Dagens overblik: Borgmester kritiserer a-kasser for at overbeskytte luddovne akademikere

NYHEDSOVERBLIK: Ledige skal tage det job, de kan få, men a-kasserne holder hånden over dem, siger borgmester. Regeringen får kritik for ikke at ville give statsborgerskab til børn af danskere i Syrien. Og Ellemann kom lidt tamt fra start i duel med Mette Frederiksen. Få morgenoverblikket.

Godmorgen og velkommen til det korte rids af de vigtigste politiske nyheder onsdag morgen.

Efter debatten om, at hver femte nyuddannede i København med en lang videregående uddannelser har været ledig i mindst seks måneder ét år efter at have afsluttet studiet, langer borgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V) nu ud efter a-kasserne.

For det er dem, der beskytter de nyuddannede og undlader at presse til dem til at tage de job, der er, mener beskæftigelsesborgmesteren i København.

"Man skal ikke have været længe i systemet som arbejdsløs akademiker, før man opdager, at jobcentret ganske vist skubber på og siger, at man skal søge flere job, fordi man i jobcentret har opdaget, at man er så luddoven, at man ikke gør det. Og de ved også, at vi indberetter det til a-kassen. Men derfra sker der ingenting. Det har ingen konsekvens overhovedet," siger Cecilia Lonning-Skovgaard, som også er øverste chef for jobcentrene i Københavns Kommune.

A-kasserne har til opgave at kontrollere, om ledige er til rådighed. Men de iværksætter ikke de sanktioner, de skal, mener borgmesteren.

Det siger hun i et interview med Berlingske, som du finder her.

Hvordan gik Frederiksens første spørgetime?
Gårsdagens spørgetime, hvor partilederne kan stille spørgsmål til statsministeren, var ventet med spænding, fordi det var den første af slagsen med Mette Frederiksen (S) som statsminister og med Jakob Ellemann-Jensen (V) som oppositionsleder.

Hvordan gik det så? Og hvad var værd at lægge mærke til i debatten?

Det giver Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, sit bud på i denne analyse af spørgetimen.

Kort fortalt ser det ud til, at Ellemann har lang vej igen, før han for alvor kan udfordre statsministeren. Til gengæld var Alex Vanopslagh og Pernille Vermund skarpe debutanter. Og Mette Frederiksen gik langt i sin kritik af de internationale konventioner.

Hvis Ellemann ikke var på toppen i debatten, kan det måske også hænge sammen med lidt nervøsitet. Det var han i hvert fald åben om på Twitter efter debatten. 

Kritik af lovforslag om at droppe statsborgerskab til nyfødte i Syrien
Regeringen vil sætte en stopper for, at børn af danske Syrien-jihadister, der bliver født i et konfliktområde som Syrien, automatisk får tildelt dansk statsborgerskab ved fødslen.

Men lovforslaget får heftig kritik fra flere aktører, fortæller Berlingske og TV 2 News.

Lovændringen kan betyde, at børn bliver straffet for deres forældres handlinger, den kan krænke børnenes rettigheder, og den strider mod hensynet til barnets tarv, lyder nogle af kritikpunkterne i høringssvarene til lovudkastet.

Flere aktører vurderer desuden, at forslaget strider mod internationale konventioner, som Danmark har tilsluttet sig. Det gælder blandt andre Institut for Menneskerettigheder.

Forslaget kan i yderste konsekvens betyde, at en familie med to forældre og børn, som alle har dansk statsborgerskab, kan få et barn, der som det eneste familiemedlem ikke får dansk statsborgerskab, siger direktør for instituttet Jonas Christoffersen til News.

Kofod tager grønlandsk kollega med til USA
Og så runder vi lige spørgsmålet om Grønlands forhold til USA.

For på sit første officielle besøg til USA tager udenrigsminister Jeppe Kofod (S) sin grønlandske kollega, udenrigsminister Ane Lone Bagger med. De skal mødes med USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, i Washington onsdag formiddag lokal tid. 

Det skriver Ritzau. 

Det sker i dag

  • Folketingets præsidium holder møde. På dagsordenen er blandt andet en indledende drøftelse af processen med at finde en ny direktør for Folketinget. 
  • Klokken 12: EU's revisionsret udkommer med rapport om EU-migrationsinitiativer i Grækenland og Italien. 
  • Klokken 13: Møde i Folketingssalen, hvor ministrene svarer på oversendte spørgsmål i ministrenes spørgetid. Desuden behandles et borgerforslag om indførelse af 18-årsmindstealder for omskæring af raske børn.
  • Klokken 15: Statsminister Mette Frederiksen (S) holder sit første møde om regeringens klimapartnerskaber med erhvervslivet på Marienborg.

Forrige artikel Mette Frederiksen besøger Macron: Migration og asyl er på dagsordenen Mette Frederiksen besøger Macron: Migration og asyl er på dagsordenen Næste artikel Jeppe Kofod tager grønlandsk kollega med til USA Jeppe Kofod tager grønlandsk kollega med til USA