Dagens overblik: Bredt politisk flertal vil tilbageføre svindlede midler til satspuljen

NYHEDSOVERBLIK: De millioner, som det formodes, at svindelmistænkte Britta Nielsen har taget fra satspuljen, skal tilbageføres. Det mener partierne bag satspuljen. Og så kalder Danmark sin ambassadør hjem fra Iran. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til onsdagens politiske nyhedsoverblik.

Vi starter med et bredt politisk flertal, der vil tilbageføre svindlede millioner til satspuljen.

Partierne bag satspuljen, hvilket er alle partier i Folketinget med undtagelse af Enhedslisten, er blevet enige om at afsætte 80 millioner kroner ekstra til satspuljen i 2019 til 2022.

Det oplyser Finansministeriet i en pressemeddelelse.

Aftalen kommer i kølvandet på den omfattende svindelsag i Socialstyrelsen, hvor det formodes, at den tidligere særligt betroede ansatte Britta Nielsen har begået underslæb for 111 millioner kroner af satspuljemidlerne.

En igangværende undersøgelse er ved at afklare, hvor omfattende svindlen er, og det endelige beløb kan ende med at være højere end hidtil antaget. 

Politikerne har derfor aftalt, at der i forbindelse med finansloven for 2020 kan tilbageføres yderligere midler, således at hele det svindlede beløb kommer tilbage til satspuljen.

Danmark hjemkalder ambassadør
Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) har besluttet at hjemkalde den danske ambassadør i Iran.

Det oplyste han tirsdag aften på et pressemøde ifølge TV 2.

Hjemkaldelsen sker i kølvandet på, at PET tidligere tirsdag kunne fortælle, at en iransk efterretningstjeneste planlagde et attentat på dansk jord.

"Jeg har besluttet, at den danske ambassadør i Teheran hjemkaldes med henblik på konsultationer. Det er et meget usædvanligt skridt at tage," siger udenrigsminister Anders Samuelsen ifølge TV 2 og tilføjede, at det formentlig kun er sket en gang før.

Det er dog ikke den eneste reaktion fra den danske regering. Regeringen vil også arbejde for, at EU drøfter behovet for yderligere sanktioner mod Iran. Derudover har den iranske ambassadør også tidligere på tirsdagen været til møde i Udenrigsministeriet.

Anders Samuelsen vil heller ikke afvise, at Danmark på sigt også ender med at udvise iranske diplomater.

Støtte fra USA og Storbritannien
En del af regeringens tiltag ovenpå afsløringen har også været at tage kontakt til ligesindede lande med henblik på at drøfte fælles tiltag overfor Iran.

Ifølge Jyllands-Posten har både Storbritannien og USA lovet støtte til Danmark efter afsløringen af attentatplanerne.

Storbritanniens premierminister, Theresa May, udtrykte sin støtte, da hun tirsdag deltog i et bilateralt møde i Norge i forbindelse med Nordisk Råds 70. session.

"Vi er klar til at arbejde sammen med jer og assistere jer på enhver måde, vi kan i forhold til denne sag," sagde hun og tilføjede:

"Og det er vigtigt, at vi, som vi begge er inde på, sender en meget klar besked i forhold til de aktiviteter, som udenlandske aktører står bag."

I USA kommer opbakningen fra udenrigsminister Mike Pompeo på Twitter, hvor han blandt andet opfordrer USA's allierede til at konfrontere Irans trusler mod fred og sikkerhed.

Iran afviser anklagen
Det planlagte attentat var rettet mod personer fra den danske del af den iranske gruppe ASMLA, hvoraf en del af dem er bosiddende i Ringsted på Sjælland.

Men en iransk talsmand afviser, at Iran har haft nogle planer om attentat i Danmark.

Det skriver TV 2, der er i besiddelse af en skriftlig udtalelse fra den iranske ambassade i Danmark.

"Talsmanden for det iranske udenrigsministerium afviste på det kraftigste misinformationen om en påstået plan om at myrde en oppositionsfigur i Danmark samt sammenkædningen med Iran, og han kaldte det for endnu et eksempel i rækken af sammensværgelser og komplotter fra velkendte modstandere af Iran i et forsøg på at skade det gode og progressive forhold mellem Iran og EU på dette særdeles vigtige og afgørende tidspunkt," lyder det i den skriftlige kommentar.

Minister involveret med virksomheder i skattely
Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) og statens investeringsfond, Vækstfonden, får nu kritik for at have samarbejdet med kapitalfonde, der befinder sig i skattely.

Det skriver Berlingske.

Det er avisen, der kan berette, at både Tommy Ahlers og Vækstfonden har investeret på lige fod med kapitalfonde fra skattely i Luxembourg. Der er sket gennem virksomheden Peakon, hvor Tommy Ahlers som medejer og bestyrelsesformand har gjort kapitalfondene til medejere.

Og de oplysninger vækker forargelse hos regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, der mener, at Tommy Ahlers har "et stort moralsk ansvar for at sikre, at man lukker de rigtige mennesker ind i ejerkredsen".

Tommy Ahlers henviser til, at han blot gør det samme som Vækstfonden. Vækstfonden begrunder tilstedeværelsen i Luxembourg med, at det er med til at tiltrække kapital til danske virksomheder, og medinvestorer undgår dobbeltbeskatning.

Det sker i dag

  • Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) leder fra i dag og frem til fredag en erhvervsdelegation til Sydkorea.
  • Klokken 9.00: Undervisningsminister Merete Riisager (LA) er i dag kaldt i samråd om udsættelse af skolestart.
  • Klokken 9.00: Nordisk Råds 70. session fortsætter i dag i Oslo i Norge. Fra mandag og frem til torsdag vil der være en række møder, hvor ministre fra de nordiske lande mødes om blandt andet vækst, velfærd og samarbejde. 
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00