Dagens overblik: Britta Nielsen skal forklare, hvordan 117 millioner forsvandt fra Socialstyrelsen

NYHEDSOVERBLIK: I dag får vi at vide, om den hovedtiltalte i sagen om svindel i Socialstyrelsen kender sig skyldig eller ej. Staten kan hente milliarder ved at udskyde de nye boligskatter. Og Henrik Dam siger god for Paludans rigskongres på borgen. Få overblikket.

Foto: Phill Magakoe/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Godmorgen og velkommen til det korte morgenoverblik på en begivenhedsrig torsdag.

I dag er for eksempel dagen, hvor vi for første gang skal høre Britta Nielsens udlægning af sagen om millionsvindel i Socialstyrelsen.

Hun er tiltalt for gennem mange år at udnytte sin stilling som ansat i styrelsen til at stjæle op mod 117 millioner kroner, primært fra satspuljemidler, som skulle være gået til projekter for socialt udsatte.

Anklagemyndigheden går efter at få hende idømt 12 års fængsel, selv om den højeste strafmulighed for bedrageri af særlig grov beskaffenhed normalt er på otte år.

Vi ved endnu ikke, om Britta Nielsen vil kende sig uskyldig eller skyldig i hele eller dele af anklagerne.

DR har lavet en god optakt til sagen her. Og i temaet her kan du se, hvad Altinget tidligere har skrevet om sagen.

Boligskatter stiger med milliarder uden politisk indgreb
I går sprængte Morten Bødskov en mindre bombe for landets boligejere, da han meldte ud, at det nye system for boligskatter alligevel ikke kan træde i kraft i 2021. I stedet skal de vente tre år mere på grund af problemer med at få it-systemerne til at fungere.

Og nu viser det sig, at udskydelsen kan give den danske stat en gevinst på tre milliarder kroner om året i tre år. Det vil ske, hvis ikke politikerne bag aftalen om fremtidens boligskatter beslutter noget andet, skriver Politiken.

Gevinsten kommer ifølge avisen primært, fordi boligejere på landet går glip af en skattelettelse, mens man i byerne får ekstra skatteregning.

Morten Bødskov indledte onsdag forhandlinger med de partier, der står bag aftalen om de nye boligskatter. Og han erkendte, at der vil ske en stigning i boligskatterne i de kommende år. "Skal der ændres på det?" spurgte ministeren, men svarede ikke selv. Han vil lade det være op til forhandlingerne med Venstre, Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti.

Og mere dårligt nyt om skat
Morten Bødskov havde flere kedelige meddelelser om, hvordan det går med det danske skattesystem.

For det var planen, at vi i år skulle få et nyt system til at inddrive borgeres og virksomheders gæld til det offentlige. Men også det bliver nu udskudt og vil først være helt klar i 2021.

Ved årsskiftet til 2019 ramte borgernes og virksomhedernes gæld til det offentlige 118,2 milliarder kroner. Og stigningen vil fortsætte, fortalte Morten Bødskov.

Der er nemlig problemer med at koble de cirka 800 offentlige instanser op på det ellers færdige it-system.

"Selv med en målrettet indsats må gælden forventes at stige, blandt andet fordi der er mange borgere uden betalingsevne," siger Morten Bødskov ifølge Jyllands-Posten.

Henrik Dam siger god for at holde Paludans rigskongres på Borgen
Partiet Stram Kurs kan måske se frem til at holde sin såkaldte rigskongres – svarende til landsmøde – på Christiansborg.

Nu åbner Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen (S), i hvert fald for, at partiet kan få lov til at afholde kongressen på Borgen. 

Partiet blev i sidste uge nødt til at udskyde partiets rigskongres i Middelfart i nogle uger på grund af trusselsbilledet mod partileder Rasmus Paludan.

Fyns Politi nedlagde forbud mod, at kongressen kunne afholdes på det sted og tidspunkt. Men nu kan det altså måske blive på Slotsholmen.

"Udgangspunktet er, at det er et opstillingsberettiget parti, vi taler om, og hvis de retter henvendelse om, at de gerne vil have et arrangement på Christiansborg, så vil vi selvfølgelig som udgangspunkt være parat til at stille os til rådighed," siger Henrik Dam Kristensen til Politiken ifølge JP.

