Dagens overblik: Danmark vil sende syriske flygtninge hjem, mens Norge og Sverige lader dem blive

NYHEDSOVERBLIK: Danske myndigheder vil sende syriske flygtninge hjem, men situationen i landet er for alvorlig, mener vores nabolande. Tidligere DSU-formand afslører, at han gik af på grund af grænseoverskridende adfærd, og Thulesen og Vermund skal i duel. Få morgenoverblikket.

Foto: Simon Læssøe/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Godmorgen og velkommen til dagens overblik over de vigtigste politiske nyheder.

Vi begynder i Politiken, som skriver, at Danmark kan siges at gå enegang på et afgørende spørgsmål om behandling af flygtninge. 

For mens danske myndigheder vil forsøge at hjemsende visse grupper af syrere, giver Norge og Sverige fortsat beskyttelse til alle syriske flygtninge. Det oplyser landenes udlændingemyndigheder til avisen.

”Vores bedømmelse er fortsat, at situationen er meget alvorlig, selvom sikkerhedssituationen varierer mellem de forskellige provinser,” skriver eksempelvis Migrationsverket i Sverige.

I Norge oplyser Utlendingsdirektoratet, at ”syrere får ophold, og at de ikke returneres”.

I sidste uge meddelte det danske Flygtningenævn, at man anser den generelle situation i Syrien for at være ændret. Derfor skal en række prøvesager nu afgøre, om visse flygtninge kan sendes retur.

Formand gik af på grund af grænseoverskridende adfærd
Og så til endnu en sag om krænkelser i de danske ungdomspartier.

For da Lasse Quvang Rasmussen i 2017 trådte tilbage som formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU), var det på grund af grænseoverskridende adfærd over for flere kvindelige medlemmer. Det fortæller han selv i et opslag på Facebook, fordi flere medier skal være på vej med historien.

Læs også

Vermund og Thulesen i debat
Denne torsdag er også dagen for en interessant debat mellem to partiledere på strammerfløjen i udlændingepolitikken. For første gang skal Nye Borgerliges Pernille Vermund og DF’s Kristian Thulesen Dahl i en live duel. Det foregår i Aabenraa i Sønderjylland, hvor begge partiledere stiller op til folketingsvalget.

Duellen forventes at vise, hvordan de to kommer til at takle hinanden i valgkampen, hvor de i høj grad kæmper om de samme vælgere.
Vi varmer op til duellen med dagens podcast, som du finder her.

DF-bagland kritiserer Thulesen Dahl
Dansk Folkepartis formand får dog et skidt bagtæppe for debatten.

I dag skriver DR nemlig, at der for en sjælden gangs skyld er røster i DF’s bagland, som kritiserer Kristian Thulesen Dahl. Flere lokalformænd efterlyser en mere markant partiformand i kølvandet på de seneste meningsmålinger, hvor Dansk Folkeparti står til at miste hver fjerde stemme siden folketingsvalget i 2015.

Kristian Thulesen Dahl "mangler at sætte en dagsorden", siger blandt andre Claus Jørgen Bendtsen fra Faaborg-Midtfyn. ”Lars Løkke har spillet ud på sundhed, Mette Frederiksen kom jo med pensionsudspillet. Vi mangler også en ting,” siger han til DR.

Partier vil droppe overvågning af elever i sidste øjeblik
Hård kritik af et program, som skal overvåge gymnasieelever ved eksamen, får nu S, SF og Enhedslisten til at ville droppe programmet i sidste øjeblik. Det skriver Altinget.

”Det er et stykke software, som går alt for langt,” siger SF’s Jacob Mark.

Tusindvis af gymnasieelever har tilkendegivet, at de vil nægte at downloade programmet, når de går til terminsprøve torsdag. Flere eksperter har da også kritiseret programmet, som skal modvirke snyd, for at være ”aggressivt” og holde øje med unødigt meget på elevernes computere.

Ministeriet afviser, at programmet holder øje med andet end elevens adfærd under selve prøven.

Hver tiende elev har snydt ved eksamen
Midt i debatten om det omstridte overvågningsprogram 'Den Digitale Prøvevagt', svarer undervisningsminister Merete Riisager (LA) igen med en ny undersøgelse fra sit ministerium.

Her svarer lidt over hver tiende elev, at de har brudt regler eller snydt ved de afsluttende prøver og eksamener i sommeren 2018.

Riisager er ikke overrasket, siger hun til Ritzau ifølge blandt andre JP
 
Kommuner taber hver anden ankesag om handicappede børn
Vi slutter i Berlingske, som fortæller, at kommunerne taber hver anden ankesag om børn med handicap. Det viser nye tal fra Ankestyrelsen, som behandler borgernes klager over kommunernes afgørelser.

På socialområdet generelt er den såkaldte omgørelsesprocent – altså hvor stor en del af ankesagerne, hvor borgerne får ret – faldet minimalt fra 38 procent i 2017 til 37 procent i 2018.

På børnehandicapområdet er 47 procent af sagerne blevet omgjort i 2018 mod 52 procent i 2017.

”Der er stadigvæk for mange fejl, og hverken borgere eller samfundet kan være tjent med, at sagsbehandlingen er så fejlbehæftet,” siger børne- og socialminister Mai Mercado (K).

Det sker i dag

Klokken 7.30: Regeringen og DF forhandler om sundhedsreformen.
Klokken 11:
Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) åbner p-anlæg med solceller.
Klokken 13:
Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) indvier Landbrugsstyrelsens nye lokaler på Augustenborg Slot.
Klokken 17: Partilederne Kristian Thulesen Dahl (DF) og Pernille Vermund (NB) skal i den første direkte duel i Sønderjylland. De to partiledere stiller begge op i Sydjyllands Storkreds ved folketingsvalget.
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Lasse Quvang Rasmussen

Public affairs-konsulent, Danmarks Idrætsforbund
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2016)

Pernille Vermund

MF (LA), fhv. formand og stifter, Nye Borgerlige
cand.arch. (Kunstakademiets Arkitektskole 2001)

0:000:00