Dagens overblik: Dansk undervisning af kinesisk politi møder kritik

NYHEDSOVERBLIK: Partier på stribe kritiserer dansk undervisning af kinesisk politi, økonomer kritiserer DF-udspil, og regeringen vil tage imod 200 kvoteflygtninge. Få dit overblik her.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Velkommen til Altingets politiske overblik denne torsdag.

Vi lægger ud med historien om, at Danmark har samarbejdet med Kinas Ministerium for Offentlig Sikkerhed, som ifølge myndigheder og menneskerettighedsorganisationer står bag både tortur og internering af forfulgte mindretal i Kina.

Aftalen indebærer blandt andet, at Rigspolitiet skal udveksle elever og lærere med Kinas sikkerhedsuniversitet. Danmark har blandt andet undervist kinesisk politi i at ”håndtere vanskelige situationer”, skriver Jyllands-Posten.

Og det vækker kritik på Christiansborg.

”Jeg stiller mig meget, meget tvivlende over for, hvad vi får ud af en aftale som denne andet end usikkerhed om, at vi kommer til at lukke kinesere ind ad bagdøren,” siger retsordfører Inger Støjberg (V) til Jyllands-Posten.

Ifølge Rigspolitiet har der dog ikke været tale om læring inden for emner, hvor kinesisk politi er blevet kritiseret af menneskerettighedsorganisationer.

Økonomer kritiserer DF-udspil
DF-forslag om at stoppe stigningen af pensionsalderen ved de 70 år møder kritik blandt topøkonomer.

Forslaget er ikke finansieret, og det bryder med princippet om levetidsregulering. Det forklarer tidligere økonomisk overvismand Michael Svarer, som bliver bakket op af professor i økonomi på Aarhus Universitet Bo Sandemann. Det skriver Berlingske.

Alligevel holder DF fast i sit udspil.

”Vores overbevisning er, at når vi når til 2040, så er dansk økonomi holdbar også til de 70 år. Det mener vi, at vi har fagligt belæg for. Vi mener ikke, at der kommer til at mangle penge i den offentlige kasse ved at holde pensionsalderen på 70 år,” svarede partiformand Kristian Thulesen Dahl til kritikken ved DF-sommergruppemøde.

Lufthavne advarer mod udenlandsk konkurrence
Der er brug for mere hjælp, hvis danske lufthavne skal konkurrere med de store udenlandske lufthavne i eksempelvis Amsterdam, Zürich og Wien om at sikre sig nye flyruter til flyselskaberne. Danske lufthavne er nemlig ikke blevet hjulpet i samme grad som i nabolandene.

Sådan lyder advarslen i Børsen fra topcheferne i de fire vigtigste lufthavne i Danmark – København, Billund, Aarhus og Aalborg. De peger alle på, at konkurrencen er blevet mere intens, efter at corona har ført til markant færre passagerer og penge at slås om.

Københavns Lufthavn måtte onsdag afskedige 650 ansatte, fordi branchen forudser en længerevarende krise frem mod 2024.

”Vi har brug for et stærkere samarbejde, så vi sikrer, at der er hjælpepakker på samme niveau som nabolandene omkring os,” siger Jan Hessellund, der er direktør i Billund Lufthavn, til Børsen.

Regeringen vil tage imod 200 kvoteflytninge
Danmark vil i 2020 tage imod det højeste antal kvoteflygtninge siden 2016, hvor den borgerlige regering indstillede den mangeårige praksis med årligt at modtage 500 kvoteflygtninge. Det skriver Ritzau ifølge Berlingske.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) åbner nu for at ”gå forsigtigt frem” og modtage 200 kvoteflygtninge fra det centralafrikanske land Rwanda.

”Der er enkelte grupper, der er behov for at genbosætte i eksempelvis Europa. Det kan være kristne, der fortsat risikerer forfølgelse, homoseksuelle eller enlige kvinder med børn. Det giver mening”, siger han til Ritzau ifølge Berlingske.

Nøglevidne forkaster Støjbergs forklaring
Det kunne blive en sag for domstolene, hvis alle mindreårige blev adskilt uden undtagelser.

Sådan advarede kontorchef Jesper Gori ifølge eget udsagn daværende integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg (V), inden hun udsendte den ulovlige instruks, som netop krævede adskillelse af parrene uden udtagelser. Det kom frem under afhøringen i Instrukskommissionen onsdag, skriver Politiken.

Under afhøringen fortalte Jesper Gori også, at et centralt notat i sagen reelt ikke blev tillagt stor vægt. Inger Støjberg har ellers siden gjort notatet til en central del af sin forklaring i sagen, fordi der i notatet står, at adskillelse af asylpar skal ske efter konkret vurdering.

”Efter min opfattelse er det notat død og borte”, sagde han ifølge Politiken.

Støttepartier: Minister skal på banen i Koda-sag
Kulturminister Joy Mogensen (S) skal mægle i forhandlingstwisten mellem Koda og Google.

Det kræver flere støttepartier, efter at Youtube – som ejes af Google – har fjernet al dansk musik, efter uenighed om betaling til danske musikere. Det skriver Altinget.

"Det vil være klogt af ministeren at træde ind i sagen og bidrage til, at der findes en løsning. Det kan man gøre på mange måder. Bare det at ministeren begynder at sende signaler har en effekt i sig selv," siger SF’s medieordfører, Jacob Mark, til Altinget.

Det sker i dag

  • Forsvarsminister Trine Bramsen (S) besøger Grønlands hovedstad, Nuuk. Her skal blandt andet skal være med til at åbne nye danske funktioner og diskutere udmøntningen af 1,5 milliarder kroner til øget overvågning i Arktis med sine grønlandske kolleger.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00