Dagens overblik: Blå partier bakker ikke op om at sende børn hjem fra skole

Mette Frederiksen lægger op til at udskyde sundhedsaftale. Blå partier er imod at sende børn hjem fra skole. Nye restriktioner rammer unødigt hårdt, mener Dansk Erhverv. Få overblikket over dagens nyheder. 

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

God morgen og velkommen til Altingets korte nyhedsoverblik denne torsdag, hvor de nye coronarestriktioner dominerer mediebilledet.

Efter længere tid med stigende smitte i samfundet præsenterede regeringen onsdag aften flere nye tiltag.

De første tiltag træder allerede i kraft fra fredag, hvor nattelivet lukkes og også spillesteder og serveringssteder vil blive underlagt en række restriktioner.

I den efterfølgende uge vil både grundskoleelever og efterskoleelever blive sendt hjem.

Derudover opfordres der til, at alle private og offentlige arbejdspladser indfører hjemmearbejde i størst muligt omfang, ligesom virksomheder opfordres til at aflyse årets julefrokost og andre større sociale arrangementer.

Få det fulde overblik over både nye og nuværende coronarestriktioner i Altinget her.

Mette Frederiksen afhøres i Minkkommissionen
Statsminister Mette Frederiksen (S) afhøres torsdag i Minkkommissionen.

Selvom hendes forklaring formentlig ikke vil rokke fundamentalt ved kommissionens opfattelse af ministrenes roller i sagen, bliver afhøringen interessant af to grunde, skriver Altinget. Læs mere her.

Blå partier er imod hjemsendelse af børn
Hverken Venstre, Konservative eller Liberal Alliance bakker op om regeringens beslutning om at sende skolebørnene hjem i de sidste dage inden juleferien, skriver Politiken.

Statsminister Mette Frederiksen (S) forklarede på coronapressemødet onsdag, at beslutningen skulle betragtes som ”en form for forsinkelse, en forsinkelsespakke, der skal købe os tid”, indtil flere har fået tredje stik og fastslog, at der ingen plan er om at børnenes skal sendes hjem langvarigt.

Men effekten opvejer ikke de store konsekvenser for børnene, lyder det fra blå blok.

”Vi synes, at børnene har holdt rigeligt meget for igennem de seneste par års tid. Vi synes, der skal være noget proportionalitet i de her ting,” sagde Venstres Martin Geertsen ifølge Politiken forud for et møde med de andre partier onsdag.  

Mette Frederiksen lægger op til at udskyde sundhedsaftale
Mette Frederiksen (S) er ikke længere sikker på, at regeringen når i mål med den længe ventede sundhedsaftale inden nytår.

Selv om planen var en aftale i 2021, har statsministeren nu givet Sundhedsministeriet besked om, at "alt fokus" er på håndteringen af covid-19, skriver Altinget.

"Vi har helt klart arbejdet efter en sundhedsaftale i år. Men jeg vil være helt ærlig og sige, at min besked til Sundhedsministeriet, som jo er det ansvarlige ministerium, det er, at nu er alt fokus på at håndtere den situation, vi står i med covid-19,” svarede Mette Frederiksen, da Altinget spurgte til arbejdet med en sundhedsaftale på onsdagens pressemøde i Statsministeriet.

"Så jeg kan ikke garantere, at vi får det her på plads i indeværende år," konkluderede hun.

Dansk Erhverv: Nye restriktioner rammer unødigt hårdt
Erhvervsminister Simon Kollerup (S) sagde eftertrykkeligt på pressemødet onsdag, at der sammen med restriktionerne vil blive rullet et ”stærkt sikkerhedsnet ud under dele af dansk erhvervsliv”.

Alligevel vækker de nye restriktioner stor bekymring i Dansk Erhverv, som mener, at konsekvenserne for virksomhederne er for voldsomme, skriver Finans.

”Jeg synes, at restriktionerne er for voldsomme, i forhold til hvor hårdt det vil ramme en oplevelsesbranche, som i forvejen er i knæ. Det vil få meget voldsomme konsekvenser. Vi havde gerne set en mere lempelig håndtering,” siger direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen til Finans.

Folketingets partier er indkaldt til forhandlinger om hjælpepakker torsdag.

Det sker i dag:

  • Klokken 9: Statsministeren skal afhøres i Minkkommissionen
  • Klokken 9: EU's transportministre drøfter fossile biler

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Simon Kollerup

MF (S), formand, Folketingets Finansudvalg, forsvarsordfører
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

Brian Mikkelsen

Adm. direktør, Dansk Erhverv, bestyrelsesformand, Nationalmuseets Museumsråd, bestyrelsesnæstformand, Kraks Fond, bestyrelsesnæstformand, Ove K investfond, formand, Ordrupgaard Advisory board, bestyrelsesmedlem, ATP, bestyrelsesmedlem, Pension Danmark
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00