Dagens overblik: Blå partier er ude af forhandlingerne om genåbningen

Oppositionen er efter eget udsagn blevet smidt ud af forhandlingerne om, hvilke dele af samfundet der skal genåbnes. Regeringen og støttepartierne fortsætter forhandlingerne onsdag morgen. Folketinget har vedtaget ny epidemilov. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til Altingets politiske nyhedsoverblik.

Forhandlingerne om næste skridt i genåbningen af samfundet efter anden nedlukning endte tirsdag aften med skænderi mellem regeringen og oppositionen. Ifølge de blå partier blev de bedt om at forlade forhandlingerne, efter de havde præsenteret deres krav til drøftelserne.

Det fortæller flere af politikerne på Twitter heriblandt Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen, som kritiserer, at regeringen ikke er villig til at sende flere børn tilbage i skole, og Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl, som kalder forhandlingerne for en ”ren skueproces”.

Socialdemokrater afviser blå kritik
De hårde ord fra de blå partier bliver mødt med tilsvarende hård retorik fra flere medlemmer af regeringspartiet.

Socialdemokratiets finansordfører Christian Rabjerg Madsen kalder Jakob Ellemann-Jensens kritik for useriøs, mens børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) siger, at det er ”ærgerligt, at de fortsat ikke rigtigt tager pandemien alvorligt”.

Folketinget har vedtaget omstridt epidemilov
Inden dramaet i forhandlingerne om genåbningen for alvor foldede sig ud, nåede Folketinget tirsdag aften at vedtage en ny epidemilov. Det var dog heller ikke helt dramafrit.

Få timer inden partierne skulle stemme om lovforslaget, smuldrede et flertal for Venstres ændringsforslag, som skulle tvinge regeringen til at revidere loven igen i oktober. Det var Radikale og Enhedslisten som trak støtten for i stedet at stemme for forslaget fra regeringen om i stedet at lave en evaluering af loven.

Og under mødet i Folketingssalen blev behandlingen af epidemiloven pludselig afbrudt. Det viste sig nemlig, at folketingsmedlemmerne var kommet til at godkende et andet ændringsforslag, som ikke skulle have haft grønt lys. Derfor måtte sundhedsordførere haste til et nyt møde i Sundhedsudvalget og se på sagen. Det skriver Jyllands-Posten.

Klokken 20.19 vedtog Folketinget omsider epidemiloven. Der var deadline ved midnat, og hvis den ikke var blevet vedtaget, var samtlige coronarestriktioner og -tiltag ophørt mandag.

Få overblik over fem af hovedpunkterne i den nye lov i Altingets gennemgang lige her.

Læs også

Flertal afviser at støtte forslag om dobbeltløn til borgmestre
De tre store borgmesterpartier Socialdemokratiet, Venstre og Konservative afviser at lægge stemmer til et forslag, som skal afskaffe borgmestres mulighed for at modtage både eftervederlag og løn fra et nyt job.

Det skriver Altinget Kommunal.

Dansk Folkeparti har fremsat et beslutningsforslag om at indføre en modregning i det eftervederlag, som borgmestrene modtager, når de forlader embedet. Det bør modregnes, hvis den tidligere borgmester i stedet får et nyt lønnet arbejde, mener partiet, som får opbakning til sit forslag fra Enhedslisten, SF og Nye Borgerlige.

De tre partier vil dog ikke lukke helt for diskussionen. I forbindelse med deres afvisning af forslaget opfordrer de til, at der i stedet indkaldes til møde hos indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad, hvor ordførerne kan få mulighed for at drøfte reglerne om modregning.

Det sker i dag

  • Klokken 8.30: Regeringen og støttepartier genoptager forhandlingerne om genåbningen. Regeringen vil senere onsdag præsentere planen for, hvad der kan genåbne mandag, hvor de nuværende restriktioner indtil videre er sat til at udløbe.
  • Klokken 10.00: Udvalget for Landdistrikter og Øer holder i dag i fællesskab med Landdistrikternes Fællesråd og Sammenslutningen af Danske Småøer en åben virtuel høring om sommerpakken, som blev rullet ud i sommeren 2020 for at støtte den danske turisme. Pakken indebar blandt andet lavere færgetakster til landets øer.
  • Klokken 12.00: Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) er i dag kaldt i samråd om modregning i førtidspension som følge ægtefælles merarbejde under covid-19-pandemien.
  • Klokken 13.00: Miljøminister Lea Wermelin (S) er i dag kaldt i samråd om sagsbehandlingstider i Fredningsnævnene, hvor hun blandt andet skal svare på, om en sagsbehandlingstid på 9-10 måneder for mindre ændringer hos virksomheder, der ligger i fredede områder, er acceptabel.
  • Klokken 14.00: Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) skal i samråd, hvor de skal redegøre for, hvor mange ubrugte test Danmark har haft siden coronavirussen nåede til landet, og hvorfor der har været en uudnyttet testkapacitet.
  • Klokken 14.00: Statsminister Mette Frederiksen (S) deltager i et møde i Udenrigspolitisk Nævn for at orientere medlemmerne forud for sin deltagelse i et virtuelt EU-topmøde, som finder sted torsdag og fredag.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00