Dagens overblik: Blå-rød regering frister hver tredje vælger
Udlændingestyrelsen ser problemer i hjemsendelser til Syrien, støttepartierne vil droppe grænsekontrol, og kommunerne nægter trods arbejdskraftsmangel at uddanne flere pædagogiske assistenter. Få overblikket over dagens nyheder.
Rasmus Straka Skjødt
DebatredaktørGod formiddag, og velkommen til Altingets overblik over onsdagens politiske nyheder.
Vi begynder med DR's historie om, at regeringen ifølge beregninger fra Klimaministeriet risikerer at misse sit eget klimamål i 2025. Det viser sig nemlig, at regeringen trods politiske aftaler mangler mellem 0,4 og 3,5 millioner ton CO2, før regnestykket om at reducere Danmarks CO2-udledning med 50 til 54 procent i 2025 går op.
Klimarådets formand Peter Møllgaard, siger til DR, at "vi har ikke set konkret politik, som gør, at vi kan tro på, at vi når det". Støttepartierne SF og Radikale reagerer også ved at sige, at der er ingen undskyldning for ikke at nå målet.
Klimaminister Dan Jørgensen (S) vil ikke stille op til interview med DR. Regeringen er dog ifølge fungerende politiske ordfører Jens Joel (S) klar til at finde de CO2-reduktioner, der skal til. Han udtaler, at "jeg forstår godt, at folk er utålmodige, men alene i sidste måned lavede vi flere store aftaler, der har betydet, at vi er ekstremt tæt på både vores 2025-mål og vores 2030-mål".
KL nægter at uddanne flere pædagogiske assistenter
Trods stigende mangel på pædagogisk arbejdskraft afviser KL at ville uddanne flere pædagogiske assistenter. Det skriver Information.
Optagelsestallene til de videregående uddannelser udkommer torsdag og vil vise, at færre unge har søgt om at læse til pædagog. Med manglen på arbejdskraft i børnehaver, fritidshjem og botilbud kan de pædagogiske assistenter, som har taget en uddannelse på to et halvt år, være en del af løsningen. Uddannelsen er kvotebelagt efter aftale mellem arbejdsmarkedets parter med en aktuel, årlig kvote på 1.050 studerende, som KL nægter at hæve, fordi ledigheden blandt nyuddannede pædagogiske assistenter stadig er høj – i foråret var dimittendledigheden 17 procent.
"Vi har registreret den laveste ledighed på landsplan nogensinde blandt de pædagogiske assistenter, og nogen steder er der slet ingen ledige, så jeg forstår ikke KL's argument," siger Kim Henriksen, sektorformand for det pædagogiske område i FOA, til Information, som henviser til, at ledigheden i juni lå på 3,3 procent for de pædagogiske assistenter i FOA.
Støttepartier vil have droppet grænsekontrol
Regeringens tre støttepartier vil have droppet grænsekontrollen, efter at sommertrafikken har skabt køproblemer ved grænsen mellem Danmark og Tyskland. Det skriver TV 2, som har talt med SF's fungerende politiske ordfører, Charlotte Broman Mølbæk, som lørdag sad en halv time i kø ved grænsen.
"Det er fuldstændig åndssvagt. Det virker som et totalt spild af ressourcer," siger Charlotte Broman Mølbæk om den midlertidige grænsekontrol, som har varet siden 2016.
Dansk Folkeparti vil derimod have permanent kontrol, og Venstre bakker også fortsat op om den midlertidige kontrol. Fungerende politisk ordfører Torsten Schack Pedersen (V) synes, at "det er kritisabelt", at der ikke er sørget for større kapacitet i ferieperioden, så folk undgår at holde i kø.
Hver tredje vil have regering over midten
En regering hen over midten med deltagelse af røde og blå partier frister 35 procent af de adspurgte i en ny Kantar Gallup-måling foretaget for Berlingske.
Mens hver tredje vælger vil have en midterregering, vil halvdelen af vælgerne til gengæld hellere have enten en ren rød eller en ren blå regering. Således svarer 24 procent, at de vil foretrække en ren rød, mens 26 procent svarer, at de vil foretrække en ren blå.
Den nye måling er "opmuntrende", mener Jakob Engel-Schmidt, som er folketingskandidat for Moderaterne og som hans formand, Lars Løkke Rasmussen, tidligere Venstre-medlem. Jakob Engel-Schmidt siger til Berlingske, at målingen "giver jo anledning til, at de store partier, der normalt ønsker regeringsansvaret, tænker sig grundigt om i forhold til, at så stor en del af vælgerne ønsker en regering hen over midten".
Styrelse ser problemer i hjemsendelser til Syrien
Ny rapport fra Udlændingestyrelsen kan få betydning for regeringens kontroversielle Projekt Damaskus, hvor myndighederne gransker opholdsgrundlaget for hundredvis af syrere for at se, om de kan sendes ud af Danmark. Det skriver Jyllands-Posten.
Sagen handler om, at Udlændingestyrelsen havde inddraget den midlertidige opholdstilladelse for en kvinde fra Damaskus, men Flygtningenævnet, der fungerer som en form for ankedomstol i asylsager, var uenig og gav kvinden opholdstilladelse. Det bemærkelsesværdige i afgørelsen var, at Flygtningenævnet henviste til Udlændingestyrelsens egen, nye rapport, 'Syria: Treatment upon return,' fra maj 2022.
Myndighederne får svært ved at ignorere den nye rapport, mener Jytte Lindgård. Som formand for Foreningen af Udlændingeretsadvokater siger hun til Jyllands-Posten, at "Udlændingestyrelsen bør naturligvis lægge meget vægt på en rapport, den selv har udarbejdet, og inddrage alle elementer i fremtidige afgørelser. Jeg er overbevist om, at den vil få stor betydning".
Det sker i dag:
- 08.00: Rusland meddelte mandag, at landet fra onsdag vil levere 20 procent af kapaciteten gennem gasrørledningen Nord Stream 1
- 12.00: Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), og erhvervsminister Simon Kollerup (S) vil være på talerlisten, når Tour de France- vinder Jonas Vingegaard hyldes i festsalen på Københavns Rådhus. Jonas Vingegaard kører fra klokken 12 i åben bil gennem byen fra Københavns Lufthavn og forventes at ankomme til rådhuset klokken 13, hvorefter han vil træde ud på balkonen på Rådhuspladsen klokken 13.45
- 22.00: Den amerikanske centralbank, Fed, ventes at hæve renten for fjerde gang i år. Den ventede renteforhøjelse er for at bekæmpe inflationen.