Dagens overblik: ”Det er derfor, jeg ikke bare uden videre siger: Fint, så lader jeg mig også brænde af”

NYHEDSOVERBLIK: En Venstre-region kræver nu åbent ledelsens afgang, Claus Hjort beder dem stoppe ”mobningen”, og Løkke forklarer, hvorfor han ikke vil gå. Og så vil S-regeringen gøre pædagoguddannelsen bedre. Få morgenoverblikket.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Godmorgen, her er dit daglige rids af dagens vigtigste politiske nyheder.

Det er igen Venstre, der fylder alle medier denne morgen. Tirsdag aften meldte Venstre i Region Midtjylland – også kaldet Venstres kernebagland – offentligt ud, at de vil af med både Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen som partiets ledere.

"Af hensyn til Venstres fremtid, troværdighed og stabilitet opfordrer vi formandskabet til, at de trækker sig kollektivt," lyder det blandt andet i udtalelsen.

Og nu følger enkelte folketingsmedlemmer op ved åbent at sige, at de ønsker sig en ny ledelse.

Ikke lige nu

Jakob Ellemann-Jensen (V)
Politisk ordfører

Det gælder det midtjyske folketingsmedlem Carsten Kissmeyer og det nordjyske folketingsmedlem Preben Bang Henriksen.

”Genvælger man den nuværende ledelse, så vil man også have de problemer om tirsdagen, som man har haft om mandagen,” siger Bang Henriksen til Jyllands-Posten.

Han håber, der ved det kommende landsmøde i Venstre kommer andre kandidater til posterne som formand og næstformand end Løkke og Jensen, siger han og nævner Jakob Ellemann-Jensen.

Ellemann: Ikke lige nu
Manden, som alle taler om som bedste bud på en eventuel ny formand for Venstre, Jakob Ellemann-Jensen, har dog fortsat ikke sagt noget om, at han vil stille op.

Senest har DR Nyheder spurgt ham, hvorvidt han vil være formand for Venstre, og her lyder svaret i Radioavisen onsdag morgen:

”Ikke lige nu.”

Hvorfor?

”Fordi vi har én,” siger Jakob Ellemann-Jensen.

Hjort vil have stoppet mobningen af Løkke
Mens oprøret mod Venstre-ledelsen nu raser mere åbent, er en af Lars Løkke Rasmussens vigtigste støtter gennem mange år ude og forsvare formanden.

Claus Hjort Frederiksen (V) siger til flere medier, at han opfordrer baglandet til at holde op med at forsøge at få Løkke til at trække sig. Den diskussion skal tages på landsmødet, mener Hjort.

”Det, der foregår i øjeblikket, ligner for mig at se mobning, hvor man skal gøre livet så surt for Lars Løkke, at han kaster håndklædet i ringen,” siger Claus Hjort Frederiksen til blandt andre TV 2

Løkke: Derfor går jeg ikke
Mens næstformand Kristian Jensen er tavs efter opfordringen om at trække sig, er Lars Løkke ude og give interview i flere af de største, brede medier.

Han vil gerne forklare, hvorfor han ønsker at blive siddende som formand, og hvorfor baglandet tager fejl, når det kræver hans afgang. Løkke mener, at det er forhastet, og at der er brug for en diskussion om partiets linje, før man diskuterer personer.

”Der er intet over Venstres landsmøde. Det er stedet, hvor det skal testes, om den politiske linje, jeg har lagt, gælder, eller om vi har en anden. For hvis vi har en anden linje, kan jeg selvfølgelig ikke stå i spidsen for det. Men hvis det er linjen, så har jeg en ambition om fortsat at stå i spidsen,” siger han i dette interview med Jyllands-Posten.

Løkke argumenterer for, at han har ført partiet til stor vælgerfremgang og ”den strategisk bedste situation overhovedet” ved at ændre partiets kurs ind mod midten frem for at basere sig på den yderste højrefløj.

”Vi står rigtigt stærkt, og derfor er det trist at opleve, at fodfejl i overgangen fra sommer og frihed til, at vi igen skal i arbejdstøjet, gør, at der opstår en selvantændelse i hele vores bagland. Det er også derfor, jeg ikke bare uden videre siger: 'Fint, så lader jeg mig også brænde af', men appellerer til, at vi får ro og omtanke,” siger Løkke til JP.

Han mener, at årene i regeringen har udfordret baglandet, fordi Venstre har måttet gå på kompromis med sin politik. Løkke nævner som eksempel regeringens forslag til en sundhedsreform, som indebar at nedlægge regionerne og derfor fik kritik for at skade det lokale folkestyre.

Den blomst var ikke groet i hverken Venstres baghave eller forhave, siger Løkke til TV 2.

Penge til bedre pædagoguddannelser
Og så sker der faktisk også andre interessante ting i dansk politik. Regeringen begynder nu at spille ud med enkelte af sine prioriteter i det kommende finanslovsforslag.

I dag er det uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), der foreslår at give flere penge til pædagoguddannelserne.

Konkret vil hun tage 125,5 millioner kroner fra disruptionpuljen og bruge dem til flere undervisningstimer, mere feedback eller hjælp til de studerende. Det skriver ministeriet i en pressemeddelelse.

”Vores pædagoguddannelse skal være bedre, så vi får flere dygtige pædagoger – det er en af mine topprioriteter. Vi skal sikre den grundlæggende kvalitet af vores uddannelser, før vi laver eliteprogrammer, så vi prioriterer pædagoguddannelsen over den tidligere regerings talentinitiativ,” siger Ane Halsboe.

Forstå spinnet om kassetjekket
Du skal også lige have dagens serviceartikel.

For tirsdag præsenterede finansminister Nicolai Wammen en status på dansk økonomi, hvor han både sagde, at råderummet kan blive større end forventet, og at Løkkes regering har efterladt en ubetalt regning på 3,5 milliarder kroner.

Hvad er op og ned, hvad er spin og fakta? Det får du en kort og letfordøjelig forklaring på her.

Læs også

Det sker i dag

  • Klokken 7: Møde i Europaudvalget
  • Klokken 11: Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) skal i samråd om EU-afgørelsen, der kan få konsekvenser for danske afgørelser om familiesammenføring
  • Klokken 11.30: K og DF holder gruppemøde
  • Klokken 12: Venstre holder gruppemøde
  • Klokken 12: Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard Thomsen (S) skal i samråd om førtidspensions- og fleksjobreformen
  • Klokken 13: Møde i folketingssalen
  • Klokken 13.20: Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) holder et kort pressemøde sammen med EU's brexitforhandler Michel Barnier
  • Klokken 15: Europaudvalget og Udenrigspolitisk Nævn mødes med Michel Barnier
  • Aften: Venstre i Region Sjælland holder møde om ledelsen af partiet. 
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ane Halsboe-Jørgensen

Beskæftigelsesminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009)

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00