Dagens overblik: Danskernes tillid til regeringens coronahåndtering er dalet og sætter bundrekord

NYHEDSOVERBLIK: Befolkningens tillid til regeringens håndtering af corona er faldet til det laveste niveau nogensinde, viser forskningsprojekt. Nyt forslag til epidemilov ”undergraver demokratiet”, lyder kritikken fra partier på Christiansborg. Få overblik over dagens politiske historier.

Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til ugens sidste politiske nyhedsoverblik.

Danskernes tillid til regeringens coronastrategi ligger nu på det laveste niveau siden maj, hvor forskere begyndte at lave målinger af tilliden.

Det skriver Politiken på baggrund af et forskningsprojekt fra Aarhus Universitet. 

Tilliden er særligt dalet i løbet af den seneste uges tid, hvor regeringen og fødevareminister Mogens Jensen (S) har været i modvind på grund af håndteringen af minksagen. I lørdags, efter statsminister Mette Frederiksens pressemøde om aflivning af alle mink og lokale restriktioner i Nordjylland, svarede 63 procent, at de havde tillid til den politiske strategi.

Siden kom det frem, at regeringen ikke havde lovhjemmel til at aflive alle mink, og det ser ud til at ramme tilliden. Onsdag svarede 56 procent, at de har tillid til regeringen, hvilket er det laveste, der hidtil er målt.

Partier vil indskrænke sundhedsministerens magt
Samtlige partier i Folketinget – med undtagelse af Socialdemokratiet – vil have lavet om på regeringens forslag til en ny epidemilov og fjerne magt fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S). Det skriver TV 2.

Den nye lov skal erstatte den hastelov, som blev vedtaget i marts, da coronavirussen netop var brudt ud i Danmark. Men i det nye forslag har den siddende sundhedsminister stadig for vidtgående beføjelser, mener de øvrige partier i Folketinget.

Partierne kritiserer især, at lovforslaget lægger op til, at det er sundhedsministeren, der ene og alene – udenom Folketinget – kan bestemme, hvornår en sygdom skal defineres som samfundskritisk. Og den definition vil efterfølgende udløse en række særlige beføjelser til resten af regeringen.

”Det undergraver demokratiet. Vi har brug for, at der er et flertal i Folketinget, der er involveret i svære beslutninger, og det kan godt lade sig gøre,” siger SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, til TV 2.

Lovforslaget har netop været gennem høring og på Altinget Sundhed kan du læse, hvordan en række organisationer deler kritikken af, at loven giver sundhedsministeren for mange og for vidtgående beføjelser.
 
Minister vil sikre bæredygtig jagt med nyt forbud
Et forbud mod brugen af bly skal sikre mere bæredygtig jagt. Sådan lyder det fra miljøminister Lea Wermelin, der nu foreslår et forbud mod bly i riffelammunition til jagt.

Det skriver Ritzau ifølge Jyllands-Posten.

”Danmarks Jægerforbund anslår, at det vil spare vores natur for cirka to ton bly om året, og derfor giver det god mening at indføre det her blyforbud,” udtaler Lea Wermelin ifølge Ritzau.

De nye regler vil blive indfaset, således at der først er et reelt forbud i 2023.

Mogens Jensen afliver tanken om at lade avlsmink overleve
Først skulle alle mink aflives. Men så blev der luftet en mulighed for, at man kunne lade avlsmink overleve. Men den idé er nu blevet aflivet.

Det skriver Jyllands-Posten.

Torsdag morgen beskrev flere medier, at fødevareminister Mogens Jensen var åben for tanken om at lade nogle avlsmink overleve for at sikre fremtidig produktion af minkpels. Men den melding fik ministeren præciseret i løbet af torsdagen:

”Jeg opfatter det som en idé, der er lukket,” siger Mogens Jensen ifølge Jyllands-Posten og tilføjer:

”Jeg konstaterer nu, at minkavlerne selv siger, at det er urealistisk. Og det har regeringen selvfølgelig taget til sig.”

Det sker i dag

  • Klokken 9.30: Folketingets Erhvervsudvalg har kaldt erhvervsminister Simon Kollerup (S) og børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) i åbent samråd om anvendelse af sociale klausuler på offentlige danske byggerier.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00