Dagens overblik: Claus Hjort giver Løkke skylden for krisen i blå blok

Lars Løkkes tidligere nære allierede Claus Hjort Frederiksen mener, at Løkke er hovedansvarlig for den borgerlige krise. Tidligere topchef for Lægemiddelstyrelsen fortæller om politisk pres under coronakrisen. Og alle Folketingets partier mødes i dag med regeringen. Få nyhedsoverblikket mandag morgen.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Godmorgen og velkommen til den hurtige gennemgang af de politiske nyheder mandag morgen.

Vi begynder i Berlingske, hvor tidligere minister og chefstrateg i Venstre, Claus Hjort Frederiksen, er ude efter Lars Løkke Rasmussen.

I et interview siger Hjort, at Løkke er hovedansvarlig for den splid og dybe krise, der i dag er i Venstre og blå blok. Det hele begyndte nemlig ifølge Claus Hjort, da Lars Løkke som daværende statsminister midt i valgkampen i 2019 pludselig foreslog et regeringssamarbejde hen over midten. 

"Den situation, vi sidder i nu, mener jeg godt, man kan sætte adresseseddel på: Den er udløst af Lars Løkkes ageren. Det er selvfølgelig særligt bittert, for vi har haft god erfaring i 14 år med borgerligt samarbejde. Men nu er vi inde i en fase, hvor vi skal reparere den skade, som Lars har forvoldt," siger Claus Hjort Frederiksen blandt andet.

I interviewet siger det nuværende folketingsmedlem for Venstre også, at han ikke tror, Inger Støjberg bliver dømt ved Rigsretten. Alligevel følte han sig forpligtet til at stemme for at rejse sagen.

Politisk pres for hurtige vacciner
Da coronavaccinerne var på vej i efteråret 2020, oplevede daværende direktør i Lægemiddelstyrelsen, Thomas Senderovitz, et vist pres fra forskellige danske politikeres side for at få vaccinerne hurtigt igennem godkendelsessystemet ved eventuelt at nødautorisere én eller flere vacciner og dermed gå uden om det fælles, europæiske lægemiddelagentur, EMA.

”Presset var ikke massivt, men det var der," fortæller han i et stort interview med Altinget i anledning af sin nye bog, hvor han ser tilbage på coronakrisen og vaccinekapløbet.

Han fortæller også om skrumpende armslængder, EU-bashing og tanker om dansk vaccineproduktion.

Læs interviewet her:

Læs også

Og anmeldelsen af hans bog finder du her.

Partier skal mødes om vacciner 
Mens vi stadig ikke ved, hvordan de danske sundhedsmyndigheder ser på Johnson & Johnson-vaccinens fremtid i Danmark, er Folketingets partier mandag indkaldt til vaccinemøde.

Her skal de drøfte vaccinesituationen.

Johnson&Johnson-vaccinen er under mistanke for at øge mistanken for særlige, meget sjældne blodpropper, og derfor er det usikkert, om den vil blive taget i brug herhjemme. Sker det ikke, vil det formentlig forsinke vaccineringen af befolkningen.

Ved mødet i dag kan der også blive talt om mere genåbning, skriver flere medier.

Vil have offentligt ansatte med i genåbningsplan
Hvor er de hjemsendte medarbejdere i styrelser, kommuner og på andre offentlige arbejdspladser?

Det spørger fagforeningen Djøf om i et åbent brev til tre af regeringens ministre, hvori foreningen opfordrer til at give klarere besked om, hvornår de offentligt ansatte kan vende fysisk tilbage til arbejdet.

"Lige nu har vi haft en fornemmelse af, at vi var ved at blive glemt og ikke rigtig kunne se os selv i nogen af faserne i genåbningsplanen. Derfor kom vi med det her opråb," siger formand for Offentlige Chefer i Djøf, Hanne Fugl Eskjær, til Ritzau.

Frederiksen i abortdebat
Efter Jens Rohdes genopstandelse som nyt medlem af Kristendemokraterne, har især han og Søren Pind offentligt diskuteret spørgsmålet om abort og opfordret til flere nuancer i det danske syn på spørgsmålet.

Nu blander også statsminister Mette Frederiksen sig med et opslag på Facebook og Instagram.

"Igen er debatten om kvinders ret til fri abort blusset op i Danmark. Desværre. Nogle siger, at det er nødvendigt med nuancer i spørgsmålet om abort. Jeg er ikke enig. Selvom jeg i mange andre spørgsmål er meget opmærksom på nuancer og dilemmaer, så har jeg det anderledes med abortspørgsmålet," skriver Frederiksen blandt andet.

Hun kalder retten til at til- eller fravælge en graviditet "en af de mest fundamentale kvinderettigheder".

Det sker i dag

  • Klokken 10: Møde i Folketingssalen, hvor en række forslag bliver behandlet.
  • Klokken 10: Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i samråd om menneskehandel ombord på et fiskeskib i Thyborøn.
  • Klokken 14: Indenrigs- og Boligudvalget holder åbent ekspertmøde om den tekniske sammenskrivning af lejelovgivningen. Der vil blandt andet være oplæg fra juridiske eksperter.
  • Klokken 14: Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) drøfter vacciner og vaccinationskalenderen med Folketingets partier.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Hjort Frederiksen

Fhv. MF (V), fhv. minister og partisekretær
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00