Dagens overblik: Biden og Frederiksen mødes til nordisk topmøde i Helsinki

Mette Frederiksen drager videre mod nordisk topmøde, efter de seneste dages Nato-topmøde nu er slut. Samtidig viser ny og opsigtsvækkende forskning, at næsten alle vil blive ramt af psykisk sygdom på et tidspunkt i livet. Bliv klogere på det hele her. 

Joe Biden har travlt på sin Europa-turné. Nato-topmødet nåede nærmest ikke at slutte, før han satte kurs mod næste møde - nu i Helsinki.
Joe Biden har travlt på sin Europa-turné. Nato-topmødet nåede nærmest ikke at slutte, før han satte kurs mod næste møde - nu i Helsinki.Foto: Kevin Lamarque/Reuters/Ritzau Scanpix
Selma Hildebrand FrederiksenMarie Møller Munksgaard

God formiddag og velkommen til endnu en dag, hvor Altinget giver dig et overblik over de største politiske nyheder. 

Det har været nogle hæsblæsende dage i Vilnius, og hvis du sidder og er lidt ærgerlig over, at det to dage lange Nato-topmøde nu har nået sin ende, skal du ikke være for bekymret.
 
Et topmøde erstatter et andet, da Mette Frederiksen i dag rejser videre mod Helsinki for at mødes med de nordiske regeringsledere – og Joe Biden lægger endda også vejen forbi. 

Derudover skal vi også kigge nærmere på ny opsigtsvækkende forskning, som viser, at langt flere danskere oplever psykisk sygdom i løbet af livet, end man tidligere har troet. 

Smæk benene op og læs med her i dagens politiske overblik. 

Nordisk topmøde i Finland 

Der har ikke været mange timers pause for Mette Frederiksen, efter Nato-topmødet i Vilnius sluttede i går. 

I dag drager statsministeren nemlig videre mod Helsinki til nordisk topmøde, hvor hun sammen med de andre nordiske stats- og regeringsledere blandt andet skal vende krigen i Ukraine og følge op på de seneste dages Nato-topmøde. 

Mette Frederiksen får samtidig mulighed for at mødes igen med USA’s præsident, Joe Biden, da han også lægger vejen forbi topmødet i Helsinki.  

Ifølge planen skal den amerikanske præsident først mødes klokken 12 dansk tid med den finske præsident, Sauli Niinistö, hvor de ifølge finske medier skal tale om USA’s ønske om at have amerikanske soldater på finsk jord. Herefter mødes de to med resten af de nordiske statsministre til et fælles nordisk topmøde. 

Det er første gang, at en amerikansk præsident besøger Finland, efter landet er blevet optaget i Nato, og ifølge TV2’s USA-korrespondent, Jesper Steinmetz, er det mest af alt en symbolsk handling, at Biden besøger Helsinki. 

“Det er virkelig en streg i regningen for fjendelandet Rusland lige på den anden side af grænsen, at USA's præsident nu besøger et samlet Norden,” siger han til TV2. 

Næsten alle bliver ramt af psykisk sygdom på et tidspunkt i livet 

Det lyder vildt, men det er rigtigt nok. Næsten alle vil opleve at blive ramt af psykisk sygdom på et tidspunkt i livet. Det viser ny forskning, der altså gør op med den gængse opfattelse af, at omtrent en tredjedel af befolkningen vil opleve psykisk sygdom. 

Studiet, der påviser resultatet, er netop blevet udgivet. Bag studiet står en gruppe af danskere og amerikanere, og en af dem hedder Lars Vedel Kessing. Han er overlæge og professor og ansat på Psykiatrisk Center København og Københavns Universitets Institut for Klinisk Medicin. 

Studiet har inkluderet halvanden million danskere, og forskerne har defineret psykisk sygdom, som at man gennem livet enten får en hospitalsdiagnose med psykisk lidelse, eller at man er i behandling med medicin mod psykisk sygdom. Derved fandt de frem til, at 82 procent bliver ramt af psykisk sygdom.  

“For mange vil det kun være forbigående. Det kan være en depression, du får behandling for et halvt år. Det kan være en angstlidelse. Eller noget andet. Forklaringen på, at du og andre er overraskede over tallet 82 procent, er formentlig, at din familie, venner, kolleger enten ikke kan huske det, eller også ønsker de ikke at fortælle om det,” siger Lars Vedel Kessing til Politiken.  
 
Nato-topmøde byder på lange køer og et løfte 

Til slut skal vi også lige kaste et blik tilbage på det store Nato-topmøde i Vilnius, der nåede sin afrunding i går aftes. 

Der er blevet vendt både stort og småt, og mens Sverige nu efter al sandsynlighed kan se frem til at blive medlem af den vestlige sikkerhedsalliance, ser der ud til at være en del længere udsigter for Ukraine. 

Altinget har været til stede ved topmødet, hvor Thomas Lauritzen har dækket dagenes store begivenheder. Han var blandt andet til stede, da Mette Frederiksen åbnede op for en mulig stor donation. Det kan du læse mere om her. 

Imens blev Altingets Peter Ingemann sendt afsted for at dække Joe Bidens tale. Her blev han mødt af den længste kø, han nogensinde har set. Om han får forceret køen og set Bidens tale live, kan du læse her. 

Nu er topmødet slut, Biden og de nordiske statsoverhoveder er fløjet til Finland, og her fra Altinget skal der lyde en tak for, at I har læst med.  

Det sker i dag:  

  • Statistik om afgrøder i dansk landbrug offentliggøres  
  • Biden deltager i nordisk statsministermøde i Finland 
    Joe Biden og stats- og regeringscheferne fra Sverige, Norge, Finland og Island skal blandt andet drøfte Ruslands krig i Ukraine. Statsminister Mette Frederiksen (S) deltager også ved mødet.  
  • Topmøde mellem EU og Japan finder sted 
    Det Europæiske Råds formand, Charles Michel, og Europa-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, mødes med Japans premierminister, Fumio Kishida i Bruxelles.  
     
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Joe Biden

Præsident, USA (Det Demokratiske Parti)
bachelorgrad i historie og statskundskab (University of Delaware) og kandidatgrad i jura (Syracuse University 1968)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00