Dagens overblik: DF vil udskyde ret til tidlig pension

NYHEDSOVERBLIK: Dansk Folkeparti opfordrer regeringen til at udskyde forhandlinger om ret til tidlig pension. Fødevareministeriet lemper reglerne for, hvornår restauranter må levere takeaway, mens 1. maj nu er aflyst. Få dit overblik her.

Godmorgen og velkommen til Altingets daglige politiske nyhedsoverblik.

Gårsdagens femte hjælpepakke fra regeringen, som giver kompensation til selvstændige og virksomheders faste udgifter, er i dag stadig til forhandling hos partierne.

Men de i alt 40 milliarder kroner, der vil blive brugt på hjælpepakken, er langtfra nok, lyder det fra flere topøkonomer på forsiden af dagens Berlingske.

I en kronik i samme avis kommer tænketanken Kraka med en række tidligere overvismænd i spidsen med et forslag til en ny pakke, hvor Folketinget over en bred kam går ind og dækker en del af den indkomstnedgang, som mange virksomheder oplever på grund af coronakrisen.

Mere præcist foreslår Kraka, at regeringen afsætter 300 milliarder kroner til en gigantisk fond, der skal bruges i coronakrisen. Læs kronikken her.

Flere reaktioner på hjælpepakke
Regeringen har dog også fået stor ros på hjælpepakken, hvor særligt restaurationsbranchen har glædet sig, mens størstedelen af oppositionen allerede har meldt, at de vil stemme for pakken.

Kulturbranchen er dog stadig forbløffet over, at man skal være cvr-registreret for at få kompensation, da mange kunstnere både er honorarlønnede freelancere og arbejder som selvstændige på deres cpr-nummer.

Flere fagforbund inden for kultursektoren siger til Altinget, at pakken er ubrugelig, mens kulturminister Joy Mogensen ser det som en hjælpepakke, der særligt gavner kulturlivet. Forstå uoverensstemmelsen her.

1. maj er aflyst
Arbejdernes internationale kampdag er dette år aflyst i Fælledparken. Det oplyser arrangøren, LO Hovedstaden, i en pressemeddelelse.

Aflysningen skyldes den nuværende coronasituation i Danmark.

"Det er rigtig trist at træffe beslutning om at aflyse 1. maj i Fælledparken, som vi kender det, men vi følger naturligvis myndighedernes meldinger, og vi må alle gøre alt for at modarbejde spredningen af smitte med coronavirus," siger Per Olsen, formand LO Hovedstaden, i pressemeddelelsen.

Lukkede restauranter får lov til udbringning
For at lette restauranternes og caféernes situation ændrer Fødevarestyrelsen nu sine retningslinjer og gør det nemmere at begynde at sælge takeaway.

Spisestederne behøver fra i dag af ikke at registrere ændringer om takeaway-aktivitet hos Fødevarestyrelsen, selvom det normalt er et krav.

”Coronavirus har bragt os i en helt særlig situation, som kræver handling. Vi skal gøre, hvad vi kan for at hjælpe hårdt trængte restauranter og caféer. Det nye tiltag er ikke redningen for alle spisesteder – men det kan være en hjælp for nogle. Derfor er jeg også meget opmærksom på, om vi kan gøre endnu mere i den kommende tid for at lette situationen for spisestederne, uden at det går på kompromis med fødevaresikkerheden,” siger fødevareminister Mogens Jensen i en pressemeddelelse.

DF vil udskyde ret til tidlig pension
Regeringen må slå koldt vand i blodet og droppe alle større forhandlinger, før man kender de fulde økonomiske konsekvenser af coronasmitten.

Sådan lyder meldingen fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, i dagbladet Børsen.

Det gælder også forhandlingerne om retten til tidligere pension, der har været Socialdemokratiets store valgløfte, som DF ellers har været udset til at gøre til virkelighed.

”Indtil vi har grund under fødderne og ved, hvor meget det her kommer til at betyde for vores virksomheder, så kan det ikke nytte noget at forhandle om ting, der lægger nye byrder over på vores erhvervsliv. Der er usikkerhed nok i forvejen,” siger DF-formand til Børsen.

Det sker i dag

  • Klokken 8.00: Danmarks Statistik kommer med tal på beskæftigelsen for lønmodtagere i januar.
  • Klokken 11.15: Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, fremlægger på et virtuelt pressemøde forsvarsalliancens årsrapport for 2019.
  • Klokken 14.00: Videokonference mellem EU’s social- og beskæftigelsesministre. Fokus på konsekvenser af covid-19 for social- og beskæftigelsesområdet, herunder koordination af vedtagne og fremadrettede nationale tiltag.
  • Klokken 14.00: Regeringen holder det daglige pressemøde med nyt om corona.

Forrige artikel Joy Mogensen jubler over hjælpepakke, men kulturlivet ånder ikke lettet op  Joy Mogensen jubler over hjælpepakke, men kulturlivet ånder ikke lettet op  Næste artikel Se pressemødet: Wammen, Ellemann og resten af Folketingets partier præsenterer hjælpepakke Se pressemødet: Wammen, Ellemann og resten af Folketingets partier præsenterer hjælpepakke
Sommerserie med Mads Fuglede:

Sommerserie med Mads Fuglede: "Som ung var jeg meget krænkelsesparat"

SOMMERSERIE: Mads Fugledes politiske interesse og indignation blev vakt engang i 1980'erne, hvor kommunismen var på fremmarch i Afghanistan. Men den 48-årige nordjyde og venstremand er rundet af mange ting: Musikken var den første store passion og Steen Gade (SF) et af hans første forbilleder.