Dagens overblik: Danmark lukker for fly fra Storbritannien i 48 timer

NYHEDSOVERBLIK: En ny ekstra smitsom variant af corona i England fører til flere lukkede grænser. Fiskeriet er fortsat en knast i brexitforhandlingerne. Og i dag skal Dan Jørgensen til klimaeksamen. Få de politiske nyheder helt kort mandag morgen.

Godmorgen derude, vi er klar med et hurtigt overblik over de vigtigste nyheder i dansk politik mandag morgen.

Som så ofte før er der coronanyt, for Danmark lukker i dag for al flytrafik fra Storbritannien i 48 timer.

Det skyldes en ny særlig smitsom variant af virussen, som i øjeblikket spreder sig i landet og har ført til, at mange lande har lukket for trafik fra Storbritannien.

Forbuddet træder i kraft klokken 10 mandag og gælder foreløbig frem til 23. december klokken 10.
 
"Det muterede coronavirus, som hurtigt har bredt sig i London og andre dele af England, kan ifølge sundhedsmyndighederne gøre det sværere at kontrollere smitten. Regeringen vælger derfor at lukke for flyvninger fra Storbritannien i 48 timer, så der er mere tid til at vurdere, hvilke tiltag der skal tages," skriver transportminister Benny Engelbrecht (S) i en pressemeddelelse.

Eksperter tager virusvariant med ro 
Den nye variant af coronavirus fra Storbritannien bør dog ikke gøre os meget bekymrede. Det vurderer tre eksperter, Berlingske har talt med.

De hæfter sig især ved, at der ikke er noget, der tyder på, at virussen giver et mere alvorligt sygdomsforløb, og at den heller ikke ser ud til at mindske effekten af de vacciner, der er på vej.

"Men selvfølgelig er det bekymrende, at den smitter mere," siger Trine Mogensen, professor ved Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet.

Vil ikke godkende eventuel brexitaftale
Den nye coronavariant er langt fra briternes eneste problem lige nu. De ekstremt langtrukne forhandlinger om en brexitaftale har stadig ikke fundet sin løsning.

Og nu er vi så langt henne i forløbet, at flere medlemmer af Europa-Parlamentet varsler, at de ikke vil stemme for en eventuel aftale, fordi den vil lande med for kort frist. 1. januar udløber nemlig den midlertidige aftale mellem EU og briterne, og det giver parlamentarikerne for kort tid til at tage ordentligt stilling til en eventuel aftale.

En af dem, der ikke vil stemme en sådan aftale igennem, er formanden for EU-Parlamentets handelsudvalg. Det skriver Altingets EU-redaktør.

En af de store knaster er fortsat spørgsmålet om adgang til britisk fiskefarvand, skriver TV 2.

Dan Jørgensen til klimaeksamen
I dag klokken cirka 16 skal klimaminister Dan Jørgensen for første gang mærke en meget konkret konsekvens af den klimalov, Folketinget vedtog tidligere i år.

Den betyder nemlig, at ministeren på området hvert år i december skal vise med først en skriftlig redegørelse og derefter en mundtlig, at regeringen er på rette spor i forhold til at nå klimamålet om 70 procents reduktion af drivhusgasser i 2030.

Ved mødet i dag har Folketingets partier mulighed for at udspørge ministeren, og i morgen stemmer Folketinget så om, hvorvidt regeringen og ministeren har bestået. Læs mere her hos Altinget.

Arnes pension skal vedtages
Folketinget har i det hele taget et par travle dage her op til jul.

Ved mødet i salen i dag forventes det for eksempel, at den tidlige pension til Arne og andre med mange år bag sig på arbejdsmarkedet bliver endeligt vedtaget. 

I artiklen her får du hele oversigten over, hvad der er på Folketingets program i dag og i morgen.

EL vil have regnet på tidligere oliestop
Hvad koster det at stoppe oliejagten i Nordsøen tidligere end i 2050?

Det er der ingen, der ved, for regeringen har ikke regnet på det. Op til aftalen om at stoppe oliejagten i 2050 har regeringen kun regnet på, hvad det koster staten at stoppe i netop 2050.

Men jo før, vi stopper, desto bedre, mener Enhedslisten, som nu vil have klimaminister Dan Jørgensen (S) og hans folk til at finde regnemaskinerne frem igen. Det skriver Altinget.

”Jeg er faktisk overrasket over, at man har truffet sådan en beslutning, uden beregninger af andre slutdatoer har været en del af beslutningsgrundlaget,” siger klimaordføreren i Enhedslisten, Mai Villadsen, der nu vil efterspørge beregninger af, hvad det vil koste at flytte udløbsdatoen frem.

Det sker i dag

  • Formiddag: Folketingets såkaldte minkudvalg holder møde for at blive enige om kommissoriet for den granskningskommission, der skal undersøge forløbet om aflivning af mink uden lovhjemmel.
  • Klokken 12: Møde i Folketingssalen, hvor en række lovforslag bliver behandlet. Det gælder blandt andet lovgivning om forbud mod mink, forslag om skærpet indsats mod vanvidskørsel og tredje behandling af ret til tidlig pension. Ved samme møde er der forhandling af klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensens (S) redegørelse om klimaeffekter. Derefter er der en forespørgsel til udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og en til Dan Jørgensen.

  • Klokken 14: Møde i covid-19-følgegruppen om den muterede virusvariant i England.

Forrige artikel Partier kræver beregninger for et endnu hurtigere oliestop Partier kræver beregninger for et endnu hurtigere oliestop Næste artikel Ordførere kritiserer regeringen for nye dyrevelfærdsregler: Ordførere kritiserer regeringen for nye dyrevelfærdsregler: "Skuffende” og "trist"
Rigsretten punkterer Løkkes drøm om den magiske midte

Rigsretten punkterer Løkkes drøm om den magiske midte

ANALYSE: Med sit nej til en rigsretssag har den nye LLR-bevægelse for første gang meldt ud om konkret politik. Den placerede sig et andet sted end alle andre midterpartier. Det er et varsel om hverdagens realiteter, hvis Løkkes nye folkebevægelse bliver til et parti.