Dagens overblik: DF har tabt flest byrødder siden kommunalvalget

NYHEDSOVERBLIK: Dansk Folkeparti har tabt flest byrødder siden kommunalvalget. Flertal vil forbyde tobakskuponer. Venstre udpeger ny gruppeledelse. Få hele dit politiske overblik her.

Godmorgen og velkommen til ugens første nyhedsoverblik.

Den politiske sæson går for alvor i gang i denne uge, hvor både Dansk Folkeparti og Venstre holder sommergruppemøder.

Sidstnævnte holder i dag sit første gruppemøde efter sommerferien, og det vil mange holde et vågent øje med.

Partiet skal nemlig sætte navn på sin nye gruppeledelse, der skal tegne partiet frem mod det næste folketingsvalg. Særligt posterne som politisk ordfører og gruppeformand er af afgørende betydning.

De to stillinger har hidtil tilhørt henholdsvis Britt Bager (V) og Karen Ellemann (V), men ifølge flere medier skal de to forvente konkurrence om pladserne, hvis de altså ønsker at genopstille.

Læs også: Nu skal Venstre fordele topposterne, der skal tegne partiets fremtid

Gruppemødet begynder klokken 14.00 i eftermiddag.

Dansk Folkeparti mister flest byrødder
Dansk Folkeparti har mistet flere byrådsmedlemmer end noget andet parti siden kommunalvalget i 2017.

Det til trods for, at Dansk Folkeparti blot blev det fjerdestørste parti ved det seneste kommunalvalg. 

Hele 14 byrådsmedlemmer har ifølge Politiken skiftet parti efter enten selv at være hoppet fra eller at være blevet ekskluderet fra partiet.

Det er fire flere end Venstre, der med ti afhoppere har tabt næstflest byrådsmedlemmer siden valget. 

"Det er bestemt et problem over for vælgerne. Det er ikke acceptabelt, at en vælger stemmer på Dansk Folkeparti og på en kandidat, og så pludselig springer han,” siger næstformand Søren Espersen (DF) til Politiken.

Nye F-35-fly kan blive dyrere
Regningen for indkøbet af Danmarks nye F-35-kampfly risikerer at blive dyrere end hidtil forventet.

Det skyldes, at Tyrkiet er blevet smidt ud af samarbejdet om udviklingen af flyene, skriver Altinget.

Tyrkerne, der skulle have modtaget 100 F-35-kampfly, er på USA’s initiativ blevet udelukket fra samarbejdet, efter at de har investeret i et russisk produceret luftforsvarssystem.

Det har fået amerikanerne til at frygte, at Rusland vil få indblik i teknologien bag F-35-kampflyet.

”Vi må forvente en mindre stigning i stelprisen i en periode, indtil produktionen er normaliseret,” siger Henrik Lundstein, der er direktør for det kontor i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, som står for anskaffelsen af de danske F-35-kampfly.

Flertal vil forbyde tobakskuponer på færger
Passagerer på flere færgeruter modtager i dag billetter, der giver adgang til at købe toldfri tobak. Det gælder blandt andet på bornholmerfærgen og ruter til Tyskland og Sverige. 

Billetterne uddeles til samtlige passagerer, herunder også børn.

Det skriver DR.

Men det er et dårligt signal og skal nu være slut, mener et politisk flertal bestående af SF, Venstre, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet.

De vil nu bede sundhedsminister Magnus Heunicke (S) se på sagen.

”Ministeren må på banen og give klare svar på, hvordan regeringen vil sikre, at børn og unge ikke opfordres til at købe tobak,” siger Venstres sundhedsordfører, Jane Heitmann.

Løkke drømmer igen om Statsministeriet
Vi slutter af med en markant udmelding fra Lars Løkke Rasmussen (V). 

Fredag aften gik Venstre-formanden live på Facebook, hvor han fortalte sine følgere, at han agter at tage personlig revanche for valgnederlaget i juni.  

"Jeg og Venstre har en ambition om at tage nøglerne til Statsministeriet igen," lød det fra Løkke. 

Udtalelsen blev straks mødt af reaktioner fra flere af Lars Løkke Rasmussens borgerlige kollegaer.

Kristian Thulesen Dahl vil kræve, at Lars Løkke Rasmussen tager tydelig afstand fra den linje, han lagde under valgkampen, hvor han indbød statsminister Mette Frederiksen til et regeringssamarbejde over midten, hvis han igen skal støtte ham som statsminister. 

"Hvis Venstre fortsat vil kæmpe for en SV-regering i et samarbejde med De Radikale, som er vores politiske modpol, ja, så bliver det uden støtte fra Dansk Folkeparti," siger han til DR

Den holdning flugter med Konservatives, der også ønsker en ny retning fra Venstre. 

"Vi har behov for, at Venstre entydigt forpligter sig til at kæmpe for en borgerlig regering ved næste valg i stedet for at lade døren stå på klem for Socialdemokratiet," siger fungerende politisk ordfører i Konservative, Rasmus Jarlov, til DR.  
 
Det sker i dag

  • Klokken 10.00: Dansk Folkeparti indleder sit sommergruppemøde. 
  • Klokken 14.00: Gruppemøde i Venstre, hvor partiet skal udpege ny gruppeledelse.

Forrige artikel Udsmidning af Tyrkiet kan gøre danske kampfly dyrere Udsmidning af Tyrkiet kan gøre danske kampfly dyrere Næste artikel Minister vil kunne give ulovlige vælgererklæringer det røde kort Minister vil kunne give ulovlige vælgererklæringer det røde kort