Dagens overblik: Central DF-veteran konfronterer Kjærsgaard, og Radikale vil have ændret gymnasieaftale

Søren Espersen i konfrontation med Pia Kjærsgaard. Radikale have ændret gymnasieaftale. Interview med Morten Bødskov om forsvarsforbeholdet. Og minister vil løsne krav for ophold til udlændinge. Få overblikket over dagens politiske nyheder. 

Søren Espersen og Pia Kjærsgaard var meget tætte gennem mere end to årtier. Men de er ikke enige om, hvorvidt  Pia Kjærsgaard har et medansvar for den situation, DF er havnet i. 
Søren Espersen og Pia Kjærsgaard var meget tætte gennem mere end to årtier. Men de er ikke enige om, hvorvidt  Pia Kjærsgaard har et medansvar for den situation, DF er havnet i. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Velkommen til Altingets morgenoverblik over dagens vigtigste politiske nyheder.

Vi begynder hos Politiken, hvor udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) nu lægger op til at slække på reglerne for ophold i Danmark grundet en stribe ”skøre eksempler”.

Også ansøgere i lønnet praktik som eksempelvis sosu-elever eller lærlinge på byggepladserskal fremover kunne leve op til det såkaldte beskæftigelseskrav for permanent ophold, mener regeringen.  

”Det er fair, at de, der bidrager til vores samfund, også kommer tættere på permanent opholdstilladelse. I den ordning der er, betyder det meget, at man er i job, og det er man jo også, hvis man er lærling eller elev på et plejehjem eller på en byggeplads,” siger Kaare Dybvad Bek til Politiken.

Søren Espersen i konfrontation med Pia Kjærsgaard
Hos Altinget kan man læse, hvordan den mangeårige DF-veteran og tidligere pressechef Søren Espersen har bedt Pia Kjærsgaard om at påtage sig et medansvar for partiets krise.

Det gjorde han ifølge Altingets oplysninger efter en ophedet debat i Folketingssalen 21. april. Efter debatten henvendte Pia Kjærsgaard sig til Marie Krarup, og ifølge Krarup var det ikke pæne ting, der lød fra Kjærsgaard:

”Pia hvæsede et skældsord efter mig. Det lød som ”Din skøre sæk”. Jeg løb efter hende for at høre, om jeg virkelig havde hørt rigtigt. Men Pia trissede bare videre,” siger Marie Krarup.

Ifølge flere kilder så Søren Espersen optrinnet som unødvendigt og konfronterede derfor sin tidligere formand.

Det udviklede sig til en højrøstet konfrontation mellem de to. Her opfordrede Søren Espersen Pia Kjærsgaard til at tage et medansvar for Dansk Folkepartis tilstand, hvilket dog blev afvist.

Søren Espersen vil ikke kommentere sagen. Men han bekræfter, at han efter episoden med Marie Krarup opfordrede Pia Kjærsgaard til at tage et medansvar for situationen, herunder at en stribe folketingsmedlemmer har forladt Dansk Folkeparti. 

Pia Kjærsgaard har ikke ønsket at kommentere sagen. Det samme gælder Morten Messerschmidt.

Læs også

Radikale have ændret gymnasieaftale
Sidste års aftale om fordeling af gymnasieelever skal laves om, ellers vil Radikale trække sin støtte, skriver Ritzau ifølge TV 2.

Partiet er særligt utilfreds med, at elever kan ende med at blive fordelt på baggrund af lodtrækning.

Desuden skal kommende elever kunne garanteres et gymnasium tæt på, mener ungdomsuddannelsesordfører, Anne Sophie Callesen (R).

”Aftalen er med til at løse et problem overordnet set. Men kritikken går på, hvorfor vi har lodtrækning i stedet for et nærhedsprincip, hvor det er dem, der bor tættest på gymnasiet, som bliver optaget først,” siger hun til mediet.

Interview med Morten Bødskov
Folkeafstemningen 1. juni om det danske forsvarsforbehold handler grundlæggende om, hvorvidt Danmark skal påtage sig et internationalt ansvar eller ej.

Det siger forsvarsminister Morten Bødskov (S) i et interview med Altinget.

”Spørgsmålet er, om vi vil være et land, der tager ansvar, hvor vi kan tage ansvar. Eller vil vi være et land, der på forhånd siger, at der er dele af de sikkerhedspolitiske udfordringer, som vi ikke vil være med til at tage ansvar for,” siger han.

Ifølge Bødskov er det særligt Ruslands invasion af Ukraine, der gør det helt afgørende for Danmark at komme af med forsvarsforbeholdet.

På den måde skal Danmark løfte sin del af ansvaret for at håndtere den nye sikkerhedspolitiske situation i Europa, lyder det.

”Spørgsmålet er, om vi vil være et land, der tager ansvar, hvor vi kan tage ansvar. Eller vil vi være et land, der på forhånd siger, at der er dele af de sikkerhedspolitiske udfordringer, som vi ikke vil være med til at tage ansvar for,” siger Morten Bødskov.

”Putin har tidligere helt åbenlyst ikke kun koncentreret sig om Ukraine. Spørg hvad de mener om ham i Georgien. Spørg hvad de mener om ham i Moldova. Spørg hvad de mener om ham på Krim og i de baltiske lande,” siger Morten Bødskov.

Hvad er koblingen mellem Putins trussel mod Moldova og Danmarks deltagelse i EU's forsvarssamarbejde?

”Det er, fordi han er en trussel mod vores sikkerhed. Det giver da sig selv,” understreger Morten Bødskov.

Læs også

El og DF vil lovgive mod ministres skift til erhvervslivet
Både Enhedslisten og Dansk Folkeparti presser i Berlingske på for at få ændret reglerne, så ministre ikke fra den ene dag til den anden kan få et job i erhvervslivet.

Diskussionen er blevet aktualiseret, efter at tidligere justitsminister Nick Hækkerup (S) har trukket sig til fordel for et direktørjob i Bryggeriforeningen.

Partierne og Transparency International peger på, der for medlemmer af Finanstilsynets direktion er en såkaldt Karensperiode på seks måneder, og at det samme bør gælde for ministre.  

”Det vigtigste er, at man ikke midt i en periode, hvor man er en del af en inderkreds i staten og får enormt meget viden, kan bruge det kommercielt og kapitalisere på det,” siger Rene Christen (DF) til Berlingske.

Det sker i dag:

  • Klokken 09:45: Det Udenrigspolitiske Nævn holder møde
  • Klokken 10:15: Ministre skal i åbent samråd om Lynetteholm
  • Klokken 11:30: Der er pressemøde om Økonomisk Redegørelse
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pia Kjærsgaard

MF (DF), fhv. formand for Folketinget, fhv. partiformand, DF
kontor (Købmandsskolen København, 1965)

Nick Hækkerup

Direktør, Bryggeriforeningen
cand.jur. (Københavns Uni. 1994), ph.d. i EU og folkeret (Københavns Uni. 1998)

Kaare Dybvad Bek

Udlændinge- og integrationsminister, MF (S)
cand.scient. i geografi og geoinformatik (Københavns Uni. 2012)

0:000:00