Dagens overblik: "Det begynder at ligne noget, vi har set før i Skat, og det er bekymrende"

NYHEDSOVERBLIK: Et nyt notat viser, at problemerne med de nye ejendomsvurderinger er større, end det hidtil er blevet beskrevet. Og så forventer regeringen, at den stadig kan nå at lande aftale om elbiler inden årsskiftet. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Skatteministeriet
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til en ny uge i dansk politik.

Vi lægger ud med en historie om, at problemerne med at få styr på de nye ejendomsvurderinger har været mere omfattende, end offentligheden hidtil har fået indsigt i.

Det skriver Jyllands-Posten på baggrund af et notat fra Skatteministeriet.

I slutningen oktober udskød skatteminister Karsten Lauritzen igen igen det nye ejendomsvurderingsystem. Vurderingerne vil nu først være klar i 2020 frem for første kvartal af 2019.

Dengang lød forklaringen, at der manglede et system til sagsbehandling. Men nu viser notatet, at der er stribevis af andre problemer. Det drejer sig blandt andet om, at medarbejderne i den nye Vurderingsstyrelsen har flere opgaver end forventet, hvilket "udfordrer produktionen".

Ifølge Peter Bjerre Mortensen, der er professor ved Aarhus Universitet og medforfatter til en ny bog om Skat, er der tale om "en række alvorlige udfordringer".

"Der er så mange dele, som stadigvæk volder problemer. Det begynder at ligne noget, vi har set før i Skat, og det er bekymrende," siger han til Jyllands-Posten.

Skatteminister Karsten Lauritzen maner dog til ro. Selvom listen over problemer er lang, skal ejendomsvurderingerne nok komme til at fungere, siger han til avisen.

Regeringen tror fortsat på billigere elbiler
Fredagens finanslovsaftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti indenholdt ikke en aftale om elbilers registreringsafgift.

Ifølge Politiken er det ellers regeringens ønske, at elbiler under 400.000 kroner fortsat skal fritages for registreringsafgift de næste to år.

Lige nu står fritagelsen til at udløbe ved årsskiftet, og det har finansloven ikke ændret på.

Men det er ikke for sent, siger finansminister Kristian Jensen. Han tror stadig på, at det kan lade sig gøre at lande en separat aftale om elbilerne inden nytår.

"Jeg forventer, at nu, hvor finansloven er faldet på plads, så vil partierne lægge fuld kraft på at sikre, at vi får en afklaring, så vi kan forhindre, at afgifterne stiger ved nytår," siger Kristian Jensen ifølge Politiken.

Stefan Löfven får ekstra tid
Ovre på den anden side af Øresund er der stadig ikke fundet en ny regering, siden svenskerne i starten af september gik til valg for at vælge nye medlemmer til landets rigsdag.

Men nu tyder det på, at der sker en udvikling i regeringsforhandlingerne, der indtil videre har været fastlåste. Den fungerende statsminister, Stefan Löfven, har fået to ekstra dage til at finde et flertal for en ny svensk regering.

Det skriver SVT.se.

Professor i statskundskab ved Stockholms Universitet Drude Dahlerup siger til Ritzau, at den ekstra tid skal ses som et tegn på, at der er ved at ske en bevægelse i forhandlingerne:

"Det lukker op for, at der måske alligevel er noget i gang. Ellers ville Stefan Löfven ikke bede om mere tid," siger hun.

Onsdag vil den svenske talman Andreas Norlén præsentere Stefan Löfven som statsministerkandidat i Riksdagen. Herefter skal Riksdagens politikere stemme om Löfven, og her vil det vise sig, om han har sikret, at der ikke er et flertal imod ham.

Ahlers savn
Hvis den igangværende evaluering af karakterskalaen viser, at der er problemer med den nuværende skala, er uddannelsesminister Tommy Ahlers (V) klar til at ændre den.

Det siger han i et interview med Berlingske, hvor han genåbner debatten om en ændring af den nuværende karakterskala.

"Jeg savner, at vi har muligheden for at belønne det helt ekstraordinære. Når man går egne veje, tør tage en chance og angriber en problemstilling fra en helt anden side. Dér, hvor man kan risikere at få 03, men hvor man også kan gå efter 13-tallet," siger han.

Udtalelsen fra Ahlers kommer efter, at Dansk Folkeparti i slutningen af november over for Altinget har luftet sit ønske om at få afskaffet den nuværende karakterskala.

Læs også

Det sker i dag

  • Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) holder debat med udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) om regeringens Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Strategi 2019-2020.
  • Klimatopmødet COP24 i Katowice i Polen begynder. Topmødet fortsætter frem til 14. december.
  • Klokken 10.00: Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) tager på kontrolbesøg i en hundepension sammen med Karina Due (DF).
  • Klokken 10.15: Finans Danmark holder årsmøde, hvor skatteminister Karsten Lauritzen (V), erhvervsminister Rasmus Jarlov (K), formand for Folketingets Erhvervsudvalg, Morten Bødskov (S), og Radikales politiske leder, Morten Østergaard, deltager.
  • Klokken 13.00: Miljø- og fødevareministeren offentliggør også i dag en ny skovrejsningsaftale med Aarhus Kommune og Aarhus Vand.
  • Klokken 14.00: I dag er FN's internationale handicapdag, og dagen bliver markeret verden over. Herhjemme vil statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og kronprinsesse Mary markere dagen ved et arrangement i Handicaporganisationernes Hus i Høje Taastrup.

Få overblik over hele ugen i dansk politik lige her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00