Regeringen siger nej til ønske om ansigtsgenkendelse
Det skal i fremtiden være muligt for politiet at bruge ansigtsgenkendelse, når de overvåger borgerne via videokameraer. Det siger Københavns Politis chefpolitiinspektør, Jørgen Bergen Skov, i dag i et interview med Berlingske.

Venstre og Dansk Folkeparti er positive over for at tage redskabet i brug, mens regeringen ikke umiddelbart vil imødekomme chefpolitiinspektørens ønske.

"Vi har fremlagt en sikkerheds- og tryghedspakke med en lang række initiativer, der styrker politiets muligheder for at efterforske sager og for at reagere hurtigt og effektivt – blandt andet ved øget brug af tv-overvågning. I den forbindelse har vi ingen planer om at anvende ansigtsgenkendelse. Men jeg vil ikke afvise, at vi kommer til at diskutere dette på et tidspunkt," siger retsordfører Jeppe Bruus (S).

Og så tager vi lige tre korte:

Karen Ellemann skifter kreds
Tidligere minister og Venstres tidligere gruppeformand Karen Ellemann skifter valgkreds efter 12 år, skriver Altinget. Hun overtager fra en tidligere DF'er, som nu er Venstre-kvinde. Læs mere her.

DF før samråd: Fortsæt jagt på olie
Efter længere tids debat om, hvorvidt der skal sælges nye tilladelser til at bore efter olie i Nordsøen, skal klimaminister Dan Jørgensen i dag i samråd om sagen. Altinget har interviewet Morten Messerschmidt, som forklarer, hvorfor man selvfølgelig skal fortsætte jagten på olie i Nordsøen.

Læs også

Rufferidømt politiker igen i vælten
Og vi slutter i den helt kulørte ende. For den tidligere byrådspolitiker i Syddjurs Kommune Per Zeidler, som i maj blev dømt for 73 tilfælde af rufferi, er igen i gang med at arrangere gruppesexorgier, som han tager sig betalt for. Det skriver Avisen Danmark

Det sker i dag

Klokken 8: Finansminister Nicolai Wammen (S) er i dag kaldt i samråd om regeringens kasseeftersyn. Ministeren skal redegøre for regeringens kasseeftersyn, som blev fremlagt i slutningen af august.
Samrådsspørgsmålet er stillet efter ønske fra Troels Lund Poulsen (V).

Klokken 9.15: Forhandlinger om finanslov. Finansminister Nicolai Wammen (S) fortsætter i dag forhandlingsmøderne om finansloven for 2020. I dag holder han møder med Enhedslisten klokken 09.15, 10.30 med Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre klokken 12. 

Klokken 9.30: Den store svindelsag, hvor Britta Nielsen er tiltalt for at have stjålet 117 millioner kroner fra de offentlige kasser, ventes i dag at begynde.

Klokken 10: Møde i folketingssalen. Folketinget behandler for sidste gang dansk militært bidrag til FN's fredsbevarende mission i Mali og Operation Barkhane i Sahel-regionen. 

Klokken 10.15: Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) er i dag kaldt i samråd for at redegøre for, om hun er tilfreds med implementeringen af kravet om, at elever skal have gennemsnitligt 45 minutters bevægelse i løbet af skoledagen.

Klokken 11: Transport- og Boligministeriet afholder sammen med Molslinjen et doorstep-pressemøde om færgebetjeningen af Bornholm i ministeriets mødecenter.   

Klokken 14: Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) skal i samråd om at stoppe for nye tilladelser til indvinding af olie og gas i Nordsøen. Ministeren skal blandt andet redegøre for, om det er i tråd med Parisaftalen ikke bare at fortsætte den danske olie- og gasindvinding, men at udvide den ved at gennemføre den 8. udbudsrunde.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Ellemann

Generalsekretær, Nordisk Ministerråd, fhv. minister, MF (V) og medlem af Folketingets Præsidium
lærer (N. Zahles Seminarium. 2004)









0:000:00