Dagens overblik: Centralt mål i regeringens sundhedsudspil møder en mur

NYHEDSOVERBLIK: Regeringen vil have flere sygeplejersker til at arbejde fuldtid. Men flere fagfolk peger på, at det bliver svært at opfylde det ønske. Mette Frederiksen overhaler Thulesen i partiledermåling. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Lars Helsinghof /Altinget
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til ugens allerførste politiske nyhedsoverblik.

Vi starter denne mandag ud med endnu en historie om regeringens sundhedsudspil. Regeringen vil sikre flere varme hænder i sundhedssektoren ved at få flere sygeplejersker til at arbejde fuldtid.

Men det mål kan blive svært at gøre til virkelighed, siger flere fagfolk.

Det skriver Politiken.

Regionerne har siden 2013 arbejdet for at få flere fuldtidsansatte sygeplejersker, men alligevel er hver tredje jobopslag til sygeplejersker fortsat en deltidsstilling. Det skyldes blandt andet, at det er nødvendigt med deltidsansatte, hvis vagtplanerne rundtomkring i sundhedsvæsenet skal gå op:

"Jo flere hoveder du har ansat, jo mere kan du jonglere rundt med dem, så den enkelte ikke oplever den samme vagtbyrde weekend, aften og nat. Så arbejdsgiverne er selv medvirkende til, at der er kommet så mange deltidsstillinger", siger formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, til Politiken

Læs mere her.

Skarp kritik af rettighed til førstegangsfødende
Vi fortsætter med endnu en historie om sundhedsudspillet. Denne gang drejer det sig om en kritik af både udspillet og et ønske fra et bredt flertal på Christiansborg.

Det skriver Berlingske.

Politikerne ser gerne, at førstegangsfødende får ret til et todøgnsophold på hospitalet eller et patienthotel efter fødslen.

Men det vil betyde, at førstegangsfødende bliver den eneste patientgruppe i Danmark, der har krav på indlæggelse i et bestemt antal dage, og det er netop det, der vækker kritik fra blandt andet ledende overlæge på gynækologisk-obstetrisk afdeling på Nordsjællands Hospital Peter Hornnes.

"Folk er glade og tilfredse med tilbuddet om hjemmebesøg og en åben hotline, som de kan kontakte. Med garantien kan vi komme til at skulle øge kapaciteten med flere senge, hvor der kommer til at ligge raske mennesker. Det kommer til at ske for midler, vi kommer til at tage fra de syge. Det er det glade vanvid og rummer ingen fordele hverken fra et lægefagligt eller servicemæssigt synspunkt," siger han til Berlingske.

Læs også

Frederiksen overhaler Thulesen i ny partiledermåling
Partiledernes kampform er blevet bedømt i en ny Norstat-måling for Altinget og Jyllands-Posten, hvor vælgerne er blevet bedt om at vurdere politikernes evner som ledere for deres parti.

Her har S-formand Mette Frederiksen overtaget førstepladsen fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, der må tage sig til takke med en andenplads.

De to partiformænd er dog begge gået frem i forhold til den sidste måling. Det samme gælder ikke for Alternativets politiske leder Uffe Elbæk, der indtager en absolut bundplacering.

Læs hele målingen på Altinget: christiansborg.

Jurister frygter lovsjusk
I næsten 60 år er Justitsministeriet blevet rådgivet af Straffelovrådet i strafferetlige spørgsmål. Men nu lader det til, at rådet, som består af blandt andet højesteretsdommere og politichefer, er fortid.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Justitsministeriet har ikke officielt meldt ud, at rådet skal nedlægges, men ifølge Kristeligt Dagblad har rådet ikke været aktivt siden foråret 2017. Og det vækker bekymring hos flere jurister.

"Konsekvensen af, at Straffelovrådet er de facto nedlagt, er, at der savnes grundighed i lovarbejdet. Derfor gennemføres der nu en lind strøm af lovændringer uden tilstrækkelig kvalificeret forberedelse," siger Jørn Vestergaard, der er professor i strafferet ved Københavns Universitet, til Kristeligt Dagblad.

Dugfrisk snit af januars målinger
På falderebet skal vi lige vende Altingets nyeste snit af januars meningsmålinger, som er lavet af professor Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet.

Det viser, at hvis der var folketingsvalg i dag, tyder meget fortsat på, at oppositionen ville overtage magten i Danmark.

Ifølge snittet står oppositionspartierne nemlig til at få 51,6 procent af stemmerne, hvilket bliver vekslet til 92 mandater i Folketinget.

Læs mere her.

Det sker i dag

  • Der er ikke noget særligt på programmet i dag foruden præsidiets tur til Kuwait. Pia Kjærsgaard (DF), Henrik Dam Kristensen (S) og Leif Mikkelsen (LA) fortsætter i dag deres tredagesbesøg i Kuwait, hvor de skal bekræfte de bilaterale relationer mellem Kuwait og Danmark.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00