Dagens overblik: Andel af etnisk opdelte skoler står uændret tre år efter centralt S-løfte

En fyret kommunaldirektør er blevet politianmeldt, det halter med at levere på centralt S-løfte efter tre år i regeringskontorene, og Enhedslisten tager udskældt minister i forsvar. Altinget giver dig et overblik over dagens politiske nyheder.

Da S-formand Mette Frederiksen i 2018 præsenterede partiets udlændingeudspil, lød et centralt forslag, at skolers andel af ikke-vestlige elever ikke måtte overstige 30 procent.
Da S-formand Mette Frederiksen i 2018 præsenterede partiets udlændingeudspil, lød et centralt forslag, at skolers andel af ikke-vestlige elever ikke måtte overstige 30 procent.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Martin Mauricio

Godmorgen og velkommen til endnu et politisk nyhedsoverblik på en solrig torsdag morgen.

Vi begynder med historien bag dagens overskrift. En ny opgørelse fra Børne- og Undervisningsministeriet viser nemlig, at fem procent af alle folkeskoler i Danmark fortsat har en andel af elever af ikke-vestlig herkomst på mere end 30 procent. Det skriver DR

Det var ellers en central del af Socialdemokratiets udlændingeudspil, som formand Mette Frederiksen præsenterede i 2018, at ingen folkeskoler måtte have en elevfordeling med mere end 30 procent elever med ikke-vestlig herkomst. 

"Jeg synes, det er afgørende vigtigt, at børnene får den balance i, at eleverne afspejler befolkningssammensætningen. Det, mener jeg, simpelthen er en vigtig del af deres dannelse. Men vi kan ikke hekse, og vi mistede et år på corona," siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) til DR, hvor hun fortsætter:

"Valgløftet går på, at vi skal nå derhen inden 2030. Det er trods alt ikke noget, man gør med et fingerknips."

Ministeren fremhæver samtidig, at regeringen allerede har landet en bred politisk aftale om elevfordeling på landets gymnasier. Både Radikale og Dansk Folkeparti efterlyser en plan for folkeskolernes elevfordeling fra regeringen.

Fyret kommunaldirektør anmeldt
Vi springer videre til Greve Kommune, hvor et enigt byråd har besluttet at indgive en politianmeldelse mod den tidligere kommunaldirektør Claus Thykjær. Det oplyser Greves borgmester, Pernille Beckmann (V), på Facebook

Borgmesteren har ellers tidligere afvist at melde den fyrede kommunaldirektør til politiet, fordi eksterne juridiske rådgivere vurderede, at der ikke var grundlag for en anmeldelse. 

"Men sagen har nu ændret sig. Der er blevet skabt tvivl om, kommunen forsøger at dække over noget. Intet kunne være mere forkert og ingen, slet ikke mig, kan leve med anklager om, at kommunen forsøger at dække over noget," lyder det i borgmesterens opslag. 

Borgmesteren oplyser samtidig, at udfaldet af politianmeldelsen kan få betydning for økonomien i den fratrædelsesaftale, som er indgået med Claus Thykjær i forbindelse med hans afskedigelse.

LÆS OGSÅ: Greve Kommune politianmelder fyret kommunaldirektør

7.000 danskere har søgt om Arne-pension
Et andet centralt valgløfte fra Socialdemokratiet blev derimod indfriet, da regeringen i sidste efterår kunne præsentere en politisk aftale om tidlig tilbagetrækning. 

Det er nu blevet muligt at ansøge om at blive omfattet af ordningen, og det er en mulighed som 7.124 danskere har benyttet på blot tre døgn. Det skriver Jyllands-Posten

"Jeg er stolt over at se, at vores løfte om tidlig pension nu for alvor er blevet til virkelighed. Man skal ikke tale med mange håndværkere, SOSUer og andre faggrupper for at fornemme, at denne ordning har været tiltrængt," siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) til avisen. 

For at få adgang til den tidlige pension, skal man have været på arbejdsmarkedet i mindst 42 år. Det giver adgang til folkepension ét år tidligere, mens 43 år og 44 år i arbejde giver adgang henholdsvis to og tre år før tid. 

LÆS OGSÅ: Tempoet i politik er latterligt højt og uansvarligt

Indvandrerkvinders beskæftigelse stiger
Vi bliver hængende i nye tal og opgørelser lidt endnu. En ny analyse fra Arbejdernes Erhvervsråd viser nemlig, at flere indvandrerkvinder er i beskæftigelse end før coronakrisen. Det skriver Information

Da det danske arbejdsmarked fik pandemiens konsekvenser at føle under den første nedlukning, frygtede udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) ellers, at flere års integrationsarbejde ville gå tabt. 

Beskæftigelsesfrekvensen for mænd med invandrerbaggrund er fortsat en smule lavere end før coronakrisen. 

EL slår ring om Joy Mogensen
Vi runder af med en historie, som vi også rundede i gårsdagens nyhedsoverblik, da flere kultureksperter og teologer rettede en hård kritik mod kulturminister Joy Mogensen (S), som de beskylder for at være usynlig og uden visioner.

Kritikken har fået opbakning fra Venstre og Konservative, men nu kommer Enhedslisten imidlertid den udskældte minister til undsætning. Det skriver Jyllands-Posten.

"Alle partier har glemt kirken. Det ansvar må man tage, når man er politiker. Man kan ikke bare beskylde ministeren. Kritikken har været useriøs," siger kirkeordfører Christian Juhl til avisen. 

Det sker i dag: 

  • Retsmøde i straffesagen mod DF-næstformand Morten Messerschmidt i Retten i Lyngby klokken 09.00.
  • G20-ministermøde for innovation og forskning, som udgør et af ministermøderne under G20-topmødet 2021.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00