Dagens overblik: Borgerforslag skal indstille oliejagt i Nordsøen

NYHEDSOVERSIGT: Nyt borgerforslag skal forbyde olie- og gasudvinding i Nordsøen, regeringen vil forlænge økonomiske hjælpepakker frem til august, og så beklager kulturminister Joy Mogensen (S), at DR og TV 2's medarbejdere blev beordret hjemsendt under coronakrisen. Få dit overblik her.

Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Godmorgen og velkommen til Altingets politiske morgenoverblik.

11 miljøorganisationer og fagforeninger er gået sammen om et borgerforslag, der skal forbyde olie- og gasjagt i Nordsøen.

Tilbage i 2018 åbnede Klima- og Energiministeriet den såkaldte 8. udbudsrunde, der skal give olieselskaber ret til at lede efter og udvinde olie og gas helt frem til 2056 og samtidig begynde eventuelle nye produktioner inden da. Og denne udbudsrunde forsøger organisationerne nu at forhindre med borgerforslaget.

Det er blandt andre Mellemfolkeligt Samvirke, Greenpeace, Verdensnaturfonden, men også fagforeningerne Dansk Magisterforening og Ingeniørforeningen, der er blandt forslagsstillerne.

Samme forslagsstillere stod bag borgerforslaget om en bindende klimalov, der som det første borgerforslag er blevet vedtaget i Folketinget.

Regeringen vil forlænge hjælpepakker
Regeringen er parat til at forlænge dele af de økonomiske hjælpepakker frem til august. Det fastslog finansminister Nicolai Wammen (S) onsdag eftermiddag, der samtidig inviterede arbejdsmarkedets parter til trepartsforhandlinger om en udfasning af hjælpepakkerne.

Den økonomiske ekspertgruppe, som regeringen nedsatte for knap to uger siden, havde ellers samme morgen opfordret regeringen til at lade størstedelen af de økonomiske hjælpepakker, der anslås at have kostet i alt 400 milliarder kroner, ophøre fra 8. juli som planlagt.

"Man skal være opmærksom på, at hjælpepakkerne står til at udløbe midt i sommerferien. Derfor vil det være regeringens indstilling at se på, om der er dele af de her hjælpepakker, hvor det giver mening at have dem i en længere periode. Det kunne være til august," sagde finansministeren på et kort pressemøde.

Den melding har høstet positive reaktioner fra både arbejdsgivere og fagbevægelsen. Læs Altingets dækning her.

Vold og trusler præger udrejsecenter
146 gange har personalet på det omdiskuterede Udrejsecenter Sjælsmark givet Udlændingestyrelsen besked om situationer med trusler mod personalet eller vold og trusler mellem de beboere, der har fået afslag på asyl og ikke vil medvirke til egen udrejse af Danmark.

Det viser en ny opgørelse fra Udlændingestyrelsen, som Altinget har fået aktindsigt i.

I alt har der, siden børnefamilierne flyttede ind på Sjælsmark i december 2016, været 259 indberetningssager. Det er en stigning på 112 indberetninger siden marts sidste år, hvor Altinget fik indsigt i en lignende opgørelse.

I dagens podcast gør Altingets børne- og socialredaktør, Simon Lessel, status på Sjælsmark, hvor coronakrisen også har udskudt en række hjemsendelser, hvilket har lagt yderligere pres på udrejsecentret.

Læs også

Minister beklager hjemsendelse af DR-ansatte
Det var en fejl, da Kulturministeriet 11. marts beordrede DR og TV 2 til at sende deres medarbejdere hjem på baggrund af coronakrisen.

Det erkender kulturminister Joy Mogensen (S) i en pressemeddelelse og i et svar til De Konservatives kulturordfører, Birgitte Bergman.

Ifølge ministeren var det kun hensigten, at der skulle lyde en opfordring, hvilket der ikke ville have været noget til hinder for, påpeger hun.

"Kulturministeriet kan formelt set ikke uden yderligere tiltag pålægge DR og TV 2 at sende medarbejdere hjem. Jeg kan forstå, at ministeriet under telefonsamtalerne med DR og TV 2 gav udtryk for, at der var tale om et pålæg, hvilket er beklageligt," lyder det i Joy Mogensens skriftlige besvarelse.

Bred utilfredshed med Radio- og TV-nævn
Selv samme minister brugte onsdag middag i samråd med Folketingets Kulturudvalg, hvor hun skulle forsøge at gøre udvalgets medlemmer klogere på den proces, der ledte frem til, at Radio Loud vandt dab-udbuddet foran snuden på Radio24syv.

Kulturudvalgsmedlemmerne fra de borgerlige partier og De Radikale var dog ikke tilfredse med, at ministeren ikke kunne få Radio- og TV-nævnet, der stod bag den kontroversielle afgørelse, til at udlevere dokumenter om processen, der ledte frem til afgørelsen.

Derfor vil et flertal uden om regeringen nu arbejde selvstændigt på at fremskaffe flere informationer, lyder det fra Jens Rohde (R), der samtidig ikke nærer stor tillid til ministeren længere. Læs mere om samrådet og konflikten her.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00