Dagens overblik: Central embedsmand mener, der alligevel var hjemmel til at aflive alle mink

NYHEDSOVERBLIK: Minksagen tager "en surrealistisk drejning", og regeringen vil genindføre patientretten til hurtig behandling trods stigende coronasmitte. Få de politiske nyheder helt kort her.

Godmorgen, her er det hurtige overblik over nyhederne i dansk politik tirsdag morgen.

Vi begynder med minksagen, hvor der er overraskende nyt på Politikens forside.

Her siger den forhenværende vicedirektør i Fødevarestyrelsen, Tage Siboni, der var med til at skrive den lov, regeringen kritiseres for at have brudt, at der var klar hjemmel i loven til at aflive alle mink.

"På det tidspunkt, hvor Mette Frederiksen holder sit pressemøde, er der faktisk hjemmel i loven til at kræve minkene aflivet. Der er et lovgrundlag for at handle," siger Tage Siboni, som tilføjer, at det ikke alene er en ret for regeringen, "men faktisk en pligt".

Dermed tager sagen "en surrealistisk drejning," skriver avisens politiske redaktør.

Embedsmanden bakkes op af flere juraprofessorer, mens andre er skeptiske. Læs historien her.

Regeringen vil genindføre patientrettigheder
Selvom regeringen forventer flere coronaindlæggelser i de kommende uger, skal landets sygehuse samtidig finde overskud til at genindføre patientrettighederne per 1. januar. 

Det sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S) mandag under et pressemøde i Statsministeriet, hvor regeringen annoncerede nye coronarestriktioner. 

Det undrer Lægeforeningen og en sundhedsordfører i Folketinget, skriver Altinget. Læs mere her.

Brexit-forhandlinger har mødt en mur
Vi skal også omkring Brexit, for det er ved at være absolut sidste udkald, hvis ikke briterne og EU skal stå uden aftale til nytår, når den midlertidige aftale udløber.

Mandag mødte forhandlingerne en mur, og Boris Johnson og EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen erklærede i en fælles udtalelse efter et telefonopkald mandag aften, at ”omstændighederne for at færdiggøre en aftale ikke er der”.

Den britiske premierminister, Boris Johnson, kommer nu til Bruxelles i et sidste forsøg.

Læs mere her.

Flertal sætter skilsmissereform på pause
Sidste år trådte en reform, som skal gøre livet bedre for skilsmissefamilier, i kraft. Men der er i øjeblikket så lang ventetid på at komme i gang med sin sag, at reformen ikke nytter noget.

Det er konklusionen for regeringen og alle Folketingets partier undtagen Nye Borgerlige, som derfor nu sætter reformen på pause for at få afviklet bunken af sager.

Det oplyser Social- og Indenrigsministeriet mandag i en pressemeddelelse.

"Vi har i dag et system, der hjælper børnene og familierne langt bedre end det tidligere system, men det hjælper ikke noget, hvis familierne skal vente alt for længe på at få hjælp," siger social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) i pressemeddelelsen.

Reaktioner på ny nedlukning
For dele af landet står den nu på endnu en coronanedlukning efter regeringens pressemøde i går. Og hele situationen vækker kritik og bekymring på forskellig vis.

Blandt de bekymrede er forsker Michael Bang Petersen, som følger danskernes tillid til myndighederne og viljen til at efterleve coronareglerne. Han peger på, at borgernes bekymring ikke følger smittetallenes stigning. Også Kristeligt Dagblad skriver, at faldende tillid til regeringen kan blive et problem.

De nye restriktioner og lukning af serveringssteder får restaurationsbranchen til at sukke dybt. Salget i december var nemlig det, der skulle have holdt skruen i vandet, siger blandt andre ejeren af gourmetrestauranten Kiin Kiin til Børsen.

Politisk får regeringen kritik for at reagere for sent på de stigende smittetal. Både K, EL og DF mener, man skulle have udbredt restriktionerne fra Vestegnen til flere områder, skriver TV 2.

Det sker i dag

  • Klokken 8.45: Erhvervsminister Simon Kollerup (S) skal i åbent samråd om Danske Bank Home-instrukssagen.

  • Klokken 9: Kommissionen om Skat holder afhøring af tidligere skatteminister Karsten Lauritzen (V).

  • Klokken 13: Møde i salen med statsministerens spørgetime.

 
 

Forrige artikel Brexit-forhandlingerne møder muren: Boris Johnson må til Bruxelles i 11. time Brexit-forhandlingerne møder muren: Boris Johnson må til Bruxelles i 11. time Næste artikel Mette Frederiksen om sin stabschefs rolle i minksag: Selvfølgelig er der kommunikation mellem ministerierne Mette Frederiksen om sin stabschefs rolle i minksag: Selvfølgelig er der kommunikation mellem ministerierne
Rigsretten punkterer Løkkes drøm om den magiske midte

Rigsretten punkterer Løkkes drøm om den magiske midte

ANALYSE: Med sit nej til en rigsretssag har den nye LLR-bevægelse for første gang meldt ud om konkret politik. Den placerede sig et andet sted end alle andre midterpartier. Det er et varsel om hverdagens realiteter, hvis Løkkes nye folkebevægelse bliver til et parti.