Dagens overblik: Danske politikere vil ikke tage fremmedkrigere hjem, men det kan de blive nødt til

NYHEDSOVERBLIK: Danmark kan blive tvunget til at modtage tilfangetagne IS-krigere, vurderer ekspert. ”Paradigmeskiftet” kan koste virksomheder tusindvis af ansatte, og en tidligere miljøborgmester fløj jorden rundt to gange. Få morgenoverblikket.

Foto: Annelene Petersen/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Godmorgen og velkommen til dit hurtige overblik over nyhederne i dansk politik denne mandag morgen.

Vi starter med nyheden om, at Danmark kan blive tvunget til at lukke tilfangetagne IS-krigere ind i landet, hvis de har dansk statsborgerskab.

I weekenden sagde politikere fra både Venstre, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti ellers, at de ikke ønsker tidligere IS-krigere hjem på dansk jord igen. Reaktionen kom, efter at USA's præsident, Donald Trump, har opfordret europæiske allierede til at hjemtage omkring 800 tilfangetagne IS-krigere og stille dem for en domstol. 

Men selv om fremmedkrigere fra Danmark kan have kæmpet mod danske styrker i Syrien og Irak, kan de ikke blive nægtet lov til at komme hjem igen.

Det siger Claus Juul, der er jurist i menneskerettighedsorganisationen Amnesty International til Ritzau ifølge blandt andre Berlingske.

”Hvis man er dansk statsborger, så har man ret til at opholde sig i Danmark,” vurderer han og understreger, at personer ikke må gøres statsløse. Men har personerne dobbelt statsborgerskab, kan man fratage dem det danske.

Paradigmeskifte kan koste virksomheder ansatte
På torsdag ventes det såkaldte paradigmeskifte i dansk udlændingepolitik at blive vedtaget af regeringen, DF og S. Det betyder, at fokus skal flyttes fra integration af flygtninge til at arbejde for at sende dem hjem hurtigst muligt.

Men det betyder også, at 8.700 udenlandske ansatte på danske arbejdspladser står til at havne på regeringens liste over flygtninge, der skal hjemsendes.

Det oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet til Mandag Morgen.

Præcis hvor mange det vil lykkes regeringen at sende ud af landet, afhænger blandt andet af Danmarks aftaler med flygtningenes hjemlande.

En af de brancher, der er meget afhængig af den udenlandske arbejdskraft, er hotel- og restaurationsbranchen. Her kommer hver syvende ansat fra et ikkevestligt land.

”Vi ville aldrig kunne have skabt den samme vækst uden de hænder. Vi er hundrede procent afhængig af udenlandsk arbejdskraft, ” siger administrerende direktør i Horesta, Katia Østergaard.

Læs Inger Støjbergs kommentar til tallene her.

LA og DF vil fjerne gratis tolkebistand
Selv om det har vakt massiv kritik, at udlændinge som noget nyt selv skal betale for tolkebistand i sundhedsvæsenet, vil DF og LA nu udvide kravet.

Dansk Folkeparti og Liberal Alliance melder sig klar til at indføre brugerbetaling for tolkebistand overalt i samfundet, hvis man har været i Danmark i mere end tre år. Det skriver TV 2.

Det vil betyde, at personer, der ikke kan tale dansk, selv skal betale for både lægebesøg, samtaler i jobcenteret, samtaler på børnenes skoler og andre ting.

”Vi er nødt til at komme væk fra den her barnepigestat og tilbage til et samfund, hvor den enkelte tager ansvar for sit eget liv,” siger ordfører for den offentlige sektor Laura Lindahl (LA).

Regeringen undersøger ifølge TV 2 nu mulighederne for at udbrede tolkegebyret til ’større velfærdsområder’.

Løkke-interview: Venstre er hovedarkitekten bag velfærdsstaten i dag
Du skal selvfølgelig også huske at få fat i Altingets trykte magasin, hvor du denne gang får et stort interview med statsministeren.

Her siger Løkke blandt andet, at Venstre er hovedarkitekten bag velfærdsstaten, hvis man ser på de seneste tyve år.

Læs også

Det gælder blandt andet sundhedssektoren, arbejdsudbudsreformer, dagpenge, efterløn og kontanthjælpstænkningen.

”Det er alt sammen ting, der har været udslagsgivende for, hvordan Danmark ser ud i dag. På godt og ondt kan man sige. Men ser man tilbage på de seneste 20 år, har Venstre spillet rollen som velfærdsstatens hovedarkitekt,” siger Lars Løkke Rasmussen.

”Socialdemokratiet forsøger ofte at tage patent på fortællingen om velfærdsstaten, men de seneste mange år har de bare været imod ændringer. I hvert fald i starten,” lyder det fra statsministeren.

Læs, hvad S siger til det, her.

Eller klik her for at se, hvordan du får magasinet tilsendt.

Miljøborgmester fløj jorden rundt til klimakonferencer
Vi skal også lige runde en mere kuriøs sag fra BT, som har kigget nærmere på teknik- og miljøborgmester Morten Kabells rejsemønstre.

Borgmesteren fra Enhedslisten - partiet, som netop har fremlagt et stort klimaudspil - tog i løbet af tre måneder på fem lange rejser, som i alt svarede til at flyve to gange rundt om jorden. Han var i henholdsvis Singapore, San Sebastian, Buenos Aires, New York og Los Angeles for at deltage i klimakonferencer og holde oplæg om, hvordan man skal redde kloden fra den globale opvarmning.

Det får Venstres Torsten Schack til at tale om klimahykleri.

Men den tidligere borgmester siger til BT, at ”en borgmester med den portefølje, jeg havde, vil altid skulle rejse i et vist omfang for at gavne samarbejdet mellem byerne for at rykke os alle i en grønnere retning”.

Det sker i dag

  • Klokken 10.55 Miljø- og fødevareministeren besøger vildsvinehegnet.
  • Klokken 13.00 Energi-, forsynings- og klimaministerier Lars Christian Lilleholt (V) præsenterer i dag regeringens handleplan for udbredelsen og udrulningen af 5G-nettet. Det foregår på Odense Universitetshospital.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Laura Lindahl

Chef for partnerskaber i privatafdelingen, Tryg, rådmand og gruppeformand (K), Frederiksberg Kommune
cand.merc. i filosofi (CBS 2011), HD Marketing Management (CBS 2014)

0:000:00