Dagens overblik: Bock giver 400 millioner tilbage til kulturlivet efter tre år med grønthøsteren

POLITISK OVERBLIK: ”Vi prioriterer eliten,” siger kulturministeren og giver en del af de sparede penge tilbage til kulturen. Og ministerier har fjernet vigtig oplysning om omskæring. Her er torsdagens nyhedsoverblik.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Vi begynder torsdag morgens overblik over politiske nyheder med historien om, at landets største kulturinstitutioner formentlig kan se frem til at få penge tilbage efter tre år med besparelser.

Regeringen vil nemlig tilføre kulturområdet i alt 100 millioner kroner om året til og med 2022.

Pengene skal primært gå til de store statslige institutioner som Det Kongelige Teater, Nationalmuseet, Statens Museum for Kunst og Rigsarkivet. Men også Det Kongelige Bibliotek, udsatte boligområder, børn og unge i almindelighed og talentmassen på de kunstneriske uddannelser skal have del i midlerne.

Det bliver en del af regeringens forslag til finanslov, fortæller kulturminister Mette Bock (LA) til Politiken.

”Vi prioriterer eliten og talentet,” siger ministeren til avisen.

Og selv om de potentielle modtagere af pengene er vældig glade, er der også kritik. De 400 millioner dækker nemlig langtfra de samlede besparelser, kulturlivet har været – og fortsat vil blive – udsat for i form af det såkaldte omprioriteringsbidrag.

Regeringen er ude i ”en stor gang spin”, siger kulturordfører Zenia Stampe (R) på TV 2 News.

Læs kulturinstitutionernes egne reaktioner her.

Regeringen fjernede oplysninger om omskæring
Og så til en sag om omskæring.

For i januar fik Danmark kritik af FN's Børnekomité for at give afslag på asyl til en somalisk kvinde og hendes nyfødte datter, der kan risikere at blive omskåret, hvis kvinden sendes retur til Somalia.

Komitéen mente også, at Danmark er forpligtet af FN's Børnekonvention til at give asyl i andre tilsvarende sager.

Men i Danmarks svar på kritikken til Børnekomitéen i juli fjernede Justitsministeriet et generelt afsnit om den danske praksis, så svaret blev mindre kontroversielt. Det skriver Information.

Man undlod også at nævne, at det danske Flygtningenævn er uenig i kritikken og har tænkt sig at trodse den i fremtidige sager. Men ministerierne skulle have taget de vigtige oplysninger med i svaret til FN, siger flere juridiske eksperter til avisen.

Østergaard vil ikke gentage krav om skriftlig aftale med S
Den radikale partileder Morten Østergaard er måske ved at gå et skridt tilbage og udvide muligheden for, at han og S-formand Mette Frederiksen kan finde hinanden efter et folketingsvalg.

Tirsdag fastslog Østergaard, at han kræver en skriftlig garanti fra S om en ny kurs, hvis han skal støtte deres regering. Men over for DR vil han nu ikke gentage kravet om, at aftalen skal være skriftlig. 

”Vi er selvfølgelig nødt til at vide, at vi ikke køber katten i sækken, men at vi rent faktisk kan bakke op om den kurs, man lægger for Danmark med en ny regering,” siger Morten Østergaard blot.

Det sker, efter at Mette Frederiksen på sit pressemøde onsdag pure afviste at kunne indgå en sådan aftale på skrift. Politikere må have tillid til hinanden, og et ord er et ord, lød hendes budskab.

Skatteminister vil fjerne afgift på snus og kaffeerstatning
Og så er regeringen på banen med endnu et initiativ op til præsentationen af forslaget til næste års finanslov.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) vil nemlig "rydde op" i en række afgifter, og han forventer at lande en aftale med Radikale og Dansk Folkeparti torsdag, skriver Børsen.

Med aftalen vil afgifter på blandt andet snus og kaffeerstatning blive afskaffet.

Også en traktorafgift og en række lempelser af tinglysningsafgiften vil være med i aftalen.

”Der er tale om afgifter, der har et meget begrænset provenu for staten. Det giver for eksempel ingen mening at bede en landmand om at betale 41,25 kroner to gange årligt for sin påhængsvogn,” siger skatteministeren.

Det sker i dag

  • 10.00 Åbent samråd med transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) og finansminister Kristian Jensen (V) om en Kattegatforbindelse. Birk Olesen skal blandt andet gøre rede for nogle usikre beregninger og tidligere udtalelser.
  • 10.15 Åbent samråd om en fælles bund under selskabsskatten i EU. Skatteminister Karsten Lauritzen (V) skal gøre rede for regeringens holdning til spørgsmålet.
  • 10.30 Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i åbent samråd om pesticider i grundvandet
  • 12.00 Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) skal i samråd efter læk fra hans ministerium, der viser, at embedsmændene er blevet bedt om at regne på partipolitiske forslag.
  • 13.00 Åbent samråd med justitsminister Søren Pape Poulsen (K) om politiets brug af ansigtsgodkendelse.

 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Lauritzen

Direktør, DI Transport, fhv. skatteminister (V)
ba.scient.adm. (Aalborg Uni. 2014)

Mette Bock

Sognepræst, Horsens Provsti, tv-vært, Dk4, fhv. kultur- og kirkeminister og MF (LA)
cand.phil. i filosofi (Odense Uni. 1982), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1986)









0:000:00