Dagens overblik: Danmark sender 2.700 panserraketter til Ukraine

Danmark er klar til at sende våben til Ukraine og EU fortsætter med nye sanktioner mod Rusland. Få dagens politiske overblik her. 

Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix
Cecilie Gormsen

Godmorgen og velkommen til dagens overblik, hvor det meste fortsat handler om situationen i Ukraine.

Søndag demonstrerede mere end 10.000 mennesker foran den russiske ambassade i København, hvor blandt andre statsminister Mette Frederiksen, tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen og en række partiledere holdt tale. 

Senere søndag aften annoncerede Mette Frederiksen på et pressemøde, at Danmark er klar til at sende våben til Ukraine i kampen mod Rusland. Der er tale om 2.700 skulderbårne panserværnsraketter, og det er ifølge Mette Frederiksen er det ikke sket i nyere tid, at Danmark har sendt våben til konflikt

”Vi ser lige nu en fuldstændig enestående heroisk indsats fra den ukrainske befolkning i at slå overmagten tilbage, og det ønsker vi at hjælpe Ukraine med, og derfor gør vi det her med åbne øjne og rank ryg,” sagde Mette Frederiksen på det korte pressemøde søndag aften.

Den tyske kansler Olaf Scholz har i weekenden annonceret et historisk kursskifte, som du kan læse mere om på Altinget Forsvar

Nye europæiske sanktioner

Og vi bliver ved krigen i Ukraine. Efter at en række EU-lande allerede havde meddelt, at de de vil lukke luftrummet for russiske fly, fulgte EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, trop og meddelte, at luftrummet over hele EU skal lukkes. Samtidig vil EU også finansiere Ukraines indkøb og levering af våben og andet materiel, lød det fra von der Leyen. Og det er første gang nogensinde, at EU vil finansiere indkøb og levering af våben og andet udstyr til et land, der er under angreb.

Du kan blive klogere på alle de europæiske sanktioner, der er kommet i løbet af weekenden her.

6 A'er til det tredje Borgen-afsnit 

Søndag aften blev tredje afsnit af denne Borgen-sæson sendt, og Altinget har selvfølgelig både anmeldelse og podcast klar. Paula Larrain anmelder afsnittet og giver ikke mindre end seks ud af seks A’er.

I ugens afsnit af Altinget-podcasten Bidt af Borgen er Alex Vanopslagh gæst, og han afslører, at han – ligesom Birgitte Nyborg – pønser på en politisk kovending. Du kan finde podcasten her.

3 fra weekenden du ikke må glip af

  1. Lørdag meldte Marie Krarup sig som det sjette medlem på en uge ud af Dansk Folkeparti, og til Berlingske kunne hun samtidig afsløre, at hun som løsgænger har ansat en anden ex-df’er – Martin Henriksen – som politisk konsulent.
  2. Hvis man i disse dage vil prøve at forstå russerne, så skal man læse gengivelsen af en korrespondance mellem Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen, og hans ven i Rusland. Russerne er splittede i deres syn på krigen, men de giver ikke meget for Vestens fordømmelser, for sandhed spiller ikke nogen særlig stor rolle i russisk politik.
  3. I fredags kom Klimarådet med en ny rapport, og selvom der er sket en betydelig fremdrift mod opfyldelsen af Danmarks 70-procentsmål i 2030, anskueliggør regeringens klimaindsats endnu ikke, hvordan målet kan nås. Få overblik over rådets anbefalinger her.

Det sker i dag

  • Der er pressemøde om FN’s klimarapport hos Danmarks Meteorologiske Institut (DMI). Klimaminister Dan Jørgensen (S) og miljøminister Lea Wermelin (S) deltager sammen med chef for Nationalt Center for Klimaforskning ved DMI Adrian Lema og professor ved DTU Karsten Arnbjerg-Nielsen
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00