Dagens overblik: "Det er virkelig skandaløst og pinligt for en såkaldt rød regering"

NYHEDSOVERBLIK: Socialdemokratiet bliver beskyldt for hykleri, efter at nye tal viser, at partiet har gennemført større skattelettelser end VLAK-regeringen. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til ugens sidste politiske nyhedsoverblik.

I dag lægger vi ud med en hård kritik af Socialdemokratiet. Både Enhedslisten og Venstre langer ud efter partiet og beskylder det for hykleri.

Det skriver Berlingske.

"V-regeringens udspil var endnu værre, men endte med at blive mindre slemt. Det er virkelig skandaløst og pinligt for en såkaldt rød regering, at man gennemfører en skattereform, som en borgerlig regering ikke engang kan slå," siger Enhedslistens skatteordfører, Rune Lund, til Berlingske.

De hårde ord kommer i kølvandet på nye beregninger fra den liberale tænketank Cepos, der har set nærmere på forskellen på den S-ledede SRSF-regerings skattereform fra 2012 og VLAK-regeringens skattereform fra februar i år. Beregningerne viser, at den røde skattereform giver de vellønnede danskere markant større skattelettelser end den blå reform.

Socialdemokratiets skatteordfører, Jesper Petersen, afviser kritikken og mener ikke, at opgørelsen af VLAK-regeringens skattereform er retvisende.

Læs hele historien her.

Flere børn og ældre kan dræne statskassen
Der kommer flere børn og ældre i Danmark, og det giver stigende udgifter til statskassen. Det betyder også, at det i den næste valgperiode bliver sværere at finansiere den samme velfærdsservice, som der er i dag.

Det skriver Jyllands-Posten på baggrund af en ny opgørelse fra Finansministeriet.

Opgørelsen viser, at der samlet set vil mangle to milliarder kroner i de fire år, der dækker næste valgperiode, hvis de stigende udgifter til eksempelvis skoler, sygehuse og ældrepleje skal dækkes.

"Det bliver ikke så spændende at være regering og få tingene til at hænge sammen, for der er ikke så meget at gøre godt med," siger Bo Sandemann, der er økonomiprofessor ved Aarhus Universitet, til Jyllands-Posten.

S klar med sin første EU-mærkesag
I maj 2019 skal danskerne i stemmeboksen for at vælge 14 nye danske medlemmer af Europa-Parlamentet. Selvom valgdagen stadig ligger et stykke ude i fremtiden, løfter S-formanden, Mette Frederiksen, nu i et interview med Politiken sløret for partiets første mærkesag i den kommende valgkamp.

I kølvandet på den seneste tids skandaler med udbytteskat og hvidvask vil Socialdemokratiet gå til valg på at få et stærkere værn mod lignende skandaler.

Det værn skal blandt andet bestå af en fælles EU-bund på erhvervsbeskatning, som der skal sikre, at EU-landene ikke konkurrerer om at have det laveste skattetryk.

Derudover foreslår Socialdemokratiet, at der bliver oprettet en koordinerende enhed, der skal hjælpe europæiske skattemyndigheder i sager som udbytteskatskandalen. Partiet vil også have oprettet en ny europæisk efterforskningsenhed, der skal føre tilsyn med bankerne og efterforske hvidvaskningssager.

Læs hele interviewet her.

Ny politisk aftale om erhvervsuddannelserne
Torsdag eftermiddag blev regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, SF og Radikale enige om en række nye tiltag, der skal styrke landets erhvervsuddannelser.

Det skriver Altinget.

For få unge vælger i dag en erhvervsuddannelse, men det vil partierne ændre på med blandt andet en styrket praksisfaglighed i folkeskolen, bedre undervisningsmiljøer og en økonomisk belønning til kommuner, der flytter deres 10. klasse til en erhvervsskole.

Læs meget mere om aftalen, og se alle initiativer her.

Det sker i dag

  • Klokken 9.00: Uddannelses- og forskningsudvalget, SIRI-kommissionen, Ingeniørforeningen og AI Safety holder åben høring under overskriften "Ansvarlige algoritmer – mennesker, forskning og regulering af kunstig intelligens". 
  • Klokken 10.00: Klimarådet holder pressemøde omkring deres nye analyse "Status for Danmarks klimamålsætninger og -forpligtelser 2018".
  • Klokken 10.00: Der er møde i folketingssalen, hvor politikerne blandt andet skal behandle to borgerforslag. Det ene handler om indførelse af 18-års mindstealder for omskæring af raske børn, og det andet om automatisk organdonation, fra man fylder 18 år.
  • Klokken 10.00Talmannen – formanden – for Riksdagen i Sverige, Andreas Norlén, vil på et pressemøde løfte sløret for sit næste skridt i bestræbelserne på at få brudt det politiske dødvande og udnævnt en ny svensk regering efter riksdagsvalget 9. september.
  • Klokken 13.00: Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og Ungarns udenrigsminister, Péter Szijjártó, har doorstep efter deres møde. På mødet skal de to ministre blandt andet drøfte sager som retsstaten, migration og EU’s fremtid.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00