Dagens overblik: "Der skal ske mere end det," siger Løkke om Brexit-aftale

NYHEDSOVERBLIK: Den danske statsminister tør endnu ikke regne med en endelig aftale med Storbritannien om Brexit. En OL-guldvinder vil i EU-Parlamentet for Venstre, og to ministre fravalgte det mest effektive vildsvinehegn. Få morgenoverblikket.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Velkommen til dit overblik over de vigtigste politiske nyheder onsdag morgen.

Øverst på dagsordenen i dag er det bud på en Brexit-aftale, som EU og Storbritanniens premierminister, Theresa May, nu har landet efter lang tids tovtrækkerier. 

Til det sidste var spørgsmålet om, hvordan EU's nye ydre grænse mellem Irland og Nordirland holdes åben efter Brexit, den store knast, der trak tænder ud hos forhandlerne.

Men nu er der et bud på en aftale, og Theresa May skal nu overbevise sin regering om at gå med på den. May mødtes ifølge flere medier tirsdag aften med regeringsmedlemmerne én for én. Og i dag onsdag forventes den britiske regering at samles til et møde klokken 14.

Herhjemme er statsminister Lars Løkke Rasmussen positiv, men tør endnu ikke glæde sig helt, selv om der ligger et bud på en aftale.

"Der skal ske mere end det," sagde han tirsdag aften på TV 2 News.

"Vi må se, hvad der kommer til at ske. Der skal være møde i det britiske kabinet i morgen (onsdag, red.). Vi venter også i spænding på, hvad der kan ligge i en sådan aftale. Men under alle omstændigheder er det i hvert fald positivt, at der er bevægelse," siger statsministeren ifølge DR.

Læs også

Ministre fravalgte mere effektivt vildsvinehegn
Et 70 kilometer langt hegn, som slanger sig langs grænsen til Tyskland, skal sørge for, at syge vildsvin ikke trænger ind i Danmark. Det er kernen i den vildsvineaftale, som regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet vedtog i juni.

Men hegnet kunne have været mere effektivt, hvis det var elektrisk. Alligevel fravalgte miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) og forgængeren Esben Lunde Larsen (V) den mulighed. Det viser et notat, som Altinget har fået aktindsigt i. Heri beskriver Naturstyrelsen, at en kombination af strøm og trådvæv mest effektivt vil afskrække dyrene.

Fødevare- og landbrugsordfører Lise Bech (DF) undrer sig over, at et strømhegn ikke er blevet diskuteret blandt aftalepartierne.

”Jeg ville gerne være blevet orienteret om muligheden for at få det stærkest mulige hegn. Det er jo 11 milliarder, der potentielt er på spil, hvis svinepest kommer til Danmark," siger hun. 

Håndboldspiller vil til Bruxelles for Venstre
Og så til en tidligere håndboldspiller og OL-guldvinder, som næste år stiller op til EU-parlamentsvalget for Venstre.

Katrine Fruelund var en af de bærende kræfter på kvindelandsholdet, som vandt OL i 2000 og 2004 og EM-guld i 2002.

Siden 2013 har hun været byrådsmedlem i Randers, og nu vil hun altså til Bruxelles.

Fruelund vil blandt andet sætte børn på dagsordenen.

”Jeg vil gerne være med til at sætte de emner på dagsordenen, som betyder noget for vores børn både her og nu og i fremtiden,” siger hun i en pressemeddelelse.

Kristian Jensen: Vi har ingen deadline for finanslov
Tirsdag aften var der ikke kun hastemøde i Downing Street i London. Der var også forhandlinger om næste års finanslov for Danmark i Finansministeriet på Slotsholmen.

Her sagde minister Kristian Jensen (V) blandt andet, at regeringen og Dansk Folkeparti nu er ved at være igennem "den afklarende fase" og går ind i slutspurten, hvor der især skal diskuteres pension og ikke mindst det såkaldt paradigmeskifte i udlændingepolitikken.

Han slog også fast, at regeringen fortsat er imod Dansk Folkepartis forslag om at pille pensionister og førtidspensionister ud af satspuljesystemet. Det kan du læse mere om fra Ritzau via JP.

Bliv opdateret på fire minutter med denne artikel, hvor du også får svar på, om klimaudspillet er med i forhandlingerne, og hvorfor parterne nu pludselig diskuterer pizzeriaer.

De Konservatives Mette Abildgaard fortæller desuden onsdag morgen, at regeringen vil stoppe for nye tilladelser til at suge sand i Øresund.

Det sker i dag

Klokken 9: Den svenske Riksdag stemmer om Moderaternas Ulf Kristersson som ny statsminister. Det forventes, at et flertal på mindst 175 riksdagsmedlemmer stemmer imod ham, så han dermed ikke kan blive valgt.

Klokken 9.45: Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) og skatteminister Karsten Lauritzen (V) skal i samråd om svindel med udbytteskatten og ejerskab af danske virksomheder. 

Klokken 10: Kulturminister Mette Bock (LA) er i samråd om regeringens planer om at sælge en række offentligt ejede bygninger med stor kulturel og historisk værdi. 

Klokken 11: Mette Bock skal i endnu et samråd. Denne gang om regeringens nedskæringer på kulturområdet. 

Klokken 11.30: Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i samråd om fattigdomskonsekvenser ved integrationsydelsen og kontanthjælpsloftet.

Klokken 13: Møde i folketingssalen med ministrenes spørgetid.

Klokken 13: Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i samråd om opholdskrav for ret til arbejdsløshedsdagpenge.

Klokken 13: Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i samråd om truede dyre- og plantearter i Danmark.

Klokken 13.15: Statsrevisorerne holder møde.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Theresa May

Fhv. premierminister, Storbritannien og fhv. leder, Conservative Party
geografi, Sct. Hugh's College, Oxford University

0:000:00