Dagens overblik: DF og Nye Borgerlige vil sikre navneopråb ved afstemning om rigsretssag

NYHEDSOVERBLIK: Folketingsmedlemmerne skal tilkendegive med navn, om de stemmer for eller imod en rigsretssag mod Inger Støjberg. Politisk flertal er bekymret over centrale tiltag i nyt børneudspil. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til torsdagens korte gennemgang af de politiske nyheder.

Når folketingsmedlemmerne i næste uge skal stemme om at rejse en rigsretssag mod Inger Støjberg (V), skal de afgive deres stemme ved navneopråb i stedet for at trykke på afstemningsknappen. Det skriver Berlingske.

Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige råder til sammen over mere end de 17 folketingsmedlemmer, som det kræver for at trumfe beslutningen om navneopråb igennem, og det har to partier tænkt sig at gøre brug af, oplyser Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard og Nye Borgerliges partiformand, Pernille Vermund. Det er nemlig afgørende, at det bliver sagt højt, hvem der er for og imod rigsretssagen, mener de.

Tiltalen mod Støjberg er klar
Afstemningen om rigsretssagen mod Støjberg forventes at finde sted på tirsdag. Men allerede i dag er sagen på dagsordenen, da beslutningsforslaget med tiltalen skal gennem førstebehandling i Folketingssalen. Det skriver DR Nyheder.

Det endelige anklageskrift, som folketingsmedlemmerne skal debattere i dag, blev først færdiggjort onsdag. Ifølge det bliver Inger Støjberg anklaget for at være ansvarlig for udmøntningen af den ulovlige instruks om at adskille alle asylpar, hvoraf den ene var mindreårig, uden individuel sagsbehandling.

Foruden den anklage har partierne bag tiltalen besluttet, at det skal være en skærpende omstændighed, at Støjberg har givet ”urigtige eller misvisende” oplysninger til Folketinget i forbindelse med flere samråd. Alle i Folketinget med undtagelse af ni V-medlemmer, løsgængeren Lars Løkke Rasmussen, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige forventes at stemme for.

”Det ved Inger også godt”
Venstre har endnu ikke meddelt, hvad der skal ske med Inger Støjbergs retsordførerskab, når rigsretssagen mod hende er vedtaget. Men hjemme i Inger Støjbergs egen valgkreds i Skive har kredsformanden allerede accepteret, at ordførerskabet bliver taget fra hendes folketingsmedlem.

Og det forventer Støjberg også selv, fortæller kredsformand Susanne Rusbjerg, til Politiken.

”Det ved Inger også godt, og det ved vi også godt. At selvfølgelig kan Inger ikke fortsætte med at være retsordfører. Man kan ikke være retsordfører og have en rigsretssag hængende over hovedet. Det giver sig selv. Det ved vi alle sammen godt. Det ved jeg, det ved kredsbestyrelsen, det ved Inger, det ved alle,” siger hun til Politiken.

Netop i Jylland har sagen mod Støjberg sat sit spor. På forsiden af dagens udgave af Politiken kan man læse, at medlemmerne forlader Venstre i protest mod Ellemanns håndtering af sagen. Ifølge dagbladet har både lokalforeningerne i Viborg og Randers mistet knap 10 procent af deres medlemmer.

Nyt børneudspil vækker bred bekymring
Både regeringens støttepartier og den borgerlige opposition er bekymret over nogle af de centrale tiltag i regeringens nye børneudspil. Det skriver Altinget.

Partiernes bekymring bunder i regeringens forslag om at gøre det nemmere for kommunerne at fjerne eller bortadoptere børn uden samtykke fra forældrene. Flere af partierne peger på, at der stadig er rum til at styrke den forebyggende indsats, inden man tager brug af ”så indgribende tiltag”.

”Jeg har svært ved at se for mig, at tvangsanbringelser og bortadoptioner løser størstedelen af problemet. Og tvang er jo meget indgribende i både børnene og forældrenes liv,” siger Radikale Venstres socialordfører, Henrik Vinther.

Læs mere på Altinget.

Det sker i dag

  • Klokken 10.00: Der er møde i Folketingssalen, hvor der blandt andet er førstebehandling af forslag til folketingsbeslutning om rigsretstiltale mod tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) på dagsordenen.
  • Klokken 10.30: Fødevareminister Rasmus Prehn (S) er i dag kaldt i samråd om Fødevarestyrelsens håndtering af aflivningen af mink.
  • Klokken 13.00: Folketingets Social- og Indenrigsudvalg har social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) i åbent samråd om retssikkerhed for familierne i sager om underretninger, tvangsfjernelser og tvangsadoptioner.
  • Klokken 14.00: I forbindelse med Danmarks kommende udviklingspolitiske strategi holder Udenrigsudvalget i samarbejde med Udenrigsministeriet en høring i Landstingssalen om Danmarks nye udviklingspolitiske strategi.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00