Dagens overblik: Ammitzbøll-Bille har en mistanke til kommunerne

NYHEDSOVERBLIK: Kommuner bruger millioner på at finde fejl i udligning, og minister mistænker, at de skævvrider systemet. Danmark går enegang på et udlændingespørgsmål, og Per Stig Møller svarer på Irak-kritik: ”Hvad er det for noget vrøvl?”. Få morgenoverblikket.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Godmorgen på denne onsdag, hvor en række af de landsdækkende avisers ledere er hårde ved tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og hans regeringer.

Efter fremlæggelsen af den længe ventede udredning om Danmarks deltagelse i blandt andet Irak, står det klart, at både Fogh og daværende udenrigsminister Per Stig Møller strammede efterretninger og tilbageholdt oplysninger for Folketinget.

Her er et pluk fra de fire avisledere, der i dag kommenterer sagen:

Politiken: Foreløbig er der sat en blodig plet på Anders Fogh Rasmussen-regeringernes eftermæle, som bortforklaringer aldrig kan vaske bort. 

Information: Vi skylder os selv at tage vores egen deltagelse i verden så alvorligt, at også vi fælder politisk og offentlig dom over vores krigsregering. 

BT: Det er uomgængeligt, at der må en ny kommission til, der kan afhøre vidner under vidneansvar og få udredt forløbet til vores krige. 

Berlingske: Krigsudredningen tegner et billede af en statsminister og en regering, der på et kritisk tidspunkt undlod at fremlægge afgørende oplysninger for Folketinget og Udenrigspolitisk Nævn om grundlaget for dansk krigsdeltagelse. 

Per Stig svarer igen
Flere medier har bedt Per Stig Møller (K) om at forholde sig til kritikken i rapporten.

Til Berlingske siger han blandt andet, at det er "konspirationsteoretisk" at sige, at beslutningen om at gå i krig i Irak blev truffet af Anders Fogh Rasmussen og en meget lille gruppe af topembedsmænd tæt på statsministeren. Møller var selv med til at træffe beslutningen, siger han.

Han afviser, at regeringen skulle have strammet formuleringen om, hvorvidt Irak havde masseødelæggelsesvåben.

Og til forskernes konklusion om, at Fogh-regeringen tilbageholdt viden om, at USA's formål med krigen var at fjerne Saddam Hussein, siger han:

”Det fatter jeg ikke, at man kan skrive, for det var kendt alle vegne. Det har vi da ikke skjult, hvad er det for noget vrøvl? Danmark gik ikke ind for et skifte. Vi gik ind i Irak for at sikre, at Saddam Hussein efterlevede FN's Sikkerhedsråds krav om at nedruste.”

På Altinget svarer Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, på kritikken. Han ønsker sig en tidsmaskine, så man kunne undgå de ”fodfejl”, der blev begået.

Læs også

Simon Emil Ammitzbøll-Bille mistænker kommuner
Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) vil nu undersøge, om kommunerne bruger millioner af kroner på noget, som i sidste ende kan skævvride det såkaldte udligningssystem. Det skriver Avisen Danmark.

Hvert år bliver omkring 18 milliarder kroner fordelt mellem kommunerne – simpelt sagt fra de rigeste til de fattigste. Men det foregår efter et dybt kompliceret system med mange faktorer.

Derfor er det vigtigt for kommunerne, at der ikke er fejl, og mange er begyndt at hyre konsulenter, der gennemgår statistikkerne for fejl. Men de får kun deres betaling, hvis de kan finde fejl, der giver kommunerne en økonomisk gevinst.

”Det er bekymrende. Man får jo den mistanke, at konsulenthusene kun hjælper der, hvor det er til kommunernes fordel, og så får vi jo en skævvreden udligningsordning,” siger ministeren.

Han har bedt finansieringsudvalget om at undersøge området for at finde ud af, om hans mistanke er begrundet. 

Danmark går enegang i Norden på flygtningespørgsmål
Regeringen og Dansk Folkeparti vil have, at FN-kvoteflygtninge også skal være en del af det nye paradigmeskifte og dermed blive sendt hjem hurtigst muligt.

Dermed lægger Danmark sig et andet sted end de øvrige nordiske lande, som ikke sender flygtninge hjem.

Det viser svar til Politiken fra regeringskontorer i Finland, Sverige og Norge.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har det fint med at gå enegang.

”Ja, det har jeg. Jeg indretter ikke min politik efter, hvad man gør i andre lande. Sverige, Finland og Norge må jo føre den politik, de vil, og vi fører den politik, som vi mener, er den rigtige,” siger hun til avisen.

Det sker i dag

  • Klokken 09.30: Københavns Byret indleder sagen om, hvorvidt banden Loyal To Familia kan forbydes. Der er afsat 36 dage til sagen. Sidste berammede retsmøde er 30. august.
  • Klokken 10: Partiledere eller repræsentanter fra partierne debatterer i dag sundhed, ældrepleje og værdig tilbagetrækning. Debatten forgår hos Ældre Sagen.
  • Klokken 11.35: Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og innovationsminister Sophie Løhde (V) er kaldt i samråd om sygefravær i den offentlige sektor.
  • Klokken 11.30: Udlændinge- og Integrationsudvalget på studietur til den kommende flygtninge-ø Lindholm. Beboere i Kalvehave vil demonstrere mod planerne ved samme lejlighed.
  • Klokken 11.45: EU's konkurrencekommissær Margrethe Vestager ventes at fælde dom over ventes at offentliggøre sin dom over samarbejdet mellem tyske Siemens og franske Alstom om togproduktion, i virksomheden Siemens-Alstom.
  • Klokken 13: Møde i salen med ministrenes spørgetid og forhandling om religionsfrihed.
  • Klokken 13: Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i samråd om en undersøgelse, som viser, hvilke arbejdsmiljøindsatser der virker.
  • Klokken 13.45: Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i samråd om vandområdeplanerne. 
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Fogh Rasmussen

Formand og stifter, Rasmussen Global og Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Citigroup, fhv. generalsekretær, Nato, fhv. statsminister (V), partiformand & MF
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1978)

Per Stig Møller

Fhv. udenrigsminister, kultur- og kirkeminister, miljøminister, MF (1984-2015) og partiformand (K)
mag.art. (Københavns Uni. 1967), dr.phil. i litteraturvidenskab (Københavns Uni. 1973)

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Radiovært, 24syv, fhv. MF, fhv. økonomi- og indenrigsminister (LA)
ba.scient.soc. (Roskilde Uni. 2003)

0:000:00