det skred," siger økonomiprofessor ved Aarhus Universitet Bo Sandemann Rasmussen til Berlingske.

DF og EL vil hæve ydelsen
Pensionsydelsen i regeringens udspil på 13.550 kroner om måneden er ikke nok. Det mener både Dansk Folkeparti og Enhedslisten, der gerne ser ydelsesniveauet sat op.

Det skriver Politiken.

"Det er svært at forklare folk, der er så dårligt kørende, at de faktisk ville vælge en tidlig pension, at de skal have en markant lavere ydelse end folk på seniorpension," siger DF-formand Kristian Thulesen Dahl til avisen.

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, kalder ydelsesniveauet en ”tidsel”.

Statsministeren på vej mod triumf
Men det giver næppe Mette Frederiksen søvnbesvær, hvis hun skal ud at finde en eller to milliarder mere til sin pensionsordning for at få de to partier med.

Det vurderer politisk kommentator Kristian Madsen i en analyse på forsiden af dagens Politiken.

"Det vil blot understøtte indtrykket af et Socialdemokrati, der foreløbig har fundet fred med sin lidelseshistorie om tidlig tilbagetrækning og i egen selvforståelse har fundet tilbage til rødderne, og Anker Jørgensen smiler i sin himmel," skriver Kristian Madsen.

Mette Frederiksen tromler sig vej mod en stor triumf med sit pensionsudspil, lyder konklusionen.  

Står stærkt op til forhandlinger
Det er Altingets politiske kommentator Erik Holstein enig i. 

I sin analyse på Altinget, som du kan læse her, vurderer Holstein, at regeringen står stærkt til de kommende forhandlinger, og at Mette Frederiksen efter alt at dømme lander et Arne-forlig til efteråret. 

"Hvis Mette Frederiksen skal give DF og Enhedslisten indrømmelser ved at gøre ordningen lidt bedre – og lidt dyrere – så lever Mette Frederiksen fint med det."

Det sker i dag:

  • Klokken 09: Vestre Landsret i Viborg behandler ankesag mod tidligere chef for Hæren generalmajor Hans-Christian Mathiesen.
  • Klokken 12: EU's stats- og regeringschefer holder ekstraordinært topmøde om Hviderusland, som 9. august afholdt præsidentvalg. Rapporter fra nationale observatører har vist, at valgprocessen ikke levede op til de internationale standarder, der forventes af en stat, som deltager i OSCE. EU's udenrigsministre har allerede meldt ud, at de ikke accepterer valgresultatet, som Hvideruslands centrale valgkommission har fremlagt.
  • Hele dagen: Konservative holder sommergruppemøde på Egelund Slot i Fredensborg frem til den 21. august. Derudover fortsætter Radikale Venstre og Socialdemokratiet med at holde sommergruppemøder. Socialdemokratiet holder klokken 15 pressemøde.
  • Hele dagen: Fase fire af genåbningen træder i kraft. Restauranter, barer, værtshuse og cafeer kan fremover udvide åbningstiden fra klokken 00 til klokken 02.
  • Hele dagen: Chefforhandlere fra EU og Storbritannien, Michel Barnier og David Frost, tager hul på runde syv af forhandlingerne om, hvordan relationerne skal være mellem Bruxelles og London fra nytår.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00