Dagens overblik: Brexit-aftale nærmer sig, men lille nordirsk parti stritter imod

NYHEDSOVERBLIK: Der nærmer sig en aftale mellem EU og Storbritannien om Brexit, men et lille nordirsk parti stiller sig i vejen. EU-topmødet begynder i dag. Få overblik over dagens vigtigste politiske nyheder. 

Foto: Pool/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Godmorgen, og velkommen til Altingets politiske nyhedsoverblik.

EU’s stats- og regeringschefer rejser i dag til Bruxelles for torsdag og fredag at holde topmøde, hvor briternes vej ud af EU står øverst på dagsordenen.

Der er nu blot to uger til Brexit-datoen, men onsdag aften kom der afgørende nyt om briternes forestående exit fra Unionen. EU's forhandlere og premierminister Boris Johnson ser ud til at være nået til enighed om en udtrædelsesaftale.

Aftalen håndterer den helt store knast i Brexit-forhandlingerne, der handler om, hvor EU’s ydre toldgrænse skal placeres, ved at lægge op til at indføre en toldmur i Det Irske Hav mellem Nordirland og Storbritannien.

Det vil sikre, at der fortsat kan være fri passage for både varer og mennesker mellem Irland og Nordirland. Men der er nu opstået et andet og potentielt afgørende problem: Boris Johnson får svært ved at få aftalen godkendt hjemme i London.

Torsdag morgen har Johnsons nordirske støtteparti DUP nemlig meddelt, at partiet ikke vil støtte aftalen. Du kan se partiets officielle meddelelse herunder.  

 

Frederiksen afviser stigende EU-bidrag
Et andet af emnerne på topmødets agenda er EU's kommende langtidsbudget for 2021 til 2027. Her bliver et af de store forhandlingsdramaer, hvordan EU skal fylde det hul i økonomien, som briternes udtræden vil skabe.

Europa-Kommissionen har foreslået, at medlemslandene spytter mere i kassen ved at lade EU-bidraget stige til 1,1 procent af BNP. Det og en række andre ændringer betyder, at Danmarks årlige EU-regning står til at stige med fem milliarder kroner.

Men statsminister Mette Frederiksen (S) vil modsætte sig Kommissionens forslag, siger hun i et stort interview med Jyllands-Posten.

"Jeg bliver helt rystet over tanken om, at man sidder og jonglerer med europæernes skattekroner på den måde helt ublu. Det, synes jeg, er provokerende," siger Mette Frederiksen til avisen.

Altinget følger topmødet i Bruxelles både torsdag og fredag.

Selskaber skal afdrage på arveskat mod rente på tre procent
Det har vakt ramaskrig i erhvervslivet, at regeringen lækker op til at sløjfe lettelsen af arvebeskatningen og igen sætte den op til 15 procent.

Det vil slå små- og mellemstore virksomheder ihjel og kan betyde, at danske virksomheder må sælges til udenlandske kapitalfonde, lyder advarslen.

Nu har regeringen foreslået, at arveskatten skal kunne betales over en periode på 30 år, men med en årlig rente på tre procent. Og den rentesats begejstrer ikke i erhvervslivet. 

Det skriver Børsen.

"Det virker meget højt i det nuværende renteregime, og det kommer til at ramme nogle virksomheder ganske hårdt. Så vi vil gerne drøfte med regeringen, om renteniveauet er det rigtige," siger direktør i Dansk Industri Kent Damsgaard til avisen.

Flere fængslinger af voldsdømte vil presse overfyldte fængsler 
Regeringen vil have flere voldsdømte fængslet og skære ned på brugen af samfundstjeneste i sager om vold, hvor gerningsmanden enten er tidligere straffet, hvor volden har medført særligt alvorlige gener, eller hvor offeret har været "særligt værgeløst". 

Men forslaget vil presse de i forvejen overfyldte fængsler, lyder advarslen fra Fængselsforbundet.

"Kapaciteten er overskredet. Vi har ikke plads. Vi er skruet så langt ned på mandskab, at situationen er komplet uholdbar,” siger forbundets formand, Bo Yde Sørensen, til Altinget.

SF og Enhedslisten vil modsætte sig forslaget, mens Venstre har erklæret sig som støtte. 

Læs også

Det sker i dag

  • EU's stats- og regeringschefer deltager i rådsmøde i Bruxelles, hvor Brexit og EU's næste flerårsbudget er på agendaen.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00