Dagens overblik: Danskernes gæld til Skat stiger voldsomt, og Mette F fortryder et afgørende træk

NYHEDSOVERBLIK: Efter flere års problemer i Skat er borgernes gæld vokset til 116 milliarder, og kun en fjerdedel kan inddrives. Og Mette Frederiksen ville ønske, Radikale var blevet holdt ude af Thorning-regeringen. Her er morgenoverblikket.

Godmorgen og velkommen til dit politiske overblik på dagen, hvor den britiske premierminister Theresa May kan vågne op og stadig kalde sig leder af De Konservative og af Storbritannien.

Hun vandt nemlig den mistillidsafstemning, som en del af hendes partifæller fik trumfet igennem onsdag aften, med 200 stemmer mod 117.

May kan nu gøre arbejdet med at forhandle en Brexit-aftale på plads færdigt. Men alle er ikke enige om, hvorvidt det er en styrket eller en svækket May, der skal forhandle med EU, nu hvor det står klart, at mere end en tredjedel af hendes egne ikke har tillid til hende.

Læs mere om Mays reaktion på afstemningen i aftes hos Altinget.

S-formand ville ønske, Radikale var blevet holdt ude af regering
Det havde været bedre for Socialdemokratiet, hvis Helle Thorning-Schmidt og Socialdemokratiet havde sagt nej til Margrethe Vestager i det sorte tårn i 2011.

Det siger den socialdemokratiske leder, Mette Frederiksen, i et stort interview med Altinget, der bringes torsdag.

Hun mener, at man skulle have sat hælen i over for Radikale under regeringsforhandlingerne, som endte med, at S-SF-R-regeringen videreførte centrale dele af de borgerliges økonomiske politik.

"Man kommer til at indgå masser af kompromiser på Christiansborg, men selvfølgelig kan en socialdemokratisk ledet regering ikke videreføre en borgerlig regerings økonomiske politik," siger Mette Frederiksen.

Læs mere her, hvor du også kan se, hvilken konkret sag der efter Mette Frederiksens vurdering kostede Thorning-regeringen genvalg:

Gælden til det offentlige stiger hastigt
Flere år med massive problemer i Skat har fået borgeres og virksomheders gæld til det offentlige til at stige voldsomt, og nu er gælden oppe på 116 milliarder kroner. Det skriver Berlingske på baggrund af et notat fra Gældsstyrelsen til Folketinget.

Staten forventer kun at kunne inddrive en fjerdedel af pengene.

”Det er dybt bekymrende, at vi som samfund kan have et problemforløb, vi er så længe om at få ryddet op i,” siger næstformand for Statsrevisorerne Klaus Frandsen (R).

Gælden er steget med hele 7,5 milliarder kroner i det første halvår af 2018.

Skat har ellers flere gange forsøgt at genoprette systemet til at kræve gæld ind, men det er altså endnu ikke lykkedes. Og i september rettede Rigsrevisionen en skarp kritik af inddrivelsen.

Eksperter før folkeskoleforhandlinger: Grib ind i reformen nu
Folkeskolen er ikke lykkedes med at gennemføre centrale elementer af skolereformen fra 2014. Det siger flere eksperter på baggrund af nyere rapporter, som blandt andet viser, at eleverne ikke er blevet fagligt dygtigere.

Nu opfordrer de ifølge Jyllands-Posten politikerne til at gribe ind.

”Skolereformen har ikke nået sine mål. Om det skal være en revolution eller en tilpasning, skal jeg ikke gøre mig klog på – men man skal i hvert fald reagere på, at man ikke kan se en udvikling i børnenes faglige niveau,” siger Andreas Rasch-Christensen, som er en af de forskere, der i sin tid stod bag indholdet i reformen.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) mødes i dag med Folketingets partier for at begynde forhandlinger om at justere reformen.

”Der er en brændende platform for at justere,” siger hun.

Og efter lidt vaklen frem og tilbage, melder DF nu, at de møder op til forhandlingerne. Det skriver Altinget.

DF: Naturforening skal ikke længere kunne stille fredningsforslag alene
Fremover skal en kommune eller staten bakke op om et forslag om at frede et bestemt område, før der kan rejses en sag.

Det mener Dansk Folkeparti, som dermed vil fjerne den særlige mulighed, Danmarks Naturfredningsforening har i dag. Foreningen kan som den eneste ud over stat og kommuner stille forslag om, at områder med særlig stor naturværdi eller kulturhistorisk betydning fredes.

Og det forslag er foreningens præsident stærkt imod.

”Der vil i fredningssystemet ikke længere være en stemme, der helt entydigt tager vare på naturen. Det er en voldsom forringelse,” siger Maria Reumert Gjerding til Ritzau ifølge blandt andre Politiken.

Det er lokale fredningsnævn, der afgør, om et område faktisk fredes.

Det sker i dag

  • Klokken 10.00: Møde i folketingssalen. Her er blandt andet tredje behandling af obligatorisk læringstilbud til etårige børn i udsatte boligområder og opholdskrav for ret til arbejdsløshedsdagpenge.
  • Klokken 10.00: EU-dom om statsstøtte til Femern-forbindelsen.
  • Klokken 10.15: Skatteminister Karsten Lauritzen (V) i samråd om udbyttesagen i Skat.
  • Klokken 13.00: Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og skatteminister Karsten Lauritzen (V) i samråd om statens indkøb af advokatbistand.
  • Klokken 13.30: Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) i samråd om spekulation i udbytteskatten.
  • Klokken 14.00: Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i samråd om loven om utryghedsskabende tiggeri.
  • Klokken 16.00: EU-topmøde i Bruxelles.

Forrige artikel Julekalender: Julekalender: "Det kunne være forfriskende med en valgkamp om dét, som EU-Parlamentet rent faktisk laver" Næste artikel Vestager modtager Altingets pris for politisk kommunikation Vestager modtager Altingets pris for politisk kommunikation