Dagens overblik: Danmark tilbyder afghanske ansatte gyldent håndtryk

USA's investeringer i Grønland risikerer at splitte rigsfællesskabet, regler forhaler indsatsen imod oversvømmelser, og ny forsvarsstrategi skal sikre dansk plads i nyt våbenkapløb. Få fredagens nyhedsoverblik.

Alle partier på nær regeringen melder sig klar til at revidere tolkeaftalen for at kunne bringe de lokalt ansatte i Afghanistan i sikkerhed for Taliban.
Alle partier på nær regeringen melder sig klar til at revidere tolkeaftalen for at kunne bringe de lokalt ansatte i Afghanistan i sikkerhed for Taliban.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Rasmus Straka Skjødt

Velkommen til et rids af fredagens vigtigste nyheder i dansk politik.

Mens USA evakuerer lokalt ansatte afghanere, som landet har haft tilknyttet i Afghanistan, har Danmark tilbudt en "frivillig aftrædelse" og et gyldent håndtryk på 100.000 kroner til hver lokalt ansatte på den danske ambassade i Kabul. Det viser en mail sendt til medarbejderne med et udkast til aftalen, som TV 2 er i besiddelse af.

En anonym ansat på Danmarks ambassade siger til TV 2, at "penge kan ikke købe vores liv". De lokalt ansatte har i stedet på nuværende tidspunkt én mulighed for med dansk hjælp at komme i sikkerhed. Det er at søge om repatriering via den såkaldte tolkeaftale, som et bredt flertal bestående af Socialdemokratiet, SF, Radikale, Venstre, Konservative og Liberal Alliance vedtog i 2013.

Problemet er dog ifølge TV 2's kilder, at det er for svært at leve op til kriterierne i tolkeaftalen for at få hjælp. Alle partier på nær regeringen melder sig klar til at revidere tolkeaftalen for at kunne bringe de lokalt ansatte i Afghanistan i sikkerhed for Taliban.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) oplyser, at omkring 30 lokalt ansatte fra den danske ambassade har søgt om hjælp gennem tolkelovgivningen, og han "er glad for, at partierne ligesom jeg selv er optaget af, at vores lokalt ansatte ikke lades i stikken".

SF og DF: USA splitter rigsfællesskabet

USA har under præsident Joe Biden valgt at investere yderligere 65 millioner kroner i et direkte samarbejde med Grønland. Dansk Folkeparti og SF ser det som et forsøg på at splitte rigsfællesskabet og som en amerikansk provokation, skriver Politiken.

"USA vil købe sig til popularitet og fedte sig ind hos grønlænderne. Det er uacceptabelt, at USA forsøger at skaffe sig indflydelse," siger grønlandsordfører og
udenrigsordfører Søren Espersen (DF) til Politiken.

De 65 millioner kroner, som Joe Biden vil give til investering i uddannelse og udvikling af bæredygtig turisme og minedrift i Grønland, kommer oven i 75 millioner kroner, som administrationen under forhenværende præsident Donald Trump sendte til Grønland.

Regler forhaler indsatsen imod oversvømmelser

Rigide regler og manglende muligheder for finansiering gør generelt indsatsen for klimatiltag og imod stigende vandmængder langsommelig. Det skriver Jyllands-Posten.

"I nogle tilfælde kan interessenter være enige om løsninger og projekter, men når snakken falder på, hvem der skal betale stopper enigheden. Det duer ikke. Der bør skabes nye og bedre finansierings- og lånemuligheder på området," siger Birgit S. Hansen (S), der er formand for KL's miljø- og teknikudvalg og borgmester i Frederikshavn Kommune, til Jyllands-Posten.

Miljøminister Lea Wermelin (S) har ikke haft mulighed for at stille op til interview. Ministeriet henviser til vikarierende miljøordfører Malte Larsen (S), som påpeger, at "der foregår lige nu et stort og grundigt forarbejde, der skal sikre, at der kan laves en national handlingsplan med aftaler på klimatilpasningsområdet i starten af 2022".

Læs også

Regeringen vil fremlægge ny forsvarsindustriel strategi

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) vil sikre dansk plads i nyt våbenkapløb. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Ministeren vil efter sommerferien fremlægge en ny forsvarsindustriel strategi, fordi teknologiske syvmileskridt, krav om øget samarbejde og et tiltagende fokus på grøn omstilling har skabt behov for at opdatere strategien for den danske forsvarsindustri, som daværende forsvarsminister Nicolai Wammen (S) præsenterede i juli 2014.

"Siden årsskiftet har jeg haft en lang række møder med virksomheder og interessenter inden for forsvarsindustrien. Dette netop for at få deres indspark til den nye strategi, som jeg forventer at kunne præsentere lige på den anden side af sommerferien," skriver Trine Bramsen i et skriftligt svar til Kristeligt Dagblad.

Økonomer: Virksomheder skriger på nye ansatte

Selvom genåbningen af den danske økonomi kører for fuld kraft, er materialer og medarbejdere en mangelvare for virksomhederne. Økonomer vurderer, at virksomhederne skriger på nye medarbejdere, skriver Berlingske.

Danmarks Statistik har udsendt et konjunkturbarometer for virksomhederne i juli. Barometeret viser, at halvdelen af virksomhederne inden for serviceerhvervene, bygge- og anlæg og industrien melder om, at de er hæmmet i deres produktion. Det største problem er mangel på arbejdskraft, som stiger inden for de tre brancher.

Cheføkonom i Handelsbanken Jes Asmussen forklarer, at Danmark befinder sig i et stærkt økonomisk opsving, hvor advarselslamperne er begyndt at blinke i forhold til "en mulighed overophedning".

Uvaccinerede statsansatte i USA skal bære mundbind

Den amerikanske præsident, Joe Biden, præsenterede torsdag tiltag for at mindske spredningen af coronavirus, som rammer uvaccinerede statsansatte i USA. Det beretter Ritzau ifølge TV 2.

Alle føderalt ansatte i USA, som ikke er blevet vaccineret mod covid-19, skal bære mundbind, når de møder fysisk arbejde. Derudover skal de holde fysisk afstand og testes ugentligt, meddelte Joe Biden.

"Vi har brug at bære mundbind for at beskytte hinanden og stoppe den hastige spredning af dette virus, mens vi arbejder på at få flere personer vaccineret," sagde Joe Biden.

Det sker i dag:

  • Klokken 16: Udenrigsministeriet opdaterer hver fredag rejsevejledningerne for lande i verden
  • I løbet af dagen: WHO's generaldirektør, Tedros Adhanom Ghebreyesus, holder pressemøde om coronasituationen.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Trine Bramsen

MF (S), fhv. forsvarsminister, transportminister og minister for ligestilling
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2007)

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

Lea Wermelin

MF (S), fhv. miljøminister
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00