Dagens overblik: Bred aftale åbner frisører og domstole fra på mandag

NYHEDSOVERBLIK: Regeringen og et bredt flertal i Folketinget har torsdag nat forhandlet en genåbningsaftale på plads, der standser lukningen af blandt andet domstole, frisører og liberale erhverv.

Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Godmorgen og velkommen til dagens overblik.

Klokken 2 i nat blev Folketingets partier enige om en yderligere genåbning af det danske samfund.

Aftalen betyder, at flere virksomheder, der har været lukket den seneste måneds tid, kan genåbne fra på mandag.

Ifølge en pressemeddelelse fra Statsministeriet gælder det blandt andet frisører, køreskoler og ”visse liberale erhverv”, men også domstolene, Kriminalforsorgen og forskningslaboratorier.

Caféer, restauranter, højskoler og efterskoler må fortsat holde lukket, hvilket også var anbefalingen fra Statens Serum Institut tidligere i går aftes.

”Er ualmindeligt glad for, at alle Folketingets partier her til aften (nat er det jo i virkeligheden nu) er enige om at udvide den første fase af genåbningen en smule. Ingen har lyst til at holde Danmark lukket en dag mere end højst nødvendigt. Men vi må ikke gå hurtigere frem, end at vi stadig kan holde epidemien under kontrol,” skriver statsminister Mette Frederiksen (S) på Facebook, hvor hun også takker partilederne for et ”konstruktivt samarbejde”.

Statsministeren annoncerede i tirsdags på et pressemøde, at hun ville invitere alle partilederne til forhandlinger om yderligere genåbning, uden at komme nærmere ind på detaljerne.

Aftalen mellem regeringen og alle Folketingets partier faldt i nat på plads efter forhandlinger, der blev indledt klokken 20 i går aftes.

”Efter en lang aftens forhandlinger er der nu flere, der kan vende tilbage til et arbejde og en mere normal hverdag,” skriver Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen på Twitter.

Corona-app virker ikke til iPhone
Den kommende app, som skal hjælpe danskere til at få besked, hvis de har været i nærheden af en coronasmittet, virker ikke på de smartphones, som op mod halvdelen af danske mobilbrugere har. 

En særlig sikkerhedsfunktion på Apples iPhones blokerer nemlig for, at appen vil virke, når telefonen er slukket, fortæller direktør i Digitaliseringsstyrelsen Rikke Zeberg. 

"Den store udfordring er, at man ikke kan registrere kontakter med iPhones i dag, fordi styresystemet er designet til at kappe appens forbindelse til bluetooth, når man ikke aktivt bruger appen eller telefonen," siger hun til Altinget.

Initiativet og opfordringen til at så mange danskere som muligt skulle downloade en ny coronabekæmpelses-app fra myndighederne blev præsenteret af sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde i sidste uge. Læs hele historien her.

Læs også

Vaccineproduktion tilbage på danske hænder
SF vil nu have regeringen til at fremlægge en plan for, hvordan vaccineproduktion kan komme tilbage til Danmark.

Frem til 2016 stod Statens Serum Institut selv for at producere vaccinerne. Produktionen blev dengang solgt til en saudiarabisk kapitalfond for 15 millioner kroner.

”Det er afgørende, at hvis vi kommer i situationer, hvor vi skal producere rigtig meget vaccine, at vi så har mulighed for det. Med det frasalg, der er sket, har vi jo fjernet den mulighed. Den vil vi i virkeligheden gerne have tilbage,” siger partileder Pia Olsen Dyhr (SF) ifølge Berlingske.

Både Enhedslisten og Dansk Folkeparti har tidligere kritiseret frasalget af dansk vaccineproduktion.

Fald i psykiatriske patienter
Antallet af personer, der bliver henvist til undersøgelse på baggrund af mistanke om psykisk sygdom, er faldet med 60 procent under coronaepidemien.

Det får nu Danske Regioner, der driver de psykiatriske afdelinger, til at slå alarm, skriver Politiken.

"Jeg må understrege, at psykiatrien på intet tidspunkt har været lukket ned, vi er klar til at behandle patienter, og vi håber, at man vil henvende sig, hvis man har det dårligt," siger Sophie Hæstorp Andersen, der er formand for Danske Regioners psykiatri- og socialudvalg til avisen. 

I Dansk Psykiatrisk Selskab, der er psykiaternes faglige talerør, siger formand Gitte Ahle, at nedgangen ikke skyldes, at folk som ved et trylleslag er blevet raske. Hun frygter, at folk holder sig hjemme, fordi de er bange for at blive smittet med corona hos lægen.

"Vi forventer en kæmpe bølge af patienter på den anden side af epidemien," siger hun til Politiken. 

Det sker i dag

  • Klokken 09.30: Statsrevisorerne ventes at rejse skarp kritik af Skatteministeriet og Skatteforvaltningen for kontrollen af moms.
  • Klokken 10.00: Beskæftigelsesministeriet offentliggør under coronakrisen hver dag klokken 10.00 tal for, hvor mange danskere der har meldt sig ledige dagen forinden.
  • Klokken 10.00: Statens Serum Institut offentliggør, hvor mange der er blevet registreret smittet med coronavirus i Danmark. 
  • Klokken 10.00: Folketingets Europaudvalg mødes. På dagsordenen er blandt andet de kommende rådsmøder for udenrigsanliggender og almindelige anliggender. 
  • Klokken 13.00: Statens Serum Institut opdaterer sin opgørelse over indlagte og døde coronapatienter i Danmark.
  • Europa-Parlamentet holder en ekstraordinær plenarsamling i Bruxelles 16. og 17. april, hvor der kan fjernstemmes.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00