Dagens overblik: Brostrøm vil gøre Danmark til "first-mover" med ny teststrategi

OVERBLIK: Danmark kan komme på forkant, når den nye teststrategi sættes i værk, siger Sundhedsstyrelsens direktør. Borgmestre kræver svar på, hvornår grænserne kan åbne, og så er flere partier klar til at hjælpe kriseramte SAS. Få overblikket her.

Næste fase i den danske teststrategi indebærer blandt andet bedre opsporing af personer, en smittet har været i kontakt med.
Næste fase i den danske teststrategi indebærer blandt andet bedre opsporing af personer, en smittet har været i kontakt med.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Jeppe Maagaard Holm

Godmorgen. Velkommen til dagens politiske nyhedsoverblik. 

Vi starter med nyt om næste fase i den danske teststrategi, hvor også personer uden symptomer, som har været i kontakt med en smittet, skal testes. 

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, siger til Jyllands-Posten, at han regner med at kunne udrulle den nye strategi fuldt i løbet af en til to uger. 

"Jeg regner med, at vi snart kan gå i gang med at tilbyde de tætte kontakter at blive testet tre gange – dag fire, seks og otte – efter den tætte kontakt med patienten," siger Søren Brostrøm til Jyllands-Posten.

Strategien indebærer en større opsporing af personer, som en smittet har været i kontakt med, og flere test af nære kontakter, så de kan selvisoleres, hvis de er smittede med coronavirus uden symptomer.

"Vi skal kontrollere smittespredningen uden at isolere alle. Med den strategi kommer Danmark virkelig på forkant – vi bliver first movers," siger Søren Brostrøm til Jyllands-Posten.

Borgmestre kræver dato for genåbning
Tusindvis af sommerhuse og hoteller er allerede booket af udenlandske turister i ferieperioden, og de danske udlejere står tilbage i uvished om, hvorvidt de skal ombooke til danske turister.

Derfor kræver en række borgmestre nu en dato for, hvornår grænserne kan åbne af hensyn til sommerens turisme.

Det skriver Politiken, der har talt med borgmestre fra Hjørring, Varde, Ringkøbing-Skjern og Tønder Kommuner.

"Jeg mangler virkelig en god argumentation for, hvorfor vi ikke skulle lukke grænserne op," siger borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune, Hans Østergaard (V), til avisen.

Tønder-borgmester Henrik Frandsen opfordrer til en kontrolleret genåbning for turister:

"Ideen er ikke at åbne en ladeport. Man skal blive i området. Hvis man har lejet et sommerhus på Rømø og bliver stoppet i Nordjylland, har man ikke overholdt retningslinjerne," siger han til Politiken.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) vil ikke melde noget ud om den gradvise genåbning før efter 10. maj. Det siger ministeren til Politiken.

Partier vil forhandle om SAS
SAS varslede tirsdag fyringer af 1.700 danske ansatte som direkte konsekvens af coronakrisen. Nu vil Enhedslisten, SF og Venstre have regeringen til at indlede forhandlinger om mere hjælp til SAS.

Det skriver Politiken.

"Det er min klare opfordring til regeringen, at de nu indkalder til politiske forhandlinger og drøftelse om, hvad vi kan gøre i forhold til den ulykkelige situation, som SAS er blevet bragt i," siger Venstres finansordfører, Troels Lund Poulsen, til avisen.

Enhedslisten og SF vil have staten til at give økonomisk hjælp til SAS, men det kommer med modkrav om grønne investeringer og en større aktieandel. I dag ejer den danske stat 14,3 procent af SAS. Troels Lund Poulsen afviser ikke ideen over for Politiken.

"Det kommer helt an på, hvordan man laver den lånekapital. Det kan der være mange modeller for, og det er vi sådan set åbne for at diskutere," siger han til Politiken.

Venstre og støttepartier vil have de ældste elever tilbage i skole
Vi slutter med en historie fra Altinget.

Venstre og regeringens to støttepartier SF og Radikale er klar til at sende landets ældste elever tilbage i skole, så længe den enkelte skole og kommune kan leve op til myndighedernes krav.

"Selvfølgelig skal vi holde øje med det generelle smittetryk, men man behøver ikke at vente på, at alle skoler er klar. Der må også være mulighed for lokale løsninger," siger Radikales undervisningsordfører, Anne Sophie Callesen, til Altinget.

Læs også

Det sker i dag

  • Klokken 13.00: Møde i Folketingssalen med spørgsmål til ministrene. 
  • Klokken 15.30: Transportministre holder EU-møde over videolink om dele af transportområdet i relation til pandemien. Der er debat om gradvis lempelse af begrænsningerne.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00