Dagens overblik: Ammitzbøll-Bille anklages for misbrug af embedsværk

OVERBLIK: Lækkede dokumenter får flere til at anklage minister for misbrug af sit embedsværk. Søren Pape kaldes i samråd om hvidvask-sag. Få dit overblik her.

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) afviser at have overtrådt nogle regler.  
Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) afviser at have overtrådt nogle regler.  Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Christina Houlind

Godmorgen og glædelig onsdag. Så skal vi igen tage fat på en ny dag i dansk politik.

Vi starter hos Politiken, der skriver at økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) anklages for misbrug af embedsmænd. Ministeren har bedt sit embedsværk regne på 49 forslag, hvor flere er partipolitiske mærkesager, som indgår i Liberal Alliances 2025-plan. Det viser lækkede dokumenter. 

Det får kritik af flere eksperter.

Birgitte Poulsen, der er lektor på Roskilde Universitet og forsker i forholdet mellem ministre og embedsmænd, siger blandt andet til avisen, at embedsmænd ikke skal bruges til at regne på Liberal Alliances forslag eller være med til at udarbejde politik for Liberal Alliance. Hun understreger, at det var noget andet, hvis det var en del af et regeringsoplæg. Men en kilde oplyser til Politiken, at det ikke er tilfældet.

Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet ser med alvor på sagen.

”Det er et skridt tilbage i retning af jungleloven. Man forsøger at bruge embedsmænd til at lave partipolitisk arbejde. Det er de ikke ansat til, og når det ikke er regeringens politik eller et regeringsoplæg, så er det misbrug af embedsmænd,” siger Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup.

Ministeren afviser at have overtrådt reglerne om, at embedsmændene ikke må bruges til partipolitisk arbejde. 

Justitsministeren skal i samråd om hvidvask
Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er kaldt i samråd om hvidvask-sagen i Danske Bank. Det skriver DR. SF vil nemlig gerne have svar på, hvorvidt ministeren har sat Bagmandspolitiet på sagen.

Tirsdag skrev Berlingske Business på baggrund af lækkede informationer om transaktioner via Danske Banks estiske afdeling, at der er suspekte pengestrømme for yderligere 28 milliarder kroner.

”Jeg kan ikke forstå, at en sag, der vokser så kolossalt i omfang dag for dag, nærmest indtil videre ikke har haft nogen konsekvenser for Danmarks største bank. Det er den største sag om hvidvask, vi nogensinde har set,” siger SF’s finansordfører Lisbeth Bech Poulsen.

Blåt flertal: Pensionister skal have lov at tjene mere
Regeringen og Dansk Folkeparti åbner for at gøre det mere attraktivt for pensionister at arbejde mere under pensionisttilværelsen. Det skriver DR. Det sker efter at Ældresagen har forslået at lade folkepensionister tjene op til 100.000 kroner om året, uden at de bliver trukket i ydelse. I dag må pensionister i udgangspunktet kun tjene op til 60.000 kroner om året.

”Jeg skal ikke starte forhandlinger om næste års finanslov i dag, men er meget interesseret i at kigge på, hvad der er af muligheder for at finde gode løsninger for, at de pensionister der kan og vil arbejde efter pensionsalderen, også har mulighed for at gøre det,” siger finansminister Kristian Jensen (V).

Socialdemokratiet siger nej til Trump
Den amerikanske præsident, Donald Trump, har sendt et brev til flere Nato-medlemmer, herunder Danmark. I brevet opfordrer han landene til at leve op til målsætningen om at bruge to procent af BNP på forsvaret. 

Men Danmark skal ikke bruge flere penge på forsvar, hvis det står til Socialdemokratiet. Det siger partiets forsvarsordfører Henrik Dam Kristensen til Tv 2 News. 

Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Marie Krarup, er enig i, at Danmark med det seneste forsvarsforlig er kommet efter det. Samtidig mener hun, at den amerikanske præsidents opfordringer ikke i så høj grad er rettet mod Danmark.

”De er rettet mod eksempelvis Tyskland, hvor USA har rigtig mange styrker bundet. Her vil de godt have, at tyskerne selv overtog ansvaret. Tyskerne bruger ikke særligt mange penge på forsvaret. Jeg tror i virkeligheden, kritikken skyder lidt forbi, når det drejer sig om Danmark.”

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

Lisbeth Bech-Nielsen

MF (SF), finansordfører
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2009)

Marie Krarup

Fhv. MF (DF, løsgænger)
sprogofficer (Forsvaret), cand.mag. i øststatskundskab, samfundsfag og religion (Københavns og Aarhus Uni. 1996 og 2006)

0:000:00