Dagens overblik: Bog fra Venstre-medlem viser intern uenighed om værdipolitik

POLITISK OVERBLIK: Regeringens 55 initiativer for erhvervsskolerne er kommet frem, og folketingsmedlem Jan E. Jørgensen (V) er på vej med bogen ”En ægte liberal”. Få overblik over morgenens nyheder.

Velkommen til torsdagens rids af de vigtigste nyheder i dansk politik.

I dag klokken 10 præsenterer regeringen sit nye udspil til at styrke erhvervsskolerne. Men det er allerede nu at finde i Politiken.

Regeringen vil bruge i alt to milliarder kroner over fire år på at gøre erhvervsskolerne bedre og sikre, at flere unge i fremtiden vælger erhvervsuddannelser.

Blandt initiativerne er, at 10. klasse i højere grad skal være en forberedelse til en erhvervsuddannelse, og det skal være obligatorisk for folkeskolerne at sende eleverne til prøver i de praktiske og musiske fag.

Udspillet giver DF-formand Kristian Thulesen Dahl anledning til denne kritik af regeringen:

Baggrunden for regeringsudspillet er, at der er brug for flere erhvervsuddannede på arbejdsmarkedet, og i dag vælger mange unge automatisk gymnasiet.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og undervisningsminister Merete Riisager (LA) vil fremlægge i alt 55 initiativer – du kan finde hovedpunkterne her.

Mette Bock vil til Europa-Parlamentet
De mest EU-interesserede har ventet på at høre, hvem Liberal Alliance vil opstille som spidskandidat til det kommende europaparlamentsvalg til maj næste år. Nu viser det sig, at det bliver selveste kultur- og kirkeminister Mette Bock (LA).

Hun siger til Altinget, at hun ikke kan forestille sig et mere interessant tidspunkt at bevæge sig ind i EU-politik på.

"Vi har Brexit og en Trump, som vender ryggen til Europa. Vi har østeuropæiske medlemslande, som knægter fundamentale politiske rettigheder. Vi har en kæmpestor migrationsudfordring og sydeuropæiske landes økonomier, der ligger i ruiner. Så det er lige nu, at vi skal finde ud af, hvad det her fællesskab skal koncentrere sig om, og hvad der skal overlades til medlemslandene."

Læs mere her:

Ny bog fra Venstre-medlem
Der er en vis uro i Venstre i øjeblikket, efter at udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har varslet et lovforslag om, at man skal give hånd ved en ceremoni for at få dansk statsborgerskab. Det har krydset flere Venstre-medlemmers grænse for, hvad staten skal lovgive om.

Senest har Britta Schall Holberg, tidligere minister, gruppeformand og hovedbestyrelsesmedlem og nu æresmedlem af Venstre, sagt, at hun snart overvejer at melde sig ud af partiet, som er langt fra tidligere tiders slogan om ”Frihed til forskellighed”. Det skriver Ritzau ifølge blandt andet Politiken.

Og nu kommer der måske endnu mere brænde på bålet.

Jyllands-Posten fortæller i hvert fald i dag, at Venstres folketingsmedlem Jan E. Jørgensen – som er kendt som en af dem, der offentligt har udtrykt modvilje mod både burkaforbud og håndtrykslov – har en bog på vej med titlen "En ægte liberal". Her er der blandt andet navngiven kritik af både Inger Støjberg og udlændingeordfører Marcus Knuth. Læs her hele JP’s gennemgang af de seneste interne uenigheder i statsministerens parti. 

Mistanke om snyd ved det svenske valg
Mens svenskerne fortsat venter på, at deres politikere får dannet en regering efter riksdagsvalget søndag, er det strømmet ind med klager om valgfusk.

De svenske myndigheder har modtaget 300 klager om fejl og snyd flere steder i landet.

Det skriver nyhedsbureauet NTB ifølge Berlingske.

Foreløbigt er det uklart, om der er hold i mistanken, og først om to uger har myndigheden Valprövningsnämnden gennemgået alle sagerne.

Flere af dem handler om medlemmer af politiske partier, som har fulgt vælgere ind i valglokaler eller stemmebokse og hjulpet dem med at stemme.

Det sker i dag

  • Klokken 10.00 Regeringen præsenterer erhvervsskoleudspil
    Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og undervisningsminister Merete Riisager (LA) vil ved et pressemøde præsentere regeringens udspil "Fra folkeskole til faglært - Erhvervsuddannelser til fremtiden".

  • Klokken 12.00 TDC kræver 362 millioner af Skatteministeriet
    Højesteret afsiger dom i en sag, hvor TDC kræver 362 millioner kroner af Skatteministeriet. Selskabet kræver tilbagebetaling af pengene, fordi de blev opkrævet ulovligt som ambi-afgift.

  • Klokken 12.00 Kofi Annans begravelse
    FN's tidligere generalsekretær Kofi Annan, som døde 18. august i en alder af 80 år, får en statsbegravelse i sit hjemland, Ghana.

Forrige artikel EU-Parlament stemmer omstridt lov videre: EU-Parlament stemmer omstridt lov videre: "En milepæl i arbejdet for et fair internet" eller det frie internets død Næste artikel Hvordan får vi flere erhvervsuddannede og bedre erhvervsskoler? Her er regeringens forslag Hvordan får vi flere erhvervsuddannede og bedre erhvervsskoler? Her er regeringens forslag