Dagens overblik: Syrere forlader landet. "Danmarks asylpolitik har en indirekte afskrækkelseseffekt"

Danmark modtager i stigende grad anmodninger om at tilbagetage syrere, hvilket vidner om, at regeringens hjemsendelsespolitik indirekte afskrækker dem, mener eksperter. En ny EU-aftale om reduktion af gas blev indgået i sidste uge. Men det viser sig, at Danmark allerede levede op til et afgørende krav, inden aftalen blev indgået. 

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Lærke Møller Hansen

God formiddag og varmt velkommen til dagens politiske nyhedsoverblik.

Det er blevet tirsdag, og vi starter ud med at vende snuden mod Bruxelles.

I sidste uge skrev klima-, forsyning- og energiminister Dan Jørgensen (S) nemlig under på en særlig aftale om reduktion af gasforbrug i EU i kølvandet på krigen i Ukraine. 

Men aftalen gemmer på en interessant detalje. Den indebærer nemlig, at hvert EU-medlemsland skal reducere sit naturgasforbrug med 15 procent på et halvt år.

Men en beregning fra Greenpeace viser, at Danmark faktisk allerede har nået det mål i 2020. Det skriver Dagbladet Information. Det vil sige, at selvom Danmark er en del af aftalen, behøver vi altså ikke at handle yderligere.

EU-aftalen blev lavet, efter at Rusland besluttede, at man ville skære på gasleverancen til Europa, som skabte usikkerhed om den kommende vinters gasforsyningssikkerhed. Det har DI også advaret om i en artikel fra Altinget.

Flere syrere forlader Danmark for at søge asyl i andre lande

Vi bevæger os væk fra Bruxelles og til Slotsholmen.

Her får regeringens hjemsendelsespolitik flere syrere til at forlade Danmark for at søge asyl i andre lande. Det skriver Politiken på baggrund af en aktindsigt fra Udlændingestyrelsen.

Danmark har siden 2019 modtaget 593 anmodninger fra andre lande om at sende syrere retur. Tallet er højere end tidligere år.

Antallet af anmodninger vurderes som højt af eksperter – herunder juraprofessor Thomas Gammeltoft-Hansen.

"Det bekræfter, at Danmarks asylpolitik har en indirekte afskrækkelseseffekt. Det vil sige, at ved at stramme reglerne herhjemme forsøger vi ligesom at presse asylansøgere videre til andre lande. Men det rammer så også nogle, som er kommet ind i det danske asylsystem," siger han til avisen.

Du kan læse hele historien her.

Toppolitikere: For få mennesker med erhvervserfaring søger ind i politik

Vi går nu videre til en problemstilling, som optager en række tidligere og nuværende toppolitikere.

Der mangler folkevalgte med erfaring fra erhvervslivet, og derfor har de stiftet et politisk akademi. Det skal forsøge at gøre op med, at der er få mennesker med erfaring fra civilsamfundet og erhvervslivet på stemmesedlerne.

Sådan lyder det fra en af medstifterne, Radikales næstformand Martin Lidegaard, i et interview med DR.

På akademiet kan man på et kursus komme og høre politikerne fortælle om livet i politik, work/life balance og meget mere.

Ud over Martin Lidegaard sidder blandt andre også Maria Reumert Gjerding, Louise Gade og René Christensen (DF) i bestyrelsen for "'Det Politiske Akademi".

To grønne partier slår sig sammen og skifter navn

Her til morgen er der kommet en nyhed, som får betydning for stemmesedlen ved et kommende folketingsvalg.

Vi skal sige farvel til navnet Veganerpartiet.

Partiet, som i september 2020 opnåede vælgererklæringer nok til at kunne stille op til næste folketingsvalg, har nemlig valgt at lade sig fusionere med De Grønne.

Det kan man blandt andet læse hos TV 2.

Samtidig vil der komme et nyt navn på stemmesedlen. Grøn Alliance er partiets nye navn og vil kunne kendes under navnet G, når partiet bliver godkendt.

DF henter udenrigsordfører i Bruxelles

En del har forladt DF i løbet af det seneste halve år, og partiet har nu fordelt nye ordførerskaber. 

Peter Kofod bliver tildelt titlen som udenrigsordfører på trods af, at han ikke sidder i Folketinget men i stedet i Bruxelles.

Han overtager embedet fra Søren Espersen, der har siddet på posten i 17 år, inden han i juni forlod partiet og blev løsgænger.

Peter Kofod har siddet i Folketinget i perioden 2015-2019 og stiller nu op til næste folketingsvalg.

Det sker i dag:

  • Nye regler for barselsorloven træder i kraft.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

Thomas Gammeltoft-Hansen

Professor og leder af Grundforskningscenter for Global Mobilitetsret (MOBILE), Det juridiske fakultet, Københavns Universitet
master i flygtningestudier (Oxford Uni. 2003), cand.scient.pol. (København Uni. 2005), ph.d. i jura (Aarhus Uni. 2009)

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

0:000:00