Dagens overblik: Danmarks bidrag til Ukraine når nye højder, og SF vil rykke klimamål ti år frem

Danmark vil senere i dag annoncere en ny donation til Ukraine på 820 millioner kroner. SF vil være klimaneutrale allerede i 2040 som krav til en ny regering. Og så peger Sofie Carsten Nielsen stadig på Mette Frederiksen som statsminister på trods af truslen om et mistillidsvotum. Få dit politiske overblik her.

Med en ny donation til Ukraine på 820 millioner kroner, vil Danmarks samlede bidrag til landet nå op på over tre milliarder kroner.
Med en ny donation til Ukraine på 820 millioner kroner, vil Danmarks samlede bidrag til landet nå op på over tre milliarder kroner.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

Godmorgen og velkommen til torsdagens politiske nyhedsoverblik.

I dag starter vi med at kigge på meldingen om, at Danmark vil give Ukraine 820 millioner kroner til våben og træning, hvilket Mette Frederiksen (S) vil annoncere senere i dag på en international donorkonference på Christiansborg.

Det skriver Politiken.

Med den nye donation når Danmarks samlede bidrag til Ukraine op på over tre milliarder kroner.

Cirka halvdelen af de 820 millioner kroner skal gå til støtte til våbenproduktion og våbendonationer, men forsvarsminister Morten Bødskov (S) vil ikke komme nærmere ind på, hvilke våben der er tale om.

Derudover skal 100 millioner kroner gå til en træningsindsats for flere tusinder af ukrainske soldater, som vil finde sted i Storbritannien over de kommende måneder.

SF vil være klimaneutrale i 2040

Herfra vender vi blikket mod SF, der er kommet med meldingen om, at Danmarks mål om at være CO2-neutrale skal rykkes ti år frem og allerede realiseres i 2040.

Det skriver Altinget.

"Vi har skubbet Danmark i en grønnere retning de seneste år, men vi er nødt til at sætte tempoet yderligere op," siger SF’s klimaordfører, Rasmus Nordqvist til Altinget.

Dette er et af flere krav, som SF stiller til en ny regering. Alle kravene vil blive præsenteret til partiets sommergruppemøde senere i dag.

Kravet får umiddelbar opbakning fra både Enhedslisten og Radikale, mens Socialdemokratiet forholder sig mere tøvende. Herfra lyder meldingen, at fokus først og fremmest er på at nå klimamålene i 2025 og 2030.

Penge til særlig handicapindsats samler støv

Vi bevæger os videre til at kigge på pengene til en særlig handicapindsats, som blev indført på finansloven for 2020. Det viser sig nemlig, at en væsentlig del af pengene til indsatsen ender med at ryge retur i statskassen.

Det skriver Altinget.

Der blev på den første finanslov i denne regeringsperiode sat en stor pose penge af til, at familier til unge over 18 år med svære handicap kan få økonomisk støtte til overvågning af deres børn.

Men ud af de 60 millioner kroner, der var sat af på finansloven i 2021, blev 44 millioner kroner sendt retur til statskassen. Og når indsatsen er fuldt indfaset vil der år efter år være 20 millioner kroner i ubrugte midler.

På baggrund af dette opfordrer Enhedslisten social- og ældreminister Astrid Krag (S) til at udvide ordningen, så den gælder for flere end blot de 18-23-årige, der er omfattet nu. Og det er ministeren ikke afvisende overfor.

"Det er glædeligt, at det ser ud til, at vi kan udvide ordningen, fordi det viser sig, at der er overskydende midler," skriver Astrid Krag til Altinget.

Regeringskonstellationer i fokus til sommergruppemøder

I disse dage er partiernes sommergruppemøder er ved at være skudt godt i gang, efter at både Radikale og Dansk Folkeparti afholdte deres møder onsdag.

Her var manges øjne især rettet mod de radikales leder, Sofie Carsten Nielsen(R), efter partiet har truet regeringen med et mistillidsvotum, hvis ikke der er udskrevet valg inden Folketingets åbning. 

Alligevel ser den radikale leder ikke et problem i at pege på Mette Frederiksen (S) som statsminister endnu engang til det kommende valg. 

"Indtil videre er Mette Frederiksen den eneste, der har stillet sig til rådighed for at lede det, som vi virkelig tror kunne være med til at løse de store kriser – klimakrisen, velfærdskrisen, trivselskrisen – samlet på tværs af røde og blå," sagde Sofie Carsten Nielsen til sommergruppemødet ifølge Berlingske.

Risiko for migrationafpresning ved EU-grænser

Herfra vender vi blikket mod en ny risikoanalyse fra EU's grænseagentur Frontex, hvor der advares om et øget pres på EU's grænser.

Det øgede pres på grænserne medfører ifølge analysen en risiko for "migrantafpresning", hvor migrant- og flygtningestrømme i stigende grad risikerer at blive brugt som politiske våben mod EU.

Det skriver Jyllands-Posten.

"EU kan komme til at opleve forsøg på ”migrationsafpresning” fra nabolande, der instrumentaliserer migrant- og flygtningestrømme for at opnå politiske mål," lyder advarslen fra Frontex ifølge Jyllands-Posten.

Christian Friis Bach vil fjerne posten som udviklingsminister

Til slut skal vi et smut forbi en opsigtsvækkende melding fra tidligere udviklingsminister Christian Friis Bach. Han ønsker nemlig at afskaffe posten som udviklingsminister.

Det skriver Altinget.

I stedet ønsker den mangeårige udviklingsmand at integrere området bedre i andre ministerier, da han mener, det vil styrke udviklingsarbejdet.

"Vi har haft en tendens til at komme udefra og lave vores projekter, og hvis ikke de virkede, tog vi af sted igen," siger han til Altinget.

"Det skal vi tænke anderledes. En projekttilgang er ikke den måde, vi kan ændre verden på."

Det sker i dag:

  • Den internationale donorkonference "Hvordan kan vi bedst støtte Ukraine?" løber af stablen i København fra fra klokken 09.
  • SF afholder sit sommergruppemøde i Karrebæksminde 11. til 12. august. Partiet holderpressemøde fra 11-12 torsdag.
  • Der er møde i Granskningsudvalget klokken 14, hvor statsminister Mette Frederiksen deltager.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Morten Bødskov

Erhvervsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)

0:000:00