Dagens overblik: Coronasmitte fører til højt fravær i dagtilbud, og regeringen indkalder til forhandling om ytringsfrihed

Regeringen indkalder til forhandlinger om selvcensur og ytringsfrihed. Flertal vil gøre identitetstyveri på Facebook og Tinder ulovligt. Dokument sår tvivl om regeringens forklaring om køb af kviktests uden udbud. Og hele Folketinget indgår aftale om skadelig kemi. Få overblikket over dagens nyheder. 

Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

God morgen og velkommen til fredagens oveblik over de vigtigste politiske nyheder.

VI starter hos kommunernes dagtilbud, som lige nu kæmper med et højt fravær. Det skyldes, at flere medarbejdere lægger sig syge med corona eller er i selvisolation som nære kontakter. 

De første dage i ugen var mere end en femtedel af personalet hjemme, viser en undersøgelse fra Kommunernes Landsforening (KL), skriver Ritzau ifølge TV 2.

Og formand i KL's løn- og personaleudvalg Michael Ziegler hæfter sig ved, at der er store variationer dagtilbuddene imellem. Hos de hårdest ramte er mere end en tredjedel af personalet hjemsendt i isolation, lyder det.

De konkrete tal for fraværet i daginstitutionernes kommer, dagen efter at både pædagogerne og lærerene råbte Christiansborg op i Altinget.

Pædagogernes fagforeninger, BUPL, ønsker grønt lys til, at lederne selv kan bestemme, hvordan de ønsker at håndtere manglen på personale og iværksætte de tiltag, de finder nødvendige.

”Vi har hårdt brug for, at der meldes klart ud, at kommunerne og lederne må gøre, hvad der skal til og ikke vil blive straffet økonomisk for at bryde pasningsgarantien," siger formand i BUPL Elisa Rimpler til Altinget.

Regeringen indkalder partilederne til forhandlinger om selvcensur og ytringsfrihed

Hele fire ministre sidder med om bordet, når partilederne til februar skal forhandle om selvcensur og ytringsfrihed, skriver Altinget.

Ifølge Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, skal årsagen til det omfattende setup findes kort før juleferien.

Her besluttede et flertal uden om regeringen, at der skulle laves læringsforløb om Muhammedkrisen til folkeskolen, og at krisen skulle tilføjes til historiekanonen.

Emnet er særdeles kildent for regeringen, som frygter voldelige reaktioner i muslimske lande, vurderer Holstein.

”Sandheden er, at regeringen holder igen, fordi den er bange for, at en vedtagelse af forslaget vil føre til en ny bølge af vold i muslimske lande. Det kan man bare ikke sige offentligt, for Danmark officielt bøjer sig ikke for trusler om vold og terror,” siger han og tilføjer:

”I stedet er modstanden blevet pakket ind i alle mulige pædagogiske forbehold. Men der er absolut ingen tvivl om, at det er sikkerhedspolitikken og terrortruslen mod Danmark, der vil fylde, når partilederne drøfter det her.”

Dokument sår tvivl om regeringens forklaring om køb af kviktests uden udbud

Politiken er i besiddelse af en skrivelse fra advokatfirmaet Bech-Bruun, som udfordrer regeringens og myndighedernes forklaring om milliardkøb af kviktests uden udbud.

Både Justitsminister Nick Hækkerup (S), Styrelsen for Forsyningssikkerhed og indkøbscentralen Region Midtjylland har tidligere forklaret, at man måtte annullere et igangværende udbud, fordi smittespredningen betød, at udbuddet lagde op til indkøb af for få tests.

Men dokumentet fra advokatfirmaet til en aktør viser, at regionen allerede havde lagt bud hos fire aktører, inden udbuddet blev offentliggjort. Det vækker forundring på Christiansborg, hvor justitsministeren allerede er indkaldt til samråd om emnet.

”Justitsministerens og myndighedernes forklaring ser noget vingeskudt ud, og jeg er bekymret for, at udbuddet bare var en skinproces,” siger Peder Hvelplund (EL) til Politiken.

Bredt flertal vil gøre identitetstyveri på Facebook og Tinder ulovligt

Der er bred opbakning fra Folketingets partier til et lovforslag, der fremover gør det muligt at straffe identitetstyveri på sociale medier med op til seks måneders fængsel, skriver Altinget.

Straffeloven skal følge med tiden, lyder budskabet fra justitsministeren.

Konkret skal det kunne straffes med en bøde på 10.000 kroner eller op til seks måneders fængsel, hvis en person opretter en falsk profil på Facebook eller Tinder og udgiver sig for at være en anden.

I Red Barnet bifalder de også den kommende lovændring.

“Det sender et stærkt signal om, at man tager børn og unges virkelighed alvorligt,” siger Ane Lemche, der er psykolog i Red Barnet.

Alle partier i Folketinget indgår aftale om skadelig kemi

En ny aftale afsætter i alt 304 millioner til bekæmpelse af skadelige kemikalier, bedre forbrugeroplysning og bedre kontrol med kemiindholdet i forbrugerprodukter, skriver Altinget.

Aftalen øremærker desuden 26 millioner kroner til bekæmper allergifremkaldende stoffer.

Og der går 36 millioner til forskning og regulering af hormonforstyrrende stoffer, der kan være årsag til blandt andet dårlig sædkvalitet og tidlig pubertet hos piger.

Miljøminister Lea Wermelin (S) er glad for, at alle partier står bag aftalen.

”Det skal være trygt at være forbruger, og man skal kunne stole på, at de ting, man putter i indkøbskurven og bruger i sin hverdag, ikke skader ens helbred eller ens børns sundhed,” siger hun i en skriftlig kommentar.

Det sker i dag:

  • Klokken 9: Minkkommissionen holder afhøringer
  • Klokken 13: Samråd om Forsvarsministeriets koncernøkonomi
Læs også
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nick Hækkerup

Direktør, Bryggeriforeningen
cand.jur. (Københavns Uni. 1994), ph.d. i EU og folkeret (Københavns Uni. 1998)

Michael Ziegler

Borgmester (K), Høje Taastrup Kommune, næstformand, Konservative, formand, KL’s Løn- og Personaleudvalg
cand.polyt. (DTH 1992)

Peder Hvelplund

MF (EL), gruppeformand
fritidspædagog (Hjørring Seminarium. 1993)

0:000:00