Dagens overblik: Danmarks største fabrikker har ikke nedbragt CO2-forureningen i fem år
Lokaler til rigsretssagen vil koste 12 millioner kroner, Enhedslisten vil have politisk indblanding i sygeplejerskestrejke, og kommunale udbud falder for tredje år i træk. Få onsdagens nyhedsoverblik.
Rasmus Straka Skjødt
DebatredaktørBirk Sebastian Kotkas
JournalistVelkommen til et rids af onsdagens vigtigste nyheder i dansk politik.
Vi begynder med, at de 80 største virksomheder i den danske industri har samlet set udledt omkring samme mængde drivhusgasser om året siden 2015. Det skriver DR med henvisning til tal fra EU-Kommissionen.
Virksomhederne står tilsammen for 5,7 millioner ton CO2, mens resten af den danske industri udleder 2,1 millioner ton CO2. Formand for regeringens klimaråd Peter Møllgaard opfordrer til politisk handling og siger til DR, at "i øjeblikket udleder specielt de store virksomheder for meget CO2. Og det skyldes simpelthen, at det er for billigt at udlede CO2".
Cementproducenten Aalborg Portlands udslip er steget med 30 procent de seneste fem år trods planer – som producenten også har underskrevet med regeringen – om at reducere klimabelastningen mod 2030.
Direktør Michael Lundgaard Thomsen forklarer, at stigningen skyldes, at Aalborg Portland i dag sælger mere cement, og han understreger, at det vil tage fem år, før effekten af producentens klimavisioner kan mærkes.
Lokaler til rigsretssagen koster 12 millioner
Det koster 12 millioner kroner at låne lokaler, som tilhører Udenrigsministeriet, til rigsretssagen mod Inger Støjberg. Det skriver Altinget.
Omkring 8,2 millioner kroner vil gå til husleje, 3,2 millioner kroner til kompensation til Udenrigsministeriet samt en halv million kroner til blandt andet rengøring, alarmer og leje af mikrofoner.
Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, har forsøgt at få svar på fra justitsminister Nick Hækkerup (S), hvad rigsretssagen mod Inger Støjberg vil koste. Justitsministeriet oplyser til Altinget, at ministeriet fortsat ikke har et samlet skøn over udgifterne til rigsretssagen.
EL opfordrer til politisk indblanding i sygeplejerskestrejken
Regeringen bør indkalde til forhandlinger om sygeplejerskernes overenskomst. Det siger Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, til DR, hvor hun truer med at ville forsøge at samle et flertal udenom regeringen.
"Jeg er bange for, at regeringen ikke tager ansvar for at løse den her konflikt. Om de vil det eller ej, så er de part i sagen, for det er dem, der sidder på pengekassen," siger Mai Villadsen til DR.
Strejken omfatter cirka 4.750 sygeplejersker og har nu rundet én måned. Dansk Sygeplejeråd har valgt at optrappe konflikten ved at udtage 702 yderligere sygeplejersker til at strejke fra 10. august.
EU optrapper kampen mod hvidvask med mere kontrol
Vi skal uden for landets grænser, hvor EU-Kommissionen tirsdag fremlagde forslag, som skal styrke kontrollen og EU-reglerne på hvidvaskområdet. Det skriver Berlingske.
Et af forslagene omhandler en ny EU-myndighed, som ifølge kommissionsformand Ursula von der Leyen "vil føre tilsyn med og koordinere national handling mod hvidvask af penge og terrorfinansiering". Tilsynet skal blandt andet koordinere arbejdet mellem de nationale myndigheder i EU og dermed sikre, at den private sektor lever op til EU's regler på området.
Bankernes interesseorganisation, Finans Danmark mener, støtter forslaget, men frygter samtidig, at der kan forekomme dobbeltarbejde. Organisationens juridiske direktør, Kjeld Gosvig-Jensen, udtaler, at "det er også vigtigt, at kompetencen mellem den nye myndighed og de nationale tilsynsmyndigheder er klar, og at der ikke sker dobbelttilsyn".
EU-Kommissionen varsler sanktioner mod Polen
Hvis ikke Polen retter ind efter ny afgørelse fra EU-Domstolen – som de har forpligtet sig til at følge gennem EU-medlemskabet – inden 16. august, får det økonomiske konsekvenser. Det varsler Kommissionen ifølge Polennu.dk.
Domstolen gav 14. juli EU-Kommissionen medhold i beskyldningerne om, at ændringer i det polske retsvæsen – hvor et særligt disciplinærkammer kan gribe ind over for polske dommere – er i strid med EU's regler. Retskommissær Didier Reynders sendte derfor tirsdag et brev til Warszawa, hvor han beder Kaczynski-regeringen om at forklare, hvordan de vil efterleve dommen.
Kommissionen vil ifølge retskommissæren ikke tøve med at gøre brug af sanktionsmulighederne i EU-traktaterne. Hvis ikke Polen ændrer kurs, kan landet blandt andet ende med at blive trukket i EU-midler.
Haiti får ny leder efter præsidentdrab
Ariel Henry er blevet indsat som ny premierminister i Haiti efter drabet på præsident Jovenel Moïse, som blev skudt og dræbt i sit hjem den 7. juli. Det beretter Ritzau ifølge Politiken.
"Du overtager en helt usædvanlig situation, som er karakteriseret af manglen på en præsident. Du skal få det hele til at fungere trods en politisk krise, som er uden sidestykke i Haitis historie", sagde den midlertidige regeringsleder, Claude Joseph, i en tale til Ariel Henry under en ceremoni i hovedstaden Port-au-Prince.
Kommunale udbud falder for tredje år i træk
Vi skal tilbage til Danmark, hvor andelen af opgaver, som kommunerne udbyder blandt private virksomheder, falder for tredje år i træk. Det skriver Børsen.
Kommunerne konkurrenceudsatte i 2017 og 2020 henholdsvis 27,1 og 26,3 procent af de opgaver, der er mulige at konkurrenceudsætte. Det kan være opgaver inden for eksempelvis rengøring, vejarbejde eller pleje af ældre, mens eksempelvis driften af folkeskoler ikke kan konkurrenceudsættes.
Dansk Erhvervs markedschef, Morten Jung, mener over for Børsen ikke, at det er "synderligt begavet," at samfundet ikke i højere grad konkurrenceudsætter. KL har ikke haft mulighed for at kommentere tallene, men KL-konsulent Løkke Noermark Fabricius påpegede i juni, at tallene er faldet mellem 2017 og 2019, på trods af at private leverandører har løst flere kommunale opgaver – bare ikke på udgiftstunge områder.
Styrelse anbefaler nu vaccination mod corona til gravide og ammende
Sundhedsstyrelsen har nu gennemgået nyere data og erfaringer fra andre lande og derfor besluttet at anbefale vaccination mod coronavirus til gravide og ammende. Det skriver styrelsen i en pressemeddelelse.
Lande såsom USA, Israel, Canada og Skotland har "omfattende" erfaring med vaccination af gravide og ammende med vaccinerne fra Pfizer og Moderna. Data fra landene viser ifølge styrelsen "samstemmende, at vaccinerne er meget effektive og sikre for både den gravide og for det ufødte barn samt for den ammende og det diende barn".
Sundhedsstyrelsen anbefaler ud fra et "forsigtighedsprincip," at gravide lader sig vaccinere i andet eller tredje trimester, men at gravide godt kan blive vaccineret i første trimester efter aftale med en læge.
Supersygehuse skrumper og får færre senge
Problemer med at få økonomien til at hænge sammen for supersygehusene til cirka 50 milliarder kroner betyder, at der skæres i antallet af senge på supersygehusene, som vil få markant mindre kapacitet end planlagt. Det skriver Berlingske, som har undersøgt en status fra Sundhedsministeriet om fremdriften af byggerierne.
Danske Patienters direktør, Morten Freil, er bekymret for, at "der skæres mere i kapaciteten, end sygehusvæsenet kan holde til," mens medlem af forretningsudvalget i Region Hovedstaden Leila Lindén (S) understreger, at hovedstadspolitikerne følger udviklingen nøje og er opmærksomme på, at der "selvfølgelig skal være senge nok til patienterne".
"Meldingen fra fagfolkene på hospitalerne er helt klart, at man godt kan undvære de senge. Færre har brug for at blive indlagt, meget mere kan foregå ambulant, og så har vi under coronaepidemien kunnet se, at videokonsultationer bliver stadig mere udbredte og populære blandt patienterne," siger hun til Berlingske.
Det sker i dag:
- Klokken 13: Københavns Byret afsiger dom i en injuriesag, som erhvervsmand Denis Viet-Jacobsen har anlagt mod to journalister ved Ekstra Bladet og tidligere chefredaktør Poul Madsen
- Klokken 15.30: Strejkende sygeplejersker demonstrerer i København og Næstved klokken 15.30 og i Aalborg og Horsens klokken 16
- I løbet af dagen: EU-landenes miljøministre fortsætter et uformelt møde i Slovenien, som aktuelt har formandsskabet for EU
I løbet af dagen: For anden gang mødes Verdenssundhedsorganisationen (WHO) og Verdenshandelsorganisationen (WTO) for at holde en konference om lige adgang til coronavacciner